İlk aylarda ağırlıklı olarak meyve, sebze, yoğurt ve tahıl çorbaları verilebilir. 7. aydan itibaren kahvaltıda peynir yumurta sarısı ve pekmez gibi ürünler ve diğer öğünlerde tavuk, et ve balık gibi protein açısından zengin besinler verilmeye başlanabilir.
Anne sütünün ana öğün olduğu bebeğiniz için, 6. aydan itibaren 1 yaşına kadar ek gıdaya uygun besinlerle minik öğünler hazırlayacaksınız. Bu süreçte hem bebeğiniz için besin değeri yüksek hem de lezzetli pek çok yemek yapıp bebeğinize yedirebilirsiniz.
6-12 aylık dönemde ek gıda öğün sayısı giderek artırılmalıdır. 6-8 ay arasında 2-3 öğün, 9-11 ay arasında 3-4 öğün, 12 aydan sonra 3-4 öğün ve 1-2 ara öğün şeklinde olmalıdır. Bebeğin hoşlanmadığı gıdalar 2-3 hafta sonra tekrar denenmelidir.
Ek gıda döneminde çoğu zaman anneler muhallebi yerine ikindi öğününü yoğurttan yana kullanmaktadır. Ek gıda döneminde bebeğin tanıştığı her yeni gıda gibi 3 gün aralıkla sadece 1 çay kaşığı miktarında başlayıp herhangi bir alerjik reaksiyon görülmezse yarım ile tam çay bardağı seviyesine çıkılmalıdır.
Ek gıdaya başlamak için doğru zaman
Bebeklere en erken 4'üncü ayın sonundan itibaren ve en geç 6'ncı aydan sonra kaşık maması verilmelidir*. Bebek artık aktif bir öğrenme sürecindedir ve tüm yeni tecrübelere merakla tepki verir. Bebeğinizin hazır olması durumunda kaşık mamaya başlamak için en ideal zaman bu dönemdir.
İlgili 27 soru bulundu
Ek gıdaya ilk başlandığında havuç, kabak, patates, elma, armut, muz gibi mevsime özgü sebze ve meyvelerin püreleri ya da yoğurt verilebilir. İlerleyen zamanlarda sebze çorbası, kabak dolması, yoğurtlu meyve ve sebze karışımları gibi birden çok besin içeren yemekler tercih edilebilir.
7.Mama ile beslenme daha düşük zeka düzeyi ile bağlantılıdır.. Yapılan araştırmalarda bebekliklerinde anne sütü ile beslenen gençlerin mama ile beslenenlere göre zeka düzeylerinin daha yüksek olduğu ve okulda daha çok başarı gösterdikleri saptanmıştır.
Bebeğin gece iyi uyuması için uyumadan önce muhallebi verilmesi ya da gece beslenmesinde cicibebe ilave edilmiş devam sütü / inek sütü verilmesi söyleniyor.
1-6 ay arası bir bebek için aç kalabileceği maksimum süre 4 saattir. 6 aydan büyük bebekler ise en fazla 6 saat aç kalabilir. Ki bu sürelerle aç kalan bebekler muhtemelen çok ağlayacaklar, yorgunluktan uyuyakalacaklar ve kısa sürede tekrar uyanacaklardır.
Yapılışı: Sütü kaynatın ve elinizin dayanabileceği sıcaklığa geldiğinde (40–45 derece) 1 yemek kaşığı yoğurt ilave ederek üzerini kapatın ve kalın bir örtü ile sararak oda sıcaklığında mayalanmaya bırakın. 3–6 saat sonra açarak buzdolabında 1 gün bekletin. Mayalanan yoğurdu 2 gün boyunca güvenle kullanabilirsiniz.
Yoğurt yapmak için pastorize günlük süt kullanılmalıdır. Mayalamak için yoğurt mayası tercih edilebilir. Yine 1-2 tatlı kaşığı kadar başlanan yoğurt giderek artırılır. Öğün olarak 40-60 ml kadar verilebilir.
6.Ay. Bebek 6 aylık iken sebze, havuç, tahıl, patates, bal kabağı ağırlıklı gıdalarla beslenmelidir. Bunun yanında armut, şeftali, elma, kayısı, avokado ve erik gibi meyveler de takviye gıda ürünü olarak bebeğe verilebilir. Ayrıca düzenli peynir ve yoğurt tüketimi de ihmal edilmemelidir.
Birçok bebek artık ek gıdaya geçmeye hazır olduğunu belli eder. Bebeğinizin sizin yiyeceklerinize ilgi göstermesi, sizi yemek yerken izlemesi yiyeceklere uzanmaya çalışması, hatta kimi zaman ağzını oynatması en önemli işaretlerden biridir.
-yoğurt: 5 aylıktan sonra az miktarda başlanabilir, genelde ikindi öğünü olarak verilir: (15.30-16.00), ekşi ve süzme yoğurt verilmemelidir.
6 aylık bebek kilosu, kız bebeklerde ortalama 7 kilo, erkek bebeklerde 7,5 kilodur. 6 aylık bebek boyu ise kız bebeklerde 64 santim, erkek bebeklerde 67 santimdir.
5-6 Aylık Bebekte Önerdiğimiz Ek Gıdalar
Sebze püresi (patates, havuç, kabak, maydanoz, brokoli vb. sebzeler pirinç, kırmızı mercimek, zeytinyağı ilavesi ile az su veya buharda haşlanır; çatalla ezilir veya tel süzgeçten geçirilir.
Bebek her zamankinden daha az oynar, daha az hareketlidir. Daha az idrar yapar (yenidoğan bir bebeğin günde 6 ıslak bezin altına düşmesi susuzluk belirtilerinden biridir). Dudakları kurur ve çatlar. Ağlarken gözyaşları daha az akar ya da akmaz.
Bebek gelişim tablosuna göre 2 aylık kız bebeğin boyunun, ortalama 57 cm., ağırlığının 4750 gr. ve baş çevresinin 38,3 cm olması beklenir. 2 aylık erkek bebeklerin boyu ortalama 58,5 cm. ağırlığı 5200 gr. ve baş çevresi 39,1 cm olarak hesaplanır. Tüm bu değerlerin ortalama değerler olduğu unutulmamalıdır.
Bebeklerin aylarına göre beslenme düzenleri şöyle olabilir: 1 aylık bebekler 2 saate bir anne sütü içebilirler. 2 aylık bebeklerin beslenme sıklığı ortalama 2-3 saatte birdir. 3 aylık bebeklerin emzirme sıklığı yaklaşık 3-4 saatte birdir.
Bebeği besledikten sonra gazını çıkarmanız, sessiz, loş, ılık bir odada sizin sıcaklığınızı hissedeceği şekilde uyutmanız işleri kolaylaştırabilir. Bazen ılık bir banyo sonrası bebek daha kolay uyuyabilir. Beslenme de banyodan sonra yapılmalıdır; banyodan hemen önce değil.
Evet, emzik verilebilir ama bunun bir zamanı var. Emme içgüdüsü çok yüksek olduğu için bebekler anneyi sürekli emmek ister. Bu anne için çok yorucu oluyor çünkü bebek anneyi yalancı emzik gibi de kullanabiliyor.
ben hazır suyu mama için kaynatıyorum,bazen de önceden kaynattığım hazır suyu biraz ılıtıp kullanıyorum.içme suyu olarak da hazır suyu kaynatmadan kullanıyorum. zaten mama hazırlarken suyun sıcak olması gerekiyor. bu yüzden suyu kaynatıyoruz ve mamayı öyle yapıyoruz. ılınınca da bebişimize yediriyoruzz..
Yenidoğan Bebek Su İhtiyacını Anne Sütünden Karşılıyor
Ancak, bebeğe su verilmemesinin temel sebebi, zaten çok az miktarlarla beslenen bebeğin anne sütü yerine su içmesinin önüne geçmek. Buna karşın, bebek anne sütü haricinde mama gibi ek bir gıda alıyorsa, bebeğe su vermek gerekebiliyor.
Devam mamaları (2 numaralı formülalar): 4-9 aylık bebeklere verilir. Protein ve enerji içerikleri daha yüksektir. Anne sütü ile beslenen çocuklara da destek olarak verilir. Bebeği daha uzun süre tok tutabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri