1-Deprem tarihi itibarıyla deprem bölgesinde kayıt ve tescilli olan taşıtlar Ek MTV ödemeyecektir. Ancak deprem bölgesinde olup 06.02.2023 tarihinden sonra kayıt ve tescil edilen aracı bulunanlar Ek MTV ödemesi yapmaları gerekmektedir.
Ek MTV ödemesinden deprem bölgesinde yaşayan, evleri orta veya ağır hasarlı ya da yıkılmış olan, yakınlarını depremde kaybetmiş olan vatandaşlar muaf olacak. Tebliğe göre, ek MTV mükellefiyetinde yasanın yayımlandığı 15 Temmuz 2023 tarihi esas alınacak. Ek MTV düzenlemesi 7456 sayılı yasa ile getirildi.
Ek MTV'den muaf olan araçlar ise şöyle: Deprem tarihi itibarıyla kayıt ve tescilli araçlar. Deprem nedeniyle yıkılan veya ağır/orta hasarlı hale gelen binaların maliklerine ait araçlar.
%90 ve üzeri engelli olunması durumunda zaten, engelli olan kişinin adına kayıtlı olan araçtan MTV vergisi alınmaz. Bu kişiler doğrudan muaf olarak kabul edilmekte.
MTV vergisi ödemekle yükümlü olmayan araçlar; kamuya hizmet eden araçlar, Kızılay Derneği'ne kayıtlı taşıtlar, en az %90 engelli bireylerin üzerine kayıtlı bulunan araçlar ve hurda haline bulunan araçlar bu vergilerin ödemesini yapmayabilir.
İlgili 39 soru bulundu
Kimler ödemek zorunda? MTV ödemelerini ek düzenleme ile ödemek zorunda olanlar ise motorlu taşıt kullanıcılarının hepsidir. Araçları tecilli ve kayıtlı olan tüm araç sahipleri, temmuz MTV'lerini iki katı olacak şekilde yatırması gerekir.
Soru 8: Engelliler motorlu taşıt vergisinden (MTV) faydalanabilir mi? Engellilik dereceleri%90 ve daha fazla olan malûl ve engellilerin adlarına kayıtlı taşıtları ile diğer malûl ve engellilerin, bu durumlarına uygun hale getirilmiş özel tertibatlı taşıtları motorlu taşıtlar vergisinden istisna edilmiştir.
Ek MTV ile ilgili düzenlenen yasada 6 Şubat 2023'te meydana gelen deprem bölgesinde bulunan ikamet eden ve o tarihte tescilli olan araçlar ek MTV'den muaf yazmakta. Bizim aracımızın plakaları 46 olduğu halde ve anne babamı depremde binalarının enkazında kaybettiğim halde vefat eden babamın 46 afs 35...
ÖTV istisnasından faydalanan mükellefler için istisna uygulaması: ÖTV istisnalı aracı olanların, MTV istisnasından faydalanmak için "Malûl ve Engelliler Adına Kayıt ve Tescilli Taşıtlarda Motorlu Taşıtlar Vergisi İstisnası Bildirim Formu doldurur ve vergi dairesine başvururlar.
Gecikme Zammı Uygulanacak
Ek MTV iki eşit taksitte ödenecek; ilk taksit 6 Eylül'e, ikinci taksit ise Kasım ayı sonuna kadar. 6183 sayılı Yasa m.51 uyarınca süresi içinde ödenmeyen amme alacaklarına yasal sürenin son gününü takip eden günden itibaren aylık yüzde 2,5 gecikme zammı uygulanır.
-Taşıtın deprem nedeniyle ağır hasar görerek kullanılamaz duruma geldiğine dair belgeyi temin temin etmesi, -Bunları taşıtın kayıtlı olduğu vergi dairesi müdürlüğüne teslim etmesi, gerekmektedir. Söz konusu belgelerin vergi dairesine teslim edilmesinin ardından taşıt için tahakkuk eden Ek MTV silinecektir.
İlk taksit, yasanın yürürlüğe girdiği ayı izleyen ay sonuna kadar ödenecek. Ek MTV ikinci taksiti ise kasım ayı sonuna kadar ödenecek.
Ek motorlu taşıtlar vergisinde (MTV) ayrıntılar belli oldu. Araç alım-satımında ek vergiyi kimin ödeyeceği, kanunun yürürlük tarihine göre değişecek. 15 Temmuz tarihinden önce yapılan satışlarda aracı alan, sonrasında yapılan satışta için ise aracı satan ödeyecek.
2023 MTV zammı %61,5'e indirildi. Sonuç olarak 2022 yılı MTV tutarları %61,5 arttırılarak 2023 MTV tutarları belirlendi. Örneğin 2022 yılında MTV'si 1.000 TL olan bir aracın, 2023 yılı MTV'si 1.615 TL oldu.
EK MTV NASIL ÖDENİR? Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesinden, Gelir İdaresi Başkanlığı veznelerinden ve anlaşmalı bankaların şube, internet sitesi, mobil bankacılım uygulamaları ve ATM'leri üzerinden ek MTV ödemesi gerçekleştirilebiliyor.
Deprem bölgesinde tüm bildirim ve beyanlar 15.08.2023 tarihine ertelenmiştir. bu beyanlara ilişkin ödemeler de 31.08.2023 tarihidir.
Muafiyetten yararlanılması için ikametgahın bulunduğu yerdeki tarha yetkili vergi dairesine başvurarak "esnaf vergi muafiyeti belgesi" alınacak. Bu belgeyi alarak esnaf muaflığından faydalananların 3 yılda bir tarha yetkili vergi dairelerine başvurarak durumlarını güncellemeleri önem taşıyor.
Engellilik dereceleri %90 ve daha fazla olan malûl ve engellilerin adlarına kayıtlı taşıtları ile diğer malûl ve engellilerin, bu durumlarına uygun hale getirilmiş özel tertibatlı taşıtları motorlu taşıtlar vergisinden istisna edilerek muaf sayılmıştır.
İlk olarak araç sigortanızı yaptırdığınız sigorta acentesine ''Motorlu Taşıtlar Vergisi Tutarına Esas Olan Kasko Sigortası Değeri Bildirim Formu''nu düzenletmeniz gerekiyor. Bu formu hazırlattıktan sonra formla beraber MTV indirimi dilekçesiyle bağlı bulunduğunuz vergi dairesine başvurmanız yeterli.
Bu şekilde bir uygulama doğru değil. Bu uygulamada baz alınması gereken şey araç plakası değil, kişinin ikameti ve AFAD kaydının olup olmamasıdır.
Ek MTV ile ilgili düzenlenen yasada 6 Şubat 2023'te meydana gelen deprem bölgesinde bulunan ikamet eden ve o tarihte tescilli olan araçlar ek MTV'den muaf yazmakta.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre; 6 Şubat depremleri nedeniyle ailesi veya kendisi OHAL ilan edilen illerde ikamet eden üniversite öğrencileri ile OHAL bölgesinde örgün öğretimine devam eden öğrencilerden öğrenim ücreti ve katkı payı alınmayacak.
*Kimler vergiden muaf? Hiçbir geliri olmadığını belgeleyen ev hanımları ve 18 yaşından büyük işsizler ile sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan başka geliri olmayan emekliler. Gaziler, engelliler, şehitlerin dul ve yetimleri.
1.Anayasa Mahkemesi Ek MTV'yi iptal ederse dava açanlar paralarını faiziyle geri alır. 2.Dava açmayıp vergiyi ödeyenler paralarını geri alamaz.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, vergilerde “artırım-indirim” yapma yetkisini kullanarak Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) artış oranını düşürdü. Resmi Gazete'de yayımlanan cumhurbaşkanı kararına göre MTV, 2023 yılında yüzde 61,5 olarak uygulanacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri