Başta da söylediğimiz gibi kombi petek ısıtma tesisatı kapalı sitem çalışırlar. Bu sebepten yazın suyu boşaltılıp, Kışın tekrar doldurulması ve tesisatın içinin hava ile doldurulması paslanma ve kirece sebep olacağından zorunlu olmadıkça yapılmaması gereken bir durumdur.
Ancak bazen kombiye su doldurma işlemi yapılması sırasında basıncı fark etmeden yükseltebilirsiniz. Bu durumda herhangi bir petek üzerinden kolayca su boşaltma işlemi yapılabilir. Petek su boşaltma işlemi mutlak bir şekilde kontrollü olarak yapılmalıdır ve kombi basıncını ölçerek sağlanmalıdır.
Kombi suyunu boşaltırken kombinin altında yer alan boşaltma vanasındaki musluğu saat yönünün tersine çevirmeniz gerekir. Suyun gelmesi kesilene kadar beklemeniz ve tüm fazla suyun boşaltıldığından emin olmanız tavsiye edilir.
Petek Temizliği Yaptırmam Gerektiğini Nasıl Anlarım? 1 - Daha önce ısındığınız halde zamana ve kullanıma bağlı olarak, peteklerin altı ısınmıyor üstü ısıtıyor ise yada peteğin her tarafı eşit aynı ısıtmıyorsa temizlenme zamanı gelmiştir.
Petek Havası Alınmazsa Ne Olur
Petek içerisinde biriken hava boşlukları sebebiyle, petek içerisinde bulunan sıcak su, petek yüzeyine eşit bir şekilde yayılmayacağından ısınma sorununu meydana getirir. Bu da; oda sıcaklıklarında azalmaya, kombinin daha çok çalışmasına ve daha çok enerji harcamasına neden olur.
İlgili 39 soru bulundu
Peteklerin Havası Kombi Çalışırken mi Alınır? Kombi kitapçığında peteklerin havası alınırken kombinin kapalı olması önerilir. Ancak kombi açıkken de hava alma işlemi gerçekleştirilebilir. Kombi açıkken peteğin havası alınırsa bir kişinin de kombinin başında beklemesi gerekir.
Evet kombi çalışırken petek havası alınır. Fakat bir kişi de hava alma sırasında kombiye su takviye ediyor olmalıdır. Hava alınırken purjör birden açılmamalıdır. Yavaşça çıkarılan hava aynı oranda kombiden su basılarak takviye edilmelidir.
Sistem içerisinde suda bulunan kir partikülleri, pasla (demir oksit) birleşir. Bu pas, radyatörlerin, boruların ve lehimli bağlantıların içinden gelir. Bu nedenle, sistem ne kadar eski olursa, bir miktar siyah su birikmesi olasılığı o kadar yüksektir. Kir ve pas, yapışkan bir sıvı ortaya çıkarır.
Petek temizliği yaklaşık 1,5 saat sürüyor. Temizleme işleminin ardından peteklere koruyucu ilaç koyuluyor. Petek temizliğinin 2 yılda bir yapılması gerekiyor.
Petek ve tesisatın kaliteli ısı vermesi ve kullanım ömrünün uzaması için her iki yıl da bir mutlaka temizlenmesi gerekmektedir. Makine ve Kimyasal ile yapılan temizlik sayesin de peteklerinizin kullanım ömrü uzar, kombi devir daim pompası ve diğer aksamların olası arıza yapma durumları engellenir.
Kombinin basıncı yüksek olduğu için kombi içerisinde farklı arızalar ortaya çıkarır. Kombi basıncı 3 olursa ne olur? Basıç 3'ü geçerse su akıtma işlemi gerçekleşir.
Bu vanalar anahtar ile açılmalıdır. Ardından içerisindeki süzgeçler çıkarılmalıdır. Bu filtreler çamaşır suyu dolu kabın içerisinde bekletilmelidir. Peteklerdeki radyatör vanalarının altlı ve üstlü olacak şekilde kapatılmalıdır.
Kombiye su giriş vanaları kapatılır. Amaç kombiye zarar vermemektir. Tüm radyatörlerin giriş ve çıkış vanaları kapatılır. Kalorifer petek temizliği tek tek yapılacağı için, temizlenecek peteğin giriş ve çıkış vanası açık bırakılır.
Başta da söylediğimiz gibi kombi petek ısıtma tesisatı kapalı sitem çalışırlar. Bu sebepten yazın suyu boşaltılıp, Kışın tekrar doldurulması ve tesisatın içinin hava ile doldurulması paslanma ve kirece sebep olacağından zorunlu olmadıkça yapılmaması gereken bir durumdur.
Normal bir panel radyatör markası ve modeline göre değişmekle birlikte ortalama olarak 5lt civarında su alır. Yine normal standartta bir alüminyum radyatör ise ortalama olarak 2,5 Lt su kapasitesine sahiptir.
Kombinin Suyu Biterse Ne Olur? Kalorifer tesisatında su kaçağı olması kombi su basıncının düşmesi anlamına gelir. Bununla birlikte peteklerin hava yapması da kombi su basıncının düşmesine neden olur. Kombi su basıncı düşerse kalorifer tesisatı ve kombiye herhangi bir şekilde zarar gelmez.
Petek temizliği zararlı bir işlem olmayıp, daha iyi ısınmanıza yardımcı olan, doğalgaz tasarrufu yapmanızı sağlayan, kombinin ömrünü uzatan bir işlemdir.
Sisteme petek temizliği değil, bilinçsiz işçilik zarar verir. Petek temizliği rutin olarak 2 yılda 1 temizliği yapılmalıdır. Çünkü ısınan su zamanla kapalı tesisat hattında kireç, çamur, yosun, bakteri gibi çamurlaşmış bir tabaka oluşturur. Yoğunlaşmış verim kaybına sebep olurken yakıt maliyetini de arttırmaktadır.
Doğru teçhizat ve prosedürler ile petek temizleme işlemi yaklaşık 1- 1,5 saat sürer.
Bir dairedeki radyatörlerin içindeki su miktarı kaç litredir? Genellikle dairelerde 600 lük radyatörler kullanıldığı için bu radyatörlerin 1 metresinde yaklaşık olarak 5,7 lt su vardır. Bir dairede 6 metre petek olduğu üzerinden gidelim. 6 x5,7= 34,2 litre peteklerde su bulunur.
Isınmış kalorifer peteklerinin üzerine limon, portakal veya mandalina kabukları koyarsanız evin içindeki kötü kokuyu yok edebilirsiniz. Aynı zamanda evin çok güzel kokmasını sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda ferah bir koku yayıldığından günün yorgunluğu ve stres için de gevşetici bir görev görür.
Peteğin içindeki kanallar tıkandığında, sıcak su bu noktadan geçemez. Bu durumda peteklerin altı soğuk olma durumu meydana gelmektedir. Petek içindeki kanalın hangi noktada tıkandığı önemlidir. Peteğin alt kısımlarına yakın bir noktada tıkanırsa peteklerin üstü sıcak altı soğuk olur.
Peteğin üst kısmında soğukluk varsa, üst sol kenarı sıcakken sağ kenarı soğuksa veya tam tersi bir durum söz konusuysa o petekte hava var demektir. Yalnız şunu unutmayın ki petekte hava olunca üstler ısınmaz. Eğer peteğin altı ısınmamışsa hava ile alakası yoktur.
Kombilerin çalışma prensibi gereği en az 3 peteğin yanması gerekmektedir.
Peteklere ilk suyun basılabilmesi için kalorifer peteğinin altında bulunan mavi renkli veya siyah renkli vananın açılması ile su doldurma işleminin başlaması gerekir. Kalorifer peteğine suyu ne kadar vermeniz gerektiğini bilemeyebilirsiniz. Bu yüzden kombiden su akmaya başlayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri