3D Baskıyı Fırça ile Boyamak PLA, ABS ve PETG filamentler ile üretilen modellerde daha etkilidir.
3D Baskı Boyamada Hangi Boya Kullanılır? Boyalar solventlerine göre çeşitli kategorilere ayrılabilir. En yaygın olanları, çoğu ABS ve PLA ile iyi çalışan yağlar, emayeler, cilalar ve akriliklerdir. Yeni başlayan bir kullanıcı, başlangıç olarak kolay kuruyan akrilik boyayı kullanmayı tercih etmelidir.
Dış mekan kullanımında PETG, hava ve güneşte PLA'ya göre çok daha iyi dayanır. Öte yandan, PLA boyandığında çok daha dayanıklı ve uzun ömürlüdür. Şeffaflık, PETG filamenti ile daha kolay elde edilir. Karmaşık baskılar, çift ekstrüdere sahip 3D yazıcılarda baskılar PLA ile daha kolay alınır.
Polikarbonat (PC) filament
Polikarbonat filament (PC), ısıya ve kimyasallara dayanıklı sert bir termoplastik polimer olarak biliniyor. Zorlu ortamlarda ve teknik uygulamalarda kullanılmak üzere tasarlanmış yüksek mukavemetli bir malzeme yapısı gösteriyor.
Esneklik: Gliserolün etkisiyle PETG filament, diğer filamentlere göre daha esnek bir yapıya sahiptir. Bu esneklik, parçaların bükülmesine veya yüksek gerilim altında çalışmasına olanak tanır. Kimyasal Direnç: PETG, çoğu kimyasal maddeye karşı dirençli bir yapıya sahiptir.
İlgili 39 soru bulundu
PETG filament, su direnci, kimyasal direnç ve yüksek tokluğa sahip yüksek performanslı bir 3D Yazıcı malzemesidir.
Çoğu 3B yazıcılar için idealdir (250 derece için uygun baskı kafaları ile) ve cam, Mavi bant, krep bandı ve Buildtak gibi çoğu baskı altlığı üzerine kolayca basılabilir. PLA'dan farklı olarak, PETG, 60 ° C'nin üzerindeki sıcaklıklarda oldukça dayanıklıdır.
PETG daha güçlüdür, daha dayanıklıdır ve daha rahat basılır. Şeffaf renkleri de mevcuttur. ABS, yalnızca 100°C sıcaklık direncine veya yapıştırılabilme ve boyanabilme özelliğine kesinlikle ihtiyacın varsa gereklidir. Aksi takdirde, ilgili baskı zorlukları ile uğraşmaya değmez.
Polietilen tereftalat glikol gıda ürünleri yapımında kullanıldığından PET, PETE gibi pet polyester ailesindeki diğer malzemeler gibi polietilen tereftalat glikol (PETG) de mikrodalgada kullanılmak için güvenlidir.
Çözünmeyen bir malzeme olmasına rağmen higroskopiktir, çevresindeki nemi yavaşça emerek zamanla bozulur.
Polietilen tereftalat glikol kopolimer levhanın meşrubat, yiyecek içecek kapları, sentetik fiber, sağlık ürünleri, makine korumaları, gıda, mobilya, otomotiv, reklam, elektronik ve makine imalatı sektörlerinde kullanımı çok yaygındır.
PET-G genel olarak gıda kapları, sıvı içecek şişeleri için yaygın olarak kullanılan güvenli bir plastiktir.
PETG filament, 3 boyutlu yazıcılarda en sık kullanılan filament çeşitlerinden biridir. PETG, dünyada en yaygın kullanılan plastik olan Polietilen Tereftalat'ın (PET) polimerizasyonu sırasında malzeme bileşimine glikol eklenmesiyle oluşur.
Boyanın rengini naylon ile üretilen 3D baskıda mümkün olduğunca görmek istiyorsan, 3D baskı yaparken yarı saydam veya beyaz naylon filament kullanmalısın. Daha koyu naylon filamentlerin de boyanması mümkündür, ancak renk çok daha az belirgin olacaktır.
3D Modeli Boyama İşlemi
Astar için ürünün önce düşük ve orta dereceli kum boyutunda zımpara kağıdı ile zımparalanması tavsiye edilir. Bu modeldeki katman çizgilerini kaldırır ve yüzeyi daha pürüzsüz bir hale getirir.
Kloroform veya hızlı yapıştırıcılar : Farklı tip hızlı yapıştırıcılar kullanılabilir. Fakat kloroform parçalarınızı iz bırakmadan ve kaynaştırarak yapıştırır (PLA filamenti için geçerlidir).
Bir filamentin çapını farklı yerlerinden ölçerseniz averaj değerinden sapmalar görebilirsiniz. Bu sapmaların çok fazla olmaması gerekir ve filamentinizin kaliteli bulunduğunu en bayağı yöntemle bu şekilde görebilirsiniz. Eğer çok fazla sapma varsa filament tedarikçinizi değiştirin.
Parçanın geri kalan kısmı için baskı hızı, katmanların eşit şekilde soğumasını sağlayacak şekilde olmalıdır. Bu, katman bölünmesiyle ilgili sorunları önleyecektir. 50-60 mm/s arasındaki hız, kalite ve zaman arasında iyi bir denge sağlamalıdır.
Kısa cevap evet, PLA filamentinin genellikle gıda açısından güvenli olduğu kabul edilir. Bununla birlikte, farklı PLA filaman sınıfları olduğunu ve bazılarının gıdayla ilgili uygulamalar için uygun olmayabileceğini not etmek önemlidir. Dikkate alınması gereken bir faktör, filamentte kullanılan katkı maddeleridir.
PETG ile baskılar almak için, yazıcınızın en az 235°C'lik bir sıcaklığa erişebilen sıcak bir uca (nozzle) sahip olması gerekir. İdeal olarak, yaklaşık 265°C'ye erişmek isteyebilirsiniz, ancak bazı PETG filamentleri için 235°C yeterli olabilir.
Pet-G yüksek darbe dayanımı ve ışık geçirgenliğe sahip bir mühendislik plastiğidir. Pet-G levhalar dayanıklılık konusunda çekince yaratmaksızın çok zor ve karmaşık şekillerde keskin ve kusursuz detaya ve kavislere sahip derin şekilli parçalar üretmek için çok uygun bir malzemedir.
ABS 210-250 derece arasında erir.
1.75 çapında olan 1kg filament yaklaşık olarak 330 metredir. 2.85 çapında olan filamentler ise yaklaşık olarak 100 metre uzunluğundadır.
Bu yüzden filamentleri kuru ve serin bir yerde saklamak önemlidir. Filamentleri kuru tutmanın en iyi yolu vakumlu poşetlerde veya hava almayan kaplarda saklamaktır. Bu şekilde filamentler dış ortamdan izole edilir ve nemden korunur. Vakumlu poşetlere veya kaplara küçük bir nem alıcı paket de eklemek faydalı olabilir.
PLA filamenti en iyi şekilde 210°C'de yazdırılır. Ancak markasına göre 180-230°C arasında herhangi bir sıcaklıkta da iyi çalışabilir. Isıtılmış bir tablaya her zaman ihtiyaç duymaz, ancak ısıtılabilir tablaya sahip bir 3D yazıcın varsa, yatak sıcaklığını 20-60°C arasında bir yere ayarlayabilirsin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri