“Aynı zamanda faylanma oldukça petrol yataklarının stabilitesi de bozulur. Petrolün içinde bulunduğu kapan sisteminin stabilitesinin bozulması petrolün göç etmesine ya da rezervuardan gitmesine neden olabilir.
Kısacası benzin, güvenli depolama koşullarından çıkartıldığı an bozulmaya başlar. Bir analiz yapmadan tam olarak bozulma süresinin ne olacağını belirlemek zor olsa da, bir aracın deposunda uzun bir süre bekledikten sonra istediğiniz performansı göstermeyeceğini rahatlıkla söyleyebiliriz.
DEpo kapağın kapalı olduğu sürece sorun olmaz. Boş kalmasından çok daha iyidir. Ayrıca önmli olan depoyu tam dolu bırakmanızdır.
Fakat uzun süre depoda bekleyen benzin de oktan kaybı, dizellerde de setan kaybı olur.
Benzinin bozulmaması için uygun şekilde depolanması gerekir. Eğer benzin uygun şekilde depolanırsa ve ağzı kapalı plastik bir bidonda veya ağzı kapalı metal bir kapta 3 ile 6 ay arasında bozulmadan korunabilir. Eğer benzin bozulursa motoru çalıştırma yeteneğini kaybeder.
İlgili 38 soru bulundu
Mazotun son kullanma tarihi yoktur bekleyen mazotun rengi değişir kalitesi artar. Benzin öyle değildir 6 ay sonra kullanılamaz hale gelir tortu yapar dıştan takma motorlardaki arızaların sebebi budur. Mazottan korkmayın.
(kurşunsuz benzin) bu katkı maddelerinin raf ömrü var ortalama 6 ay gibi bi sürede benzin bozulmaya başlar.
Merak ettiğim konu şu uygun şartlarda (Plastik ya da Metal benzin bidonlarında) benzin ne kadar süre saklanabilir. Biz 1.5 ay hava almadan bekleyen plastik bidonda bekletip kullanmıştık bi problem çıkmadı. Aynı şekilde 1 aydır güneş ışığından uzak soğuk yerde bekleyen 1 bidon daha var biz öyle depoluyoruz.
Tam dolu olmayan veya boş olan bir yakıt deposu uzun süre oksijene maruz kaldığında, yakıt hatları, enjektörler ve yakıt filtrelerinde tıkanıklığa sebep olan “oksidasyon” kaynaklı kirlilikler oluşabiliyor.
Günümüz araçları, lpg ile kullanılsa dahi ilk çalıştırma benzinde gerçekleştiği için aracı devamlı benzinde kullanmak bir sorun oluşturmayacaktır. Aksine motor için oldukça iyi olacaktır. Ancak eski model karbüratör sistemine sahip araçlarda bulunan lpg sistemi ile birlikte araç direkt olarak lpg'de çalışır.
The Energy Watch Group ve BP'nin 2007 yılında yayınladığı araştırmalarda Dünya'daki mevcut toplam petrol rezervi için belirtilen rakamlar 850-1250 milyar varil arasında değişmektedir. Yıllık tüketimin 25 milyar olduğu kabul edildiğinde mevcut rezervlerin 34-50 yıl içinde tükeneceği öngörülebilir.
Petrol istasyonları ruhsat esasına göre tesis edilir ve işletilirler. Bu ruhsata göre sürücülerin bidonlarla yakıt almalarına izin verilmemektedir. Evde yakıt konteynırları mutfak, oturma odası ve yatak odası gibi yaşam alanlarında veya merdiven altlarında kesinlikle saklanmamalıdır.
Benzin depoda da dursa açıkta da dursa nispi olarak buharlaşma olur. Amiyane tabirle uçar yani.
*İyi bir benzin kullanıyorsanız motorunuzun rölanti sesi son derece sağlıklı çıkacaktır. *Kaliteli bir benzin kullanıyorsanız yokuş iniş ve çıkışlarında aracınız sessiz bir şekilde çalışacak ve çok zorlanmayacaktır. *Benzin beklediğinizden daha kısa sürede tükenmez.
Araçlarımıza koyduğumuz motor yağ gibi şeyleri plastikte saklıyoruz bir şey olmuyor. Sonuç olarak benzin bir yağ olmasa da bence benzine de zarar gelmez.
Uzun süre kullanılmayan araçlarda oluşan sorunlar;
Parçalarda bulunan yağ mumlaşır, işlevsiz hale gelir. Sübaplar sıkışır. Süspansiyon sisteminde sorun. Teknik kısımların çalışmasını engelleyecek şekilde tozlanma olur.
Başka istasyondan yakıt almak, hele hele depo bitmeden almak, hiç ama hiç caiz değildir.
Bir aracın deposunda bulunan benzinin 3–6 ay arasında verimli şekilde dayanabilir. Ayrıca benzin deponuzda yakıtın ne kadar süre kullanılabilir kalacağı yakıt türüne de bağlıdır. Normal benzin üç ila altı aylık bir raf ömrüne sahipken, dizel bozulmaya başlamadan önce bir yıla kadar dayanabilir.
Yakıt deposu, yoğun bir yakıtın olduğu ve genellikle 45-65 litre arasında bir alandır. Bu alanda bulunan yakıt fazla olacağı için yakıt deposu ağzının yarım açık olması ile benzin kokusunu koklamanıza neden olacaktır.
Bidonu hava boşluğu çok az kalacak kadar dolduracaksın ve güneş görmeyen,havası serin bir yerde saklayacaksın,ya değilse buharlaşma yapar ve hem eksilik hemde senin için büyük risk yaratır.Benzinin buharı cep telefonundan bile ateş alır haberin olsun.
Bu işlemlerde şu formül kullanılabilir: yapılan kilometre/ yakılan yakıt miktarı=1 litre. Yakıt tüketimi her araca göre değişse de ortalama olarak bu konuda bilgi vermek mümkün olabilir. Bu konuda şunlar söylenebilir: 1 litre benzin ile ortalama olarak 14.7 km yol kat etmek mümkün olur.
Nihayet sıra, merakınızı en çok körükleyen “Yakıt ışığı yandıktan sonra kaç km gidilir?” sorusunu yanıtlamaya geldi! Bir aracın, Avrupa standartlarına göre benzin ikaz ışığı yandıktan sonra minimum 80 km gidebilmesi gerekiyor.
Yüzeydeki ince tabaka benzinin ya da sabun köpüğünün yüzey kalınlığına bağlı olarak farklı renkleri soğurur ve bu da renk farklılığını meydana getirir yani farklı katmanlardaki ışınlar farklı dalga boylarında oldukları için çarpıştıklarında girişim yaparlar ve rengarenk olma durumu bu karmaşadan meydana gelir.
Benzin, 32-204 °C'ler arasında kaynayan, özgül ağırlığı 0,680-0,760 g/cm3 olan renksiz ve kendine özgü kokusu bulunan bir hidrokarbonlar karışımıdır.
Ya benzine dayanıklı bidon al ya da cam şişe kullan. Normal plastikler benzinde çözünür, hem kendini hem benzini bozar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri