Gravite derecesine göre 3 gruba ayırmak mümkündür. Petrol suda erimez; benzin, alkol, eter, aseton içerisinde erir. Petrol ile su az miktarda karışabilirler. Bilhassa petrol yataklarında petrol ile suyun kontak halinde bulunduğu yerlerde su ile petrol belirli oranda karışmış bir emülsiyon halinde bulunurlar.
Çözünmeyen iki sıvının birbiri içerisinde heterojen dağılmasıyla oluşan karışımlara emülsiyon denir. Zeytinyağı – su karışımı emülsiyona örnektir. heterojen karışımlara koloit karışımlar denir.
Benzin ve su karışımı da en fazla bilinen emülsiyon örnekleri arasında yer almaktadır. Günlük hayatta en fazla karşılaşılan emülsiyon türü yağ ve su karışımları ile meydana gelmektedir. Mayonez ve süt de emülsiyon karışımına örnek olarak verilebilir.
Süspansiyon, çözelti içinde çözülmeden kalacak kadar büyük parçacıklar içeren heterojen bir karışımdır. Kum-su karışımı bir süspansiyon için verilebilecek örnekler arasındadır.
Süspansiyon ya da Türkçe adıyla Katı Asıltı herhangi bir sıvı içerisinde katı bir maddenin çözünmeden kalmasıdır. Yani bir fazın diğer faz içerisinde dağılmasıyla elde edilen heterojen karışımdır.
İlgili 38 soru bulundu
A- Süspansiyon Bir katının sıvı içerisinde çözünmeyip, parçacıklar (asılı)halinde kalmasıyla oluşan heterojen karışımlardır. Örnek: ayran, pişmiş türk kahvesi, çamurlu su, tebeşirli su, hoşaf, taze sıkılmış meyve suyu, kan.
Süspansiyonlar, yağlı veya sulu bir ortamda katı maddenin dağıtıldığı sıvı preparatlar veya kullanılacağı zaman sıvı ortamla karıştırılmak üzere hazırlanan toz karışımları şeklinde bulunurlar. Oral, parenteral, topikal, oküler, otik, pulmoner veya rektal yoldan uygulanabilirler.
Gündelik yaşamdaki emülsiyonların çoğu, yağ/su emülsiyonudur, örneğin, tereyağ, margarin, süt, krema. Tereyağ ve margarinde su damlacıkları yağ ile çevrilidir (yağ içinde su emülsiyonu); süt ve kremada ise yağ damlacıkları su ile çevrilidir (su içinde yağ emülsiyonları).
Kolonya, etil alkol, su ve limon, çiçek veya tütün esansı gibi hoş koku veren maddelerin karışımından oluşan bir tür parfüm. Batıda Eau de Cologne ismi ile de biliniyordu.
Süspansiyonlar katı ilaç partiküllerinin sıvı faz içinde dağıtılması ile oluşurlar. Süspansiyonlar kullanıma hazır sıvı halde veya kullanılacakları zaman sulandırılan toz şeklinde sunulabilirler. Farmasötik süspansiyonların çoğunluğunda dispersiyon ortamı sudur. Çok az bir kısmında organik veya yağlı bir sıvı olabilir.
B) Emülsiyon(sıvı-sıvı): Sıvı –sıvı HETE- ROJEN karışımlara emülsiyon denir. ÖR: Yağ- su, benzin-su, süt, mazot-su, benzin-mazot, aseton-su, CCl4-su,...
EMÜLSİYON: Dağıtan ve dağılan fazları sıvı olan heterojen karışımlara denir. Örneğin; benzin-su, zeytinyağ- su, su –mazot karışımı, süt, mayonez.
Çorbaların genel özelliği karışım olmasıdır.
Kolonya, homojen karışıma örnektir. Kahve, heterojen karışımdan süspansiyona örnektir. Süt, heterojen karışımdan emülsiyona örnektir.
İki fazda da damlacıklar oluşur. Karıştırmanın durdurulması ile damlacıklar bir araya gelerek iki sıvı birbirinden ayrılır yani faz ayrılması olur. Emülsiyonlarda iki sıvının birbiri içerisinde homojen karışmasını/dağılmasını sağlamak üzere emülgatör (sürfaktanlar) kullanılır.
Emülsiyon, süt veya krema için kullanılan teknik terimdir. Bir emülsiyon, yağ ve su gibi birbirine karışmayan iki parçanın eşit bir karışımıdır. Parçalardan biri diğerinde minik mikroskobik damlacıklar şeklinde dağılır.
Homojen karışımlara çözelti denir. Çözeltiler, her noktasında aynı özelliği gösteren karışımlardır. Bakır - kalay karışımı, su - şeker karışımı, su - alkol karışımı, su – şeker – karbondioksit (gazoz) karışımı, oksijen –azot - karbondioksit gazları karışımı (hava) birer çözeltidir.
- Adi heterojen karışım, karıştırılan maddelerin üç veya daha fazla olması durumunda karşılaşılan karışım çeşididir. Buna örnek olarak da, çamurlu suyun içerisine madeni bir paranın atılması gösterilir. Örnekleri çeşitlendirmek gerekirse, ayran, boza, çamur, meyve suyu, yağlı su heterojen karışımlara birer örnek olur.
Gazoz ise su ve karbondioksitin birleştiği yani sıvı ve gaz ile oluşan bir karışımdır. Bu karışım homojen özelliği göstermektedir çünkü maddeler karışım içerisinde homojen yani eşit bir dağılım göstermektedir.
Su Daki Yağ Emülsiyonunun Tanımı
Küçük yağ damlacıkları su fazında (sürekli faz) ince bir şekilde dağılır ve bu yağ-in-su emülsiyonunu oluşturur. Eğer yağ (dağınık faz) suda (sürekli faz) dağılırsa, su daki bir yağ emülsiyondur; su damlacıkları yağlı bir sürekli faz aeklenirse, buna yağ da su emülsiyondenir.
Bitümlü yalıtım emülsiyonları, bitüm taneciklerinin emülgatör yardımı ile su içerisinde dağılması ile oluşan bitümlü bağlayıcılardır. Bitümlü solüsyonlar, bitüm ile katkıların özel yöntemler kullanılarak karıştırılması ile elde edilen karışımlardır.
Heterojen karışımlar dört farklı gruba ayrılmaktadır. Bunlar süspansiyon, emülsiyon, aerosol ve koloit gibi gruplar olmaktadır. Bir katı ve sıvının gaz içinde dağılması ile oluşan karışımlara aerosol adı verilmektedir. Bu nedenle sis aerosol grubunda yer almaktadır.
Süspansiyon çeşitleri; sabit süspansiyon ve serbest süspansiyon olmak üzere ikiye ayrılıyor. Bu iki süspansiyon sistemi arasındaki fark, sahip oldukları askı sistemlerinden kaynaklanıyor.
Süspansiyon sistemi; araçların gövde ile tekerlekleri arasına yerleştirilerek aracın ağırlığını taşıyan, sürüş konfor ve güvenliğini sağlayan, yol yüzeyinden kaynaklanan sarsıntı, salınım ve ani şokları absorbe eden, seyir ve dönüşlerde aracın maksimum seviyede yola tutunmasını sağlayan sistemdir.
Süspansiyon (kimya), herhangi bir sıvı içerisinde katı maddenin çözünmeden asılı olarak kalmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri