Petkim: Üretim için kullandığı petrolden elde edilen nafta hammadde fiyatının gerilemesi, şirketin maliyetlerini azaltıyor. Ayrıca doğalgaz fiyatlarında yaşanan gerileme de üretilen elektrik enerjisinin maliyetini düşürüyor. Dolayısıyla bu durum şirket Petkim hisselerine olumlu yansıyor.
Bu arada petrol fiyatlarındaki artış da dikkat çekiyor. Bu artışın üretimde girdi olarak petrol ve türevlerini kullanan Aksa Akrilik, Kordsa, Petkim, Aygaz, Tüpraş, THY, Pegasus ile cam, çimento ve gübre şirketlerinin performansım etkileyeceği hesaplanıyor.
Apergis ve Miller (2009) hisse senedi fiyatlarının petrol fiyatlarındaki değişime asimetrik şekilde tepki verdiğini de belirtmiştir. Buna göre yükselen petrol fiyatları hisse senedi fiyatlarının düşmesine neden olurken, düşen petrol fiyatları hisse senedi fiyatlarını yükseltmez.
Arz ve Talep Dengesinin Petrol Fiyatlarına Etkisi
Petrol fiyatlarını etkileyen al ve sat emirlerini vermeden önce, emtia yatırımcılarının dikkate aldığı üç ana faktör vardır. Bunlar mevcut arz, gelecekteki arz ve beklenen taleptir.
Petrole artan talep artan arzı gerektirir. Aksi takdirde talep fazlalığı (excess demand) nedeniyle petrol fiyatları atacaktır. Ancak artan petrol üretimi yer altındaki bilinen stokların azalmasına, dolayısıyla petrolün gelecekte daha az arz edilebilir olması anlamına gelir. Bu da petrol fiyatlarının artmasına yol açar.
İlgili 43 soru bulundu
EPDK | Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu.
Dünyada ve ülkemizde akaryakıt fiyatlarını değiştiren temel faktör arz ve talep dengesidir. Dünyada petrol kaynaklarının kısıtlı olması ve talebinin de genellikle fazla olması petrol fiyatlarının yüksek olmasını sağlamıştır.
Petrol fiyatları, geçen yılın yaz aylarından beri düşüş trendinde. 25 Haziran'dan bu yana küresel büyümede gözlenen düşüşün talebi kısması, ABD'nin kaya petrolünün üretimini artırması ve başka bir çok sebep Brent petrolün fiyatının yaklaşık yüzde 50 değer kaybetmesine neden oldu.
OPEC arzı düzenleyerek petrol fiyatlarını kontrol etmektedir. Aslında OPEC fiyatları düzenlemek ve muhafaza etmek için kurulmuş olmasa da petrol fiyatları konusunda savunmacı olarak petrol arzının artmasına neden olmuştur (Noreng, 2004: 160).
İran – 158.400 milyon varil: 160 bin milyon varil kanıtlanmış petrol rezervi olan İran, küresel petrol kaynakları açısından iyi durumda.
Maliyet enflasyonu, petrol ve gıda gibi emtia fiyatlarının yükselmesi veya doğal afetler gibi nedenlerle üretim maliyetlerinde artış yaşanması sonucunda ortaya çıkar.
Brent petrol fiyatları, global enerji piyasasındaki arz ve talep dengesine göre belirlenir. Fiyatlar genellikle varil başına olarak ifade edilir. Arzın artması veya talebin azalması, fiyatların düşmesine neden olabilirken; talebin artması veya arzın azalması fiyatların yükselmesine sebep olabilir.
Bir hisse senedinin borsa değeri kar payı ödeme tarihi yaklaştıkça yükselir. Bu yükselişin miktarı, kar payı ödeme tarihinde, ödenecek kar payı miktarına kadar çıkar. Bu tarihte hisse senedinin fiyatı (normal fiyat M beklenen kar payı) kadardır.
Ham petrol vadeli işlemleri emtia borsalarında işlem görmektedir: Brent petrol, Intercontinental Exchange'de (ICE), WTI ise New York Mercantile Exchange'de (NYMEX) işlem görmektedir.
Fiyatların belirlenmesindeki en temel unsur arz-taleptir. Hisse senedi fiyatlarını da alıcı ve satıcılar belirler. Hisse senedi fiyatları çoğunlukla ekonomik gelişmelerinden etkilenir. Olumlu ekonomik gelişmeler olumlu, olumsuz gelişmeler ise olumsuz etki yaratır.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ise yaptığı açıklamada günlük üretimin günlük 80 bin varile ulaştığını öne sürdü. Her ihtimalde Türkiye'de tüketilen petrolün en fazla yüzde 8'i Türkiye'de üretiliyor.
Brent ham petrol, İskoçya'nın Shetland Havzası adıyla tanınan Kuzey Denizi'nde Brent Petrol Sahası'nda denizden çıkarılmaktadır. Royal Dutch Shell şirketi tarafından işletilen olan bu petrol sahası günümüzde kullanım ömrünün sonuna yaklaşmaktadır.
Kurumumuz yüzde 100 kamu sermayeli bir kamu iktisadi teşebbüsüdür. Halka açık bir şirket olmadığından, herhangi bir hisse satışı söz konusu değildir.
Türkiye'nin petrol varlığı; İran, Irak, Suriye gibi komşu ülkelerle kıyaslandığında yetersizdir. Bunun ana nedeni ülkenin jeolojik farklılığıdır. Petrolün bir arazide bulunması için kumtaşı gibi gözenekli kayaçların üzeri kil gibi geçirimsiz katmanlarla kapanmış olmalıdır.
Yine Global Petrol Prices verilerine göre, 10 Temmuz 2023 itibarıyla 42 Avrupa ülkesi arasında en ucuz benzin satılan 3. ülke Türkiye oldu.
2023'ün ilk altı ayında üretici enflasyonu yüzde 14,82 oldu. Şu an litrede benzinde 2,5 TL, motorinde ise 2,06 TL maktu ÖTV alınıyor. Bu ÖTV'ye bir de yüzde 18'lik KDV uygulanıyor. Teklifin önümüzdeki günlerde yasalaşmasının ardından bir litre benzinde maktu ÖTV 2,9 TL'ye yükselecek.
Türkiye'de motorinin litresi 1,1 Euro. Türkiye motorinin en düşük olduğu ülke. En pahalı ise 1,89 Euro ile İsveç'te. Motorin fiyatı Fransa'da 1,67 Euro; Almanya'da ise 1,63 Euro.
Kasım 2008'de açılan Sarıkız-2 kuyusuyla bin 843 metrede petrol bulundu. Sarıkız-2 kuyusundaki çalışmalara ağırlık veren şirket, 1843 metreden son 20 günde stok tankerlerine 30 gravite Arabistan petrolü kalitesinde 1500 varil petrol çıkardı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri