Mescide namaz kılmak maksadı ile giren bir kişinin farz namazını veya herhangi bir başka namazı kılmaları durumda da tahiyyetü'l mescid namazı kılmalarına gerek olmamaktadır. Kılınan namaz tahiyyetü'l mescid namazı yeriine geçmektedir. Tahiyyetü'l mescid namazı iki rekat olarak kılınmaktadır.
Teheccüd Namazında Hangi Sureler Okunur? Teheccüd namazı da diğer namazlar gibidir. Teheccüd namazında Sübhaneke, Fatiha, Ettehiyyatü, Allahümme Salli, Allahümme Barik ve Rabbena sureleri okunabilir.
Teheccüd namazının 2. rekatında, ayağa kalkarak kıyama durulur, besmele çekilir ve Fatiha okunur. Kur'an'dan en az üç ayet kısa olacak şekilde ve ya üç ayet miktarının uzunluğunda bir âyet okunur ve Rüku'ya gidilir. Ardından Secde'ye gidilir, doğrulur, tekrar Secde'ye gidilir.
Teheccüd namazı kılacak kişi, “Niyet ettim Allah rızası için teheccüd namazı kılmaya” şeklinde niyet edebilir. Teheccüd namazının iki-sekiz rekât arasında çiftli sayılarda kılınması tavsiye edilmiştir. Bununla birlikte, dileyen kimse daha fazla da kılabilir.
Tahiyyetü'l-mescid namazının, camiye girildiğinde kılınması sünnettir. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.s.), söz konusu namazla ilgili olarak; “Sizden biriniz mescide girdiğinde oturmadan iki rek'at namaz kılsın.” (Buhârî, Salât, 60 [444]; Müslim, Salâtü'l-müsâfirîn, 69 [714]) buyurmuştur.
İlgili 25 soru bulundu
Teheccüd namazının sünnete uygun olarak kılınışı önce yatsı namazını kılarak bir süre uyumak gerekmektedir. Daha sonra uykudan uyanarak önce teheccüd namazı ardından da virt namazı kılınması sonra da sabah namazının kılınması şeklinde olmaktadır. Sabah namazı vakti girmeden teheccüd namazı kılınabilmektedir.
Hadis kaynaklarında çokça teşvik edilen duhâ (kuşluk) namazı; dört, sekiz ve on iki rekât olarak kılınabilir (Müslim, Salâtü'l-müsâfirîn, 78-83). En az iki rekât olarak kılınabileceği de söylenmiştir. Bu namazda iki rekâtta bir selam vermek daha sevaptır.
Allah Resûlü (sas) gece namazını ikişer rekât hâlinde kılmayı tavsiye etmiş, ilk iki rekâtın kısa tutulmasını öğütlemişti: “Biriniz geceleyin kalktığında, namaz kılmaya önce kısa iki rekâtla başlasın.” (Müslim, Müsâfirîn, 198) O (sas), gece namazını bazen evinde, bazen de mescitte kılardı.
Teheccüd namazının iki-sekiz rek'at arasında çiftli sayılarda kılınması tavsiye edilmiştir. Bununla birlikte, dileyen kimse daha fazla da kılabilir. Bu durumda iki rek'atta bir selâm vermek daha faziletli olmakla birlikte, dört rek'atta da selâm verilebilir (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 2/25-26).
Bu mümkündür. Bu şekilde değil de gece saat 2'de veya 3'te, teheccüdü kılıp yatabilir. Saat 5'te uyanmışsa, imsak da saat altıya doğruysa yine teheccüdü kılabilir.
Başka hadislerde de teheccüd namazı için gece kalkmak tavsiye edilmiş, bu namazı kılanların Allah-u Teala'ya yakınlaşacağı, salih kullardan sayılacağı, günahlarının Allah'ın izniyle örtüleceği, günahlardan korunacağı müjdelenmiştir.
Bir süre uyuduktan sonra gece boyunca sabah namazı vaktinin girmesine kadar kılınabilir. TEHECCÜD NAMAZI KAÇ REKAT VE NASIL KILINIR? Teheccüd namazı 2 rekattan 12 rekata kadar kılınabilir.
KADİR GECESİ NAMAZI NASIL KILINIR? Bu özel geceden kılınan Kadir Gecesi namazı 2 rekattan başlayıp 12 rekat veya 100 rekata kadar Kadir Suresi ile birlikte kılınır. Kadir Gecesi namazı 4 rekat veya 12 rekat olarak kılınır.
"Allahumme leke eslemtu ve bike âmentu ve aleyke tevekkeltu ve ileyke enebtu ve bike hasamtu ve ileyke hakemtu fe'ğfir lî ma kaddemtu vemâ ahhartu vemâ asrartu vemâ a'lentu." "Ente'l-mukaddimu ve ente'l-muahhir velâ ilâhe illâ ente evlâ ilâhe ğayruke velâ havle velâ kuvvete illâ billâh."
Teheccüd namazı iki rekâttan başlayarak 10 rekâta kadar kılınabilir. Her iki rekâtta bir selam verilmesinin daha faziletli olduğu buyrulmuştur.
zikir. yapıcak bi şey yok. evet ya rabb'i niyet ettim. senin rızan için 2 rekat kadir gecesi namazını kılmaya. allahu ekber. sübhaneke allah'ım. fatiha'nın başında euzu besmele çekiyosun.
Teheccüd demek, yataktan ayrılmak demektir. Uykudan kalkmak, uyanmak demektir. O açıdan; uyuduktan sonra uyanıp kılınan namaza teheccüd namazı denir. Hiç uyumadan yatsı namazından sonra kılınan kılınan namaza ise 'gece namazı' denir."
Akşam namazının sünneti gibi kılınır. Dört rekât olarak kılındığında, ikinci rekât sonunda teşehhüd için oturulduğunda “tahiyyat”tan sonra “Allahümme salli” ve “Allahümme barik” okunur. Üçüncü rekât için ayağa kalkıldığında önce “Sübhaneke duası” okunur, sonra “Eûzü besmele” çekilir ve Fatiha suresi okunur.
Teheccüdde yapılan duâ,hedefi şaşmayan ok gibidir.
Teheccüd namazı, gece boyunca sabah namazı vaktinin girmesine kadar kılınabilir.TEHECCÜD NAMAZI NE ZAMAN KILINIR? Yatsı namazından sonra ve geceleyin kılınır. Bir süre uyuduktan sonra gece boyunca sabah namazı vaktinin girmesine kadar kılınabilir.
Farzlara tâbi ve belli bir vakti olan “revâtib sünnet”lerin dışında sevap kazanmak amacıyla muayyen zamanda kılınan nâfile namazlardan biridir.
Duha namazı aynı zamanda kuşluk namazı olarak da bilinir. Güneşin bir mızrak boyu yükselmesinden, yani Güneş doğduktan 45 dakika sonra başlar, öğle namazına 45 dakika kalıncaya kadar devam eder.
Güneşin doğuşundan yarım saat sonraki zaman kuşluk yani işrak zamanın başlama zamanıdır. Öğle namazına yarım saat kalaya kadar bu namaz kılınabilir? İkişer ikişer veya dörder dörder kılınabilir. Bu vakitte kişi istediği kadar nafile kuşluk namazı kılabilir.
Kazaya kalmış namazların ilk fırsatta kaza edilmesi esastır. Bununla birlikte Hanefî mezhebine göre, kaza namazı bulunan kimselerin farz namazların öncesinde ve sonrasında kılınan (revâtib) sünnetler ile teheccüd ve kuşluk namazı gibi nâfileleri kılmaları da caizdir.
Müslümanlar gece boyunca yatsı namazından sabah namazına olan süre boyunca ne zaman uygun olurlarsa o zaman kılabilirler. imsaktan ne kadar önce kılınabileceğini birçok kişi merak etmektedir. teheccüd namazını kılabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri