Komşu ülkelerde aynı jeolojik olaylar gerçekleşmediğinden, büyük ve sığ petrol depoları oluşmuştur. Komşu ülkelerde petrol 100-1000 metreler arasında bulunurken, Türkiye'de 3-4 bin metrelerde bulunmaktadır.
Komşu ülkelerde petrol 100-1000 metreler arasında bulunurken, Türkiye'de 3-4 bin metrelerde bulunmaktadır.
EN DERİN SONDAJ KUYUSU
“Yuvaköy-1” petrol ve doğal gaz arama sondaj kuyusunda 6 bin 136 metrenin aşıldığı bildirildi. Böylece 20 yıl önce Türkiye'nin en derin sondaj kuyusu unvanına sahip olan Antalya'nın Demre ilçesindeki “Demre-1” arama kuyusunun rekoru da kırılmış oldu.
Irakta petrol ilk defa olarak 1927 sene- sinde Baba Gurgur'da yapılan sondajla el- de edilmiştir. 463 metre derinlikte bulunan petrol horizonu evvelâ yevmî olarak 11.000 ton petrol vermiştir.
Petrolün varlığı ve ekonomik olarak üretilebilirliği sondajlarla kanıtlandıktan sonra üretim kuyuları delinerek petrolün yeryüzüne çıkartılması sağlanır. Petrol, yerin derinliklerinde bulunan kayaçların gözenekleri ve çatlakları içerisinden akarak üretim kuyusuna ulaşır.
İlgili 20 soru bulundu
İran – 158.400 milyon varil: 160 bin milyon varil kanıtlanmış petrol rezervi olan İran, küresel petrol kaynakları açısından iyi durumda.
En kolay ulaşılabilen rezervlere bakıldığında İran, Venezuela ve Suudi Arabistan Krallığı'nın gerisinde kalmaktadır. İran'da petrol ilk olarak 1908 yılında üretildi. Ve şu anki çıkartılma oranıyla İran petrolü 100 yıla yakın sürecek.
Dünyada karada ve denizde toplam 40,000'den fazla petrol sahası bulunmaktadır. En büyük petrol sahaları Suudi Arabistan'da yer alan Gavar ve Kuveyt'te yer alan Burgan olup her iki sahada toplam 60 milyar varil (10 km³) petrol bulunduğu tahmin edilmektedir.
Platform, Eylül 2009'da tarihteki en derin petrol kuyusunu, düşeyde 10.683 m ve ölçülen derinlik 10.685 m ile Keathley Kanyonu 102 numaralı blokta, Houston şehrinin 400 km güneydoğusunda, 1259 m deniz derinliğinde delmiştir.
2 -Kürdistan Bölgesi'nin real rezervi
Doğal Kaynaklar Bakanlığı, uluslararası Enerji Ajansı (IEA), Amerika Birleşik Devletleri Jeoloji Araştırmaları Kurumu (USGS) verilerine göre Kürdistan Bölgesi'nde (41) milyar varil petrol ile 54 trilyon metreküp doğalgaz rezervi olduğu tahmin edilmektedir.
Yeraltı zenginlikleri devlete aittir. Birkaç metreye kadar olan vatandaşındır. Bölge ile ilgili çalışmalar yapılacaktır.
Bu verilerden yola çıkarak ülkemizin %90 oranında ham petrol ithalatına bağımlı olduğu sonucuna varılmaktadır. Türkiye'nin üretilebilir rezervi 2022 itibarıyla yaklaşık 70 milyon tondur. 2022 yılında ülkemizde 421.408 metre sondaj yapılarak 191 ham petrol kuyusu açılmıştır.
Kola derin sondajının en derine inme rekoru yaklaşık yirmi yıl boyunca kırılamasa da son dönemde Katar'daki 12.289 metrelik sondaj ile Rusya'daki 12.345 metrelik sondajlar derine inme rekorlarını kırmışlardır.
SPK'nın internet sitesinde yer alan verilere göre; bir varil petrol 42 galon ham petrol eşdeğerindedir (159 litre). Bir varil ham petrolden, 19,6 galon benzin, 10 galon dizel yakıt ve ısıtıcı yakıt, 4 galon jet yakıtı, 1,7 galon ağır akaryakıt, 1,7 galon LPG ve 7,6 galon diğer türevler üretilebilmektedir.
Arabistan-Asya çarpışmasından son- ra bile, karbonat çökelimi çok sığ deniz ortamın- da (Basra Körfezi'nde devam eden bir süreç) de- vam etmiştir. Buna bağlı olarak, Orta Doğu'daki büyük petrol sahaları çoklu petrol üretimi yapıla- bilir kalın karbonat istiflerine sahip olmuştur.
Halen dağ üzerinde pek çok petrol kuyusu mevcut olup, bunların çoğu aktiftir.
Türkiye'de Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Siirt, Şanlıurfa ve Mardin'de petrol yatakları bulunurken, karada ve denizde arama çalışmaları da sürdürülüyor. İhtiyacının henüz yaklaşık 7'de 1'ini üretebilen Türkiye'nin üretimi ise yıllar içinde önemli artış kaydetti.
VARINCA-1 PETROL KUYUSU NEREDE? Varınca, Diyarbakır ilimizin Hazro ilçesine bağlı bir köydür. Diyarbakır iline 64 km, Hazro ilçesine 10 km uzaklıktadır. Varınca'da pek çok petrol kuyusu bulunamaktadır.
Petrol arayışı heyecanı, 20 Nisan 1940 tarihinde gerçekleşen o muhteşem anla doruğa ulaştı. 1048 metrede Türkiye'nin ilk petrol kuyusu olan Raman-1'de petrolün varlığı kesin olarak tespit edildi.
Bağımsız bir kuruluşun hazırladığı rapor, Suudi Arabistan'ın 70 yıl daha yetecek petrol rezervi olduğunu ortaya koydu.
Bu durum, ülkemizdeki jeolojik yapının farklılığından kaynaklanmaktadır. Petrol; nehir, göl, deniz halinde bulunmamaktadır. Üzeri geçirimsiz kayalarla (kil gibi) örtülü, kumtaşı gibi gözenekli rezervuar kaya içerisinde gerekli jeolojik yapıların (KAPAN) gelişmesi ile yeraltında belli yerlerde kapanlanabilmektedir.
The Energy Watch Group ve BP'nin 2007 yılında yayınladığı araştırmalarda Dünya'daki mevcut toplam petrol rezervi için belirtilen rakamlar 850-1250 milyar varil arasında değişmektedir. Yıllık tüketimin 25 milyar olduğu kabul edildiğinde mevcut rezervlerin 34-50 yıl içinde tükeneceği öngörülebilir.
Sonuç olarak petrol tükendiğinde, insanlığın %80 kadarı açlıktan ölecek, dünyada hala çalışmayı başaran nükleer santrallerin civarı haricinde ağır sanayiyi besleyebilecek elektrik olmayacak, her türlü mal üretiminde organik maddelere geri döneceğiz.
İnsanoğlu günde ortalama 86 milyar varil petrol tüketiyor ve tüketim her yıl 1,3 oranında artıyor. Dünyadaki kanıtlanmış petrol rezervi miktarı ise bin 333 trilyon varil… Hesaplamalara göre tüketim aynı şekilde sürerse 2041'de insanlık dünyadaki tüm petrolü bitirmiş olacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri