Petröz, insan kulağının içinde bulunan bir yapıdır. Doğrudan petroz kemikleri olarak adlandırılan iki kemikten oluşur: mastoid kemik ve sfenoid kemik. Petros, temporal kemikle birleşir ve iç kulağın bazı önemli yapılarını içerir. İç kulağın bir parçası olan petroz, denge ve işitme ile ilgili önemli yapıları barındırır.
İçindekiler. Petrous apex, temporal kemiğin içinde bulunan ve temporal lobun altında kalan bir kemik yapısıdır.
AMAÇ:Kronik otitis mediayaya bağlı komplikasyonlar, orta kulak enfeksiyonun orta kulak mukozasının ve temporal kemiğin havalı boşluklarının dışına yayılması sonucu ortaya çıkar. Gradenigo sendromu, petröz inflamasyon nedeniyle oluşur aynı zamanda petrözit olarak adlandırılır.
Petröz apisit temporal kemiğin petröz parçasının apikal segmentinin inflamasyonudur. Petröz apisit tanısı alan hastalarda genellikle akut febril bir hastalık ve klasik Gradenigo triadı (kulak ağrısı, 6.kranial sinir paralizi bulguları, fasiyal ağrı) semptomlarının bir kısmı veya tamamı saptanabilir (3).
Skuamöz hücreli karsinom genellikle cildin güneşe en çok maruz kalan kısımlarında bulunur. Bu eller, yüz, kollar, bacaklar, kulaklar, ağızlar ve hatta başın üstündeki kel noktalar anlamına gelir. Skuamöz hücreli karsinom ayrıca mukus zarları ve cinsel organlar gibi alanlarda da oluşabilir.
İlgili 28 soru bulundu
Petröz, insan kulağının içinde bulunan bir yapıdır. Doğrudan petroz kemikleri olarak adlandırılan iki kemikten oluşur: mastoid kemik ve sfenoid kemik. Petros, temporal kemikle birleşir ve iç kulağın bazı önemli yapılarını içerir. İç kulağın bir parçası olan petroz, denge ve işitme ile ilgili önemli yapıları barındırır.
Skuamöz hücreli karsinom (SCC) ya da yassı hücreli karsinom bir kanser çeşidi olan karsinomun alttiplerinden olup birçok organdan köken alabilir. Bu organlardan birkaçı; cilt, akciğer, dudak, ağız, mesane, vajina, serviks (rahim ağzı) olup örnekler artırılabilir.
Petröz kemikte kolesterol granülomu, içeriğinde sıvı, lipid, kronik enflamatuvar hücreler ve fibröz tabaka ile kaplı kolesterol kristalleri barındıran, büyüyen bir kitledir. Cerrahinin amacı, nüksleri önlemek için etkilenen bölgenin drenajı ve ventilasyonunu sağlamaktır.
Mastoidit enfeksiyonu kemiğin zarar görmesine ve iltihap dolu kistlerin oluşumuna neden olabilir. Daha nadir vakalarda ağır geçen bir orta orta kulak iltihabı, beyin veya beyni çevreleyen zarlar da dahil olmak üzere kafatasındaki diğer dokulara da yayılabilir ve menenjite neden olabilir.
Kulak ağrısı kulağın kendi hastalıklarından kaynaklanabildiği gibi diğer organların hastalıklarında da görülebilen bir şikâyettir. Kulak kepçesi, dış kulak yolu, kulak zarı, orta kulak ve iç kulak hastalıklarında ortaya çıkan ağrıya primer (birincil) kulak ağrısı denir.
Orta Kulak İltihabı Tedavi Edilmezse Ne Olur? Orta kulak enfeksiyonlarının birçoğu her hangi bir soruna neden olmaz. Ancak sık sık tekrarlayan ve tedavi edilmeyen orta kulak enfeksiyonları daha ciddi sorunlara yol açabilir. Yüzde sinir felci, menenjit olabilir.
Eğriliğin en çok açılandığı, yani dik eksenden en çok dönen ve orta hattan en çok uzaklaşan omurların bulunduğu yere apeks (tepe) adı verilir. Skolyoz apeksin bulunduğu omurga seviyesine göre adlandırılır. Apeks boyun bölgesinde ise servikal, bel bölgesinde ise lomber, sırtta ise torakal skolyoz olarak tanımlanır.
Temporal kemik; oksipital, parietal ve sfenoid kemikler arasında yer alan çift ve simetrik olan, dört ayrı parça- nın kaynaşmasından oluşan düzensiz bir kafa kemiği- dir.
Yaklaşık olarak koni şekline sahip olan akciğerlerin basis pulmonis adı verilen içbükey alt yüzeyi diyaframın üstüne yerleşiktir; köprücük kemiğinin üstüne kadar uzanan üst yüzeyineyse apex pulmonis adı verilir.
Çoğu orta kulak enfeksiyonu, soğuk algınlığı, grip gibi bir enfeksiyon nedeniyle orta kulakta mukus oluşmasıyla ortaya çıkar. Östaki borusunda (orta kulaktan burnun arkasına doğru uzanan ince bir tüp) şişlik oluşması sonucu mukus boşaltılamazsa iltihap oluşur ve otitis media gelişir.
Kulak ağrısı, kulakta dolgunluk hissi, işitmede azalma veya işitme kaybı, çınlama orta kulak iltihabının belirtilerindendir. Ayrıca orta kulak iltihabında yüksek ateş, mide bulantısı ve öksürük de görülebilir.
Kulak İltihabı Beyne Zarar Verir Mi? Kronik orta kulak iltihabında iltihap beyne ulaşarak beyin dokusunda ve çevresinde enfeksiyona yol açabilir ve bu durum ölümcül sonuçlar doğurabilir.
Granülom, ortadan kaldırılamayan canlı etkenleri (mikobakteri, mantar, parazit) sınırlandırılmak ya da yabancı cisimlerin (silisyum, talk, sütür, vb) olumsuz etkilerini önlemek amacını taşıyan makrofajların oluşturduğu, yuvarlakça-oval hücre kümeleridir.
Kolesterol granulomu hemorajiye sekonder oluşan kolesterol kristalleriyle ilişkili yabancı cisim reaksiyonu sonucu meydana gelen kronik inflamatuar bir proçestir. Sıklıkla mastoid hücrelerde görülen kolesterol granülomu daha az sıklıkta paranazal sinüs ve nadir olarak frontal sinüste görülebilir.
Kolesterol granülomu, kolesterolle reaksiyona giren granülomatöz bir enflamasyondur. Temporal kemiğin hava hücrelerinde gelişebilir. Bu durum orta kulak boşluğunda, mastoid hücrelerde ve petröz apekste ortaya çıkabilir. Petroz apeksin en sık görülen iyi huylu lezyonlarından biri olarak tanımlanır.
Skuamöz hücreli kanser (yassı hücreli kanser) deri, mukozalar (ağız içi, dil, genital mukozal gibi) ve organlardan köken alan bir kanser türüdür. Nedeni nedir? Deride ortaya çıkmasının en önemli nedeni uzun yıllar boyunca yoğun güneş ışığına (ultraviyole) maruz kalmaktır.
Yassı (skuamöz) hücreli kanser servikal kanserin en yaygın tipidir. Adenomatoz hücreler mukus üreten bez hücreleridir. Serviks; serviksten rahime kadar uzanan pasaj içine dağılmış olan bu bez hücrelerine sahiptir (endoservikal kanal). Adenokarsinoma ise bu bez hücrelerinin kanseridir.
Skuamöz hücreli kanser vajina veya serviksin düz yüzey hücrelerinde ortaya çıkan kanserleri ifade eder. Adenokarsinom ise glandüler hücrelerde ortaya çıkan kanserleri ifade eder. Bu tür hücreler bulunursa, doktor derhal bir değerlendirme gerçekleştirilmesini önerecektir.
Çift olan kafatası kemiklerinden olan damak kemiği os palatinum, üst çene kemiğinin arkasında ve temel kemiğin os sphenoidale nin altında yer alır. Göz çukuru, burun boşluğu, fossa pterygopalatina ve ağız boşluğunun oluşturulmasını sağlayan bu kemiğin iki laminası vardır.
Oksipital kemik kraniumun arka ve alt kısmında buluna daire şeklinde membranöz kemiklerdendir, ikiz kenar yamuk şeklinde ve kendinden kavislidir. Oksipital kemik büyük bir açıklık olan ve içinde vertebral kanalla kranial iletişimi sağlayan foramen magnum ile delinmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri