Konya ilinde 31 ilçe vardır. Merkez ilçeler: Karatay. Meram.
Yalova'nın nüfus yoğunluğu ise 285 olarak gerçekleşti. 622 bin 846 nüfusla Konya'nın en büyük ilçesi oldu. Merkez ilçelerden Meram'ın nüfusu 346 bin 366, Karatay'ın ise 308 bin 983 oldu.
Selçuklu, Konya İline bağlı bir merkez ilçedir. Nüfus ve gelişmişlik bakımından Konya'nın en büyük ilçesi olan Selçuklu, ismini Konya'yı başkent yaparak tarihteki sarsılmaz yerine oturtan Selçuklular'dan almıştır.
Karatay İlçesi, Konya metropolünde bulunan 3 merkez ilçeden biridir. Karatay İlçesi Konya İli Merkezinde 20.06.1987 tarih ve 3399 sayılı Üç İlçe Kurulması Hakkındaki Kanunla kurulmuş, daha sonra bu Kanunda değişiklik yapan 10.11.1988 tarih ve 3495 sayılı Kanunla İlçemizin bu günkü sınırları belirlenmiştir.
Çeltik, Konya ilinin bir ilçesidir. Konya il merkezine uzaklığı 220 km olup Türkiye'de il merkezine en uzak 2.(Anamur'dan sonra; 239 km) ilçe konumunda bulunmaktadır.
İlgili 39 soru bulundu
Konya mutfağında yer alan meşhur yemekler arasında Dilber Dudağı, Etli Ekmek, Arabaşı Çorbası, Çebiç, Tirit Kebabı, Papara, Mevlana Böreği gibi farklı tatlar yer almaktadır. Konya denildiğinde ilk akla gelen yemeklerden biri Etli Ekmek'tir.
İlçe konum itibariyle Konya'nın güney ve güneybatısında yer alır. İlçenin kuzeyinde Selçuklu, kuzey batısında Derbent, batısında Beyşehir, güney batısında Seydişehir, güneyinde Akören, güney doğusunda Çumra, doğusunda Karatay İlçeleri bulunmaktadır.
Akşehir, Konya ilinin bir ilçesidir. İlçenin yüzölçümü 1442 km²'dir.
Konya ili Ilgın ilçesinin il merkezine uzaklığı 89 km'dir. İlçenin deniz seviyesinden ortalama yüksekliği 1.030 metredir. İlçenin, kuzeyinde Yunak, güneyinde Derbent, Beyşehir, Hüyük ilçeleri, batısında Akşehir, Doğanhisar, Tuzlukçu ilçeleri ve doğusunda Kadınhanı ilçesi bulunmaktadır.
En fazla komşu ile sahip olan Konya'nın etrafını Ankara, Eskişehir, Karaman, Antalya, Isparta, Afyon, Mersin, Aksaray ve Niğde çevrelemekte olup 10 milyondan fazla insana komşu durumundadır.
1875'te kurulan Konya Belediyesi, 1987'de çıkarılan 3399 sayılı yasa gereğince "büyükşehir" statüsüne kavuşmuş olup 1989'dan beri belediye hizmetleri bu statüye göre yürütülmektedir. 2014'te 6360 sayılı kanun ile büyükşehir belediyesinin sınırları il mülki sınırları oldu.
e) Selçuklu ilçesine bağlı bulunan Kalenderhane mahallesi Karatay ilçesine, yine Selçuklu ilçesine bağlı bulunan Dedekorkut mahallesi de Meram ilçesine bağlanmıştır.
Türkiye'nin en kalabalık ikinci mahallesi
Adnan Kahveci Mahallesi, 11'er nüfusa sahip Türkiye'nin en küçük 12 mahallesinden 10 bin 163 kat daha büyük olma özelliği taşıyor.
2022 yılı istatistiklerine göre son durum şöyle: - 3 milyon 147 bin 818 kişi ile Bursa en kalabalık dördüncü şehir. - 2 milyon 619 bin 832 kişiyle Antalya beşinci sırada. - Altıncı sırada ise 2 milyon 277 bin 17 kişiyle Konya var.
1 . İstanbul. Türkiye'nin 15.840.900 nüfusuyla en kalabalık şehri olan İstanbul; dünyanın da en kalabalık 15 şehri arasında yer alıyor.
Akşehir - Konya Arası Otobüs
Akşehir ile Konya arasındaki mesafe 124 km km'dir ve en hızlı seferimizle yaklaşık 1 saat 30 dakika kadar sürmektedir.
Akşehir'i ziyarete giden kişiler Akşehir gölü ve çevresinde eşsiz doğanın tadını çıkarabilir, acıktığınızda çeşitli tatları deneyebilir ve en meşhur yemekleri arasında olan etli pide ile karın doyurabilir, Akşehir'e özel Napolyon kirazı olarakta bilinen Akşehir kirazının tadına bakabilirsiniz.
Akşehir'in 'dünyanın merkezi' olduğunun Hoca'nın kendi ifadesi olduğunu anlatan Akşehir Nasreddin Hoca ve Turizm Derneği Başkanı Taner Serin şunları söyledi: "Nasreddin Hoca'ya sormuşlar, 'dünyanın merkezi neresi?' diye. Hoca, eşeğinin ön ayağının bastığı yeri göstererek, 'işte burası' demiş.
Konya ili Meram ilçesi, 37°70' Kuzey enlemi ile 32°30' Doğu boylamı arasında yer almaktadır. İl merkezine uzaklığı 4 km'dir.
Meram'ın dünyaca ünlü bağlarında yetişen üzümlerin pek çok çeşidini Hatıp Mahallesi'nde görmek mümkündür. Bölgenin iklim ve doğa koşulları nedeniyle farklı bir aromaya sahip olan ve kısaca “Hatıp Üzümü” olarak aranan üzüm çeşitlerinin başlıcaları şunlardır; Ak Üzüm, Ala İdris, Çatak, Deli Ak Üzüm, Dimrit, Nazlı.
Meram, Konya ilinin merkez ilçelerinden olup, şehrin güneybatı kısmında yer alır.
Konya ilçeleri; Ahırlı, Akören, Akşehir, Altınekin, Beyşehir, Bozkır, Cihanbeyli, Çeltik, Çumra, Derbent, Derebucak, Doğanhisar, Emirgazi, Ereğli, Güneysınır, Hadim, Halkapınar, Hüyük, Ilgın, Kadınhanı, Karapınar, Karatay, Kulu, Meram, Sarayönü, Selçuklu, Seydişehir, Taşkent, Tuzlukçu, Yalıhüyük ve Yunak'tır.
Danimarka, Hollanda ve İsviçre gibi dünyanın önemli ülkelerinin kıl payı gerisinde kalan Konya, aralarında Belçika, Arnavutluk, İsrail, Slovenya, Kuveyt, Katar ve Lübnan'ın da bulunduğu 120 ülkeden daha fazla toprağa sahip.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri