Suçlanan kişi cevap vermiyorsa suçu kabullenmiş sayılır.
SÜKUT İKRARDAN GELİR ATASÖZÜNÜN ANLAMI
Şayet dinimize aykırı bir durumla karşılaşırsa o zaman suskun kalmaz duruma müdahale ederdi. Zira kötü işler karşısında suskun kalmak da sükutta ikrar vardır sözü gereği onay kabul edilir. Bu nedenle bir kötülük görüldüğünde susulmamalı, muhakkak karşılık verilmelidir.
“Sükût İkrardan gelir” kuralı gereğince, bir konu karşısında susulması (sükût edilmesi), aksi belirtilmedikçe kural olarak, o konuda ikrar (kabul) anlamına gelir. Hukuk yargılamasında, “sükût ikrardan gelir kuralı uygulanmaz”.
Sükut ikrardan gelir ata sözü, eğer, ortak olunmayan bir düşünce, yaklaşım ya da beyan varsa, buna sessiz kalınmasını ince bir eleştiriyle dile getirir.
Susmak, medeni usul hukukunda kural olarak ikrar sayılmazken kanunun susmanın ikrar sayılacağını öngördüğü durumlar bu kuralın istisnasıdır (HMK m. 171/1).
İlgili 32 soru bulundu
Eğer iman, tasdik olarak alınırsa ameli bir unsur olan dilin ikrarı, imanın hakikatine dâhil değildir. İmanın aslı olan tasdik gerçekleştikten sonra bu tasdikin beyanı imanın mahiyet ve hakikatinden sayılamaz. Bu anlamda ikrar, iman için asli unsur olamaz.
İkrar ; basit ikrar, vasıflı ikrar, bileşik ikrar olmak üzere 3 'e ayrılır.
Arapça sḳṭ kökünden gelen suḳūṭ سقوط "düşme" sözcüğünden alıntıdır.
Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı zaman Sükut etmek kelimesinin anlamı, 'susmak veya sessizlik' şeklinde ifade edilmektedir. Özellikle sessizlik istenen bazı yerlerde bunun gerçekleşmesi için sükut kelimesi kullanılır. ''Bazen sükut etmek en iyisidir.''
Susma, konuşmama, söz söylememe, sessizlik anlamına gelir. Sessizlik, sakinlik.
İkrar, tek başına kesin kanıt kabul edilemez. Çünkü bir kimsenin çeşitli nedenlerle ikrarda bulunması olanaklıdır. Yargıç önünde yapılan ikrarın dahi bağlayıcı olabilmesi için başka yan kanıtlarla doğrulanması gerekir.
Mahkeme içi ikrar, bir kesin delildir. Önemle vurgulanmalıdır ki; bir davada yapılan mahkeme içi ikrar, başka bir davada da geçerli olup, kesin delil teşkil eder (Prof. Dr.
Sözlükte “yerine getirmek, sabit kılmak, ispat etmek; itiraf etmek, bir şeyi haber vermek” anlamlarına gelen ikrâr, hukuk terimi olarak kişinin kendisi aleyhine başkasına ait bir hakkı haber vermesini ifade eder.
İkrarından dönmek demek egemen zihniyete teslim olmak demektir. Rıza hukukundan sapmak ise rızasız lokmaya kapı açmak demektir. Dolayısıyla da ikrarından dönmek ve rıza hukukundan sapmak demek; hakikati inkâr edip, Yol'dan uzaklaşmak demektir.
Susma anlamında bir fıkıh terimi. Bir hukukî işlemi gerçekleştirmeye ilişkin iradenin dışa yansıtılması. Kendi aleyhine başkasına ait bir hakkı haber verme anlamında fıkıh terimi.
sükut etmek / sükût etmek
Sessiz kalmak, susmak.
Söz Gümüşse Sükut Altındır Atasözünün Kısaca Açıklaması
Güzel konuşuyor olabilirsin ama susmasını da bilmelisin, söz gümüşse sükut altındır.
Aşk teması içinde sevgiliye olan aşkı ifade etmek üzere meftun sözcüğüne sıkça yer verilir.
Sükut ne demek? Sükut kelimesi dilimize Arapçadan girmiştir ve “sessizlik, konuşmama, susma, bir şey söylememe, sessiz kalma” anlamlarına gelir. Arapçada “sustu” anlamına gelen “sakata” kelimesinden türemiştir. Sessiz kalma durumuna sükut denmektedir.
Ömrümde Sükût, Cahit Sıtkı Tarancı'nın 1933'te yayımlanan ilk şiir kitabıdır.
Türk Dil Kurumuna göre müptela bağımlı, tutulmuş, aşık ve vurgun demektir. Arapça dilinden Türkçe diline geçmiş olan bu kelime bahsedilen anlamıyla dilimizde sıklıkla kullanılmaktadır. Müptela kelimesinin kullanıldığı atasözü ve deyimler de mevcuttur.
Külliyat, bir yazar ya da şairin tüm eserlerini bir araya toplayan dizi. Bazen tüm eserler tek bir kitap halinde yayımlanmış da olabilir. Bazı Batılı dillerde aynı anlamdaki Latince opera omnia (bütün eserler) kavramı kullanılır.
"İkrar, Arapça kökenli bir sözcük olup, yanına gelen fiile göre farklı anlamlar taşımaktadır. Yalın haldeyken “söylemek” anlamı taşıyan ikrar; etmek ya da vermek fiiliyle birleştiğinde farklı manalara bürünmektedir. İkrar sözlük anlamıyla; yapmak, itiraf etmek, söylemek ve haber vermek manalarına gelmektedir.
Basit ikrar, karşı tarafın ileri sürmüş olduğu vakıanın doğru olduğunun kayıtsız şartsız, herhangi bir ekleme yapmadan bildirilmesidir. Örneğin; davacı davalıya 5 bin TL ödünç verdiği iddiasında bulunur ve davalı da iddia edilen 5 bin TL'yi ödünç aldığını kabul ederse, bu basit ikrar olur.
İkrar olmadan imanın olması mümkün değildir. Kalpten inanılan imanın dil yolu ile anlatılması, kabullenilmesi ve bu fikirlerin benimsenmesi anlamına gelmektedir. Dil ile ikrar etmeden iman olması mümkün değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri