Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem ile beraber yedi gazâ yaptık. O gazvelerde çekirge yedik.
"Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) ile beraber [altı veya yedi sefer] gazveye çıkmıştık. Gazve esnasında (aleyhissalâtu vesselâm)'la birlikte çekirge yedik." [Buhârî, Sayd 13; Müslim, Sayd 52, (1952); Tirmizî, Et'ime 22, (1822, 1823); Ebû Dâvud, Et'ime 35, (3812); Nesâî, Sayd 37, (7, 210).]
Böcek türlerinden olan çekirgenin istisna olarak Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) tarafından helal olduğu bildirilmiştir. Dört mezhepte çekirgenin yenilmesi helal görülmüştür.
Yediğimiz sebzelerin birçoğundan da faydalı olduğu anlaşılmıştır. Çekirge her iklimde yenilebilir. Yenmesi Sünnet-i Seniyye'dir.
Çekirge de, sünnette yenebileceğine dair özel hüküm bulunması sebebiyle yenmesi helal hayvanlar grubunda yer almıştır. Porsuk gibi yırtıcı ve etçil hayvanlar kapsamında olmaları nedeniyle bunların etinin yenmesi caiz değildir.”
İlgili 31 soru bulundu
Cevap: Avını köpek dişi veya pençesi ile yakalayan hayvanın etini yemek haramdır. Karada, suda yaşayan haşeratı yemek, helal değildir. Mesela, kertenkele, kaplumbağa, yılan, kurbağa, akrep, yengeç, fare, köstebek, kirpi, sincap yemek helal değildir.
Çekirgeler ve bu böcek türleri avcı hayvanlar için önemli bir besin kaynağı oluşturuyor. Örümcek, kuşlar ve kertenkelelerin hayatta kalması için gerekli bu böcekler sağlıklı bir ekosistemin oluşmasını sağlıyor. Böcekler olmadan bu avcıların da sayısı düşme riski ile karşı karşıya.
"Deniz canlıları sadece suda yaşayabiliyor ve sudan çıktığında boğazlanmış hayvan gibi kısa sürede ölüyorsa, şekline ve ölüm durumuna bakılmaksızın yenmesi helaldir.
Azı dişleri ile kapıp avlayan ve parçalayan, kendisini koruyan hayvanların etleri haramdır, yenilemez. Kurt, ayı, aslan, kaplan, pars, sincap, samur, sansar, maymun, sırtlan, fil, köpek, kedi, keler, tilki, gelincik gibi hayvanlar etleri haram hayvanlardır.
Şafi Mezhebine baktığımızda ise Martı ve benzeri kuş türlerinin deniz kuşu olduğu söylenmektedir. Bundan dolayı Martı etinin yenen kuş türleri arasında yer aldığı söylenir. Bu mezhebe göre Martı eti yemek helaldir ve bir sakıncası yoktur.
Rüyada eve çekirge girmesi; hayırlı değildir. Bu rüya rızkın daralmasına, malın bitmesine ve yanlış işler yaparak borçlanmaya, sıkıntılı, stresli bir döneme gitmeye işarettir. Rüya sahibi gücünü kaybedecektir.
Konu ile ilgili olarak Diyanet İşler Başkanlığı - Dini Soruları Cevaplama Hattı yetkilisi, çekirge yemenin İslam dininde bir sakıncası olmadığını söylüyor. Hatta Buhari Hadisleri'ne göre çekirge "helal hayvanlar" grubunda yer alıyor.
Bu kapsamda bizzat Hz. Peygamber (s.a.s.) tarafından eşek etinin yenilmesi haram kılınmıştır (Bkz; Buhârî, Megâzî 38; Müslim, Nikâh 29).
Çekirgeler insanlar ve diğer hayvanlar için zehirsiz olan hayvanlardır.
Çekirgeler besin olarak bitkilerle beslendiği için asla böcek ve hayvanlardan beslenmezler bu bakımdan çekirgeler insanı ısırmazlar veya sokmazlar. 2- ÇEKİRGELER ZEHİRLİMİDİR? Çekirgeler insan ve diğer hayvanlar için zehirli değildir fakat insanların ekinlerine zarar verdiği için zararlı bir haşeredir.
Çekirge tadında
Özellikle susamla beslenen çekirgelerin en lezzetli olduğu düşünülüyor. Peki tatları neye benziyor? Tavuk şnitzel, kavrulmuş ayçekirdeği ve karides arası bir şey.
Kırlangıç, hüdhüd (ibik kuşu), yarasa, baykuş, papağan, tavus kuşu, saksağan [penguen] helâldir. Bunlar Şâfiî'de helâl değildir. Leş kargası yenmez. Ekin kargası ve kara karga Hanefî ve Mâlikî'de helâldir.
Etlerinin yenmesinin helâl olduğu hususunda görüş birliği bulunan hayvanlar şunlardır: a) Sığır, manda, koyun, keçi, deve, tavşan, tavuk, kaz, ördek, hindi türünden evcil hayvanlar, b) Geyik, ceylan, dağ keçisi, yabanî sığır ve zebra gibi yabani hayvanlar, c) Güvercin, serçe, bıldırcın, sığırcık, balıkçıl gibi kuşlar.
Bunun sebebi ise tavşanın tıpkım insanlar gibi hayız (adet) görmesi ve Resulullah (sav) Efendimizin tavşan etini yememiş olmasıdır. Öncelikle Resulullah Efendimizin tavşan etini yememesi onu haram kılmaz. Zira o, soğan ve sarımsak da yemezdi.
Söz konusu yemekte, balık türleri veya deniz ürünleri çiğ ya da pişmiş olarak kullanılabilmektedir. Buna göre, helâl deniz ürünlerinden yapılan suşi, sağlık açısından bir zararı bulunmadığı sürece tüketilebilir.
Değerli kardeşimiz, Eti yenen hayvanların işkembe, karaciğer, dalak gibi sakatatlarının yenmesi caizdir. Bunlardan ve diğer helal olan yiyeceklerden yapılan kokoreç de helaldir, yenilebilir.
Salyangoz, İslam hukukuna göre helal sayılmayan canlılardandır. Hanefi mezhebine göre deniz ürünlerinin helal olduğu kabul edilse de, salyangoz denizde yaşayan bir canlı olsa da bazı alimler tarafından istisna olarak kabul edilir. Diğer İslam mezheplerinde ise salyangozun tüketimi genellikle haram kabul edilir.
Uzmanlar, böcek türleri ve tarımsal açıdan zararlı haşerelerle beslenen "saga ephippigera" türü çekirgenin çiftçi dostu olduğunu ve korunması gerektiğini belirtti. İNSANLARA ZARAR VERİR Mİ? Yine uzmanlara göre, "saga ephippigera" türü çekirgelerin insanlara herhangi bir zararı bulunmuyor.
Çekirgelerin yemeklerinin başında buğday ve mısır gelse de kültür bitkilerini de tüketebilirler. Meyve fidanları, bitki kökleri ve sapları, filizlenen sebzeler onların besinleri arasındadır. Ayrıca tütün fidelerini de sık sık tüketirler. Pamuk ve pancar çekirgelerin yediği besinler arasındadır.
9654- Ebu Zuheyr en-Numeyri'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Çekirgeleri öldürmeyin. Çünkü onlar Allah'ın büyük ordularındandır" buyurmuştur. Tahric: İsnadı hasendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri