"Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) ribayı yiyeni, yedireni, riba akdini yazanı, sadakaya (zekata) mani olanı, dövme yapanı, dövme yaptıranı -hastalık sebebiyle olan hariç- hulle yapanı, hulle yaptıranı lanetledi." (Nesâî, Zinet 25, (8, 147).
En güzel şekilde yaratılan insanın tabii görüntüsünde değişiklikler yapılmasını hoş karşılamayan Hz. Peygamber, bu türden çeşitli uygulamalar yanında dövmeyi de yasakladı; dövme yapan ve yaptıran kadınlara Allah'ın lânet ettiğini bildirdi (bk. Buhârî, “Libâs”, 87; Müslim, “Libâs”, 119-120).
Peygamber (s.a.s.), vücuda dövme yapmak, dişleri incelterek seyrekleştirmek gibi ameliyeleri; yaratılışı değiştirmek, fıtratı bozmak kapsamında değerlendirmiş ve bunu yapanların ve yaptıranların Allah'ın rahmetinden uzak olacağını bildirmiştir (Buhârî, Libâs, 83-87 [5935-5948]; Müslim, Libâs, 120 [2125]).
Dövme; Abdeste engel değildir. Gusle engel değildir.
Bu âyetlerde Allah'ın kâfirlere, münafıklara, zalimlere, dinî konularda yalan söyleyenlere, kasten adam öldürenlere, akrabalık bağlarını koparanlara, iftiracılara ve bozgunculuk yapanlara lânet ettiği, onlara kötü bir varış yeri olarak cehennemi hazırladığı (el-Feth 48/6) bildirilir.
İlgili 24 soru bulundu
Peygamber, İslam'a düşmanlık edene bile beddua etmemiştir" açıklamasını yaptı.
Her küfür gibi, Kur'an'da açıkça lanetlenmiş denilen insanlar için de tövbe kapısı açıktır. Tövbe ettikten sonra affolunmayacak günah yoktur. Ancak günahın affedilip affedilmeyeceğini bilemeyiz. Tövbe ettikten sonra Allah dilerse affeder, dilerse affetmez.
Hz. Peygamber (s.a.s.), süslenmek maksadıyla vücuda dövme yapmak, dişleri incelterek seyrekleştirmek gibi ameliyeleri, yaratılışı değiştirmek, fıtratı bozmak kapsamında değerlendirmiş ve bunu yapanların ve yaptıranların Allah'ın rahmetinde uzak olacağını bildirmiştir.
Din İşleri Yüksek Kurulu'nun fetvasında şu ifadelere yer verildi: "Dövme yani vücuda iğneler batırarak deri altına boya zerk etmek sureti ile deri üzerinde çeşitli şekiller oluşturmak dinimizce yasaklanmıştır.
Allah'ın insana verdiği beden yapısını herhangi bir zorunluluk yoksa bozmak caiz değildir. Kuran'da dövme ile ilgili "Haramdır, günahtır" diye bir ayet yoktur.
Diyanet, Hz. Peygamberin, insanın doğal yapısında değişiklikler yapılmasını hoş görmediğini, dövmeyi yapan ve yaptırana da Allah'ın rahmet etmeyeceğini bildirdiğini ifade ederek, İslamiyet'in her konuda doğallığı tavsiye ettiğini, dövmeyi de hoş karşılamadığını kaydetti.
Daha önce dövme yaptırmış olanlar kalıcı dövme abdeste engel mi diye merak ediyor. Konuyla ilgili Nihat Hatipoğlu'nun sözleri ise şu şekildedir: "Dövme yaptırmak haramdır ancak dövmesi olan bir kişinin namaz kılmasında sakınca yoktur."
Peygamberimiz şöyle buyurmuştur, 'Dövme yapan ve yaptıran kadınlara, kaş ve yüzlerinden tüy yolan ve yolduranlara, dişlerini seyreltip inceltenlere ve bu şekilde Allah'ın yarattığı şekli değiştirenlere Allah lanet etmişti.
Özellikle Diyanet'in açıklamasına göre; cildin üstünde bir tabaka oluşturmayan dövmeler gusle ve abdeste mani olmamaktadır. Yalnız deri üstüne yapılan ve suyun temasını engelleyen bir tabaka oluşturan dövmeler güsle ve abdeste engel olacağı için namaza da engel olacaktır.
İlâhî dinler dövmeyi yasaklamıştır.
Konu ile ilgili hadis metinlerinde sadece kadınların zikredilmesinin sebebi, Arap toplumunda bugün olduğu gibi daha çok kadınların dövme yaptırmasıdır. Dövme yaptırmanın dinî hükmü açısından kadınla erkek arasında fark yoktur.
Yılbaşı kutlamalarını 'yanlış ve gayrımeşru' ilan eden Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yeni yayınladığı fetvalarda, dövmenin dinen yasak olduğu belirtilerek, yaptıranların sildirmesi, mümkün değilse Allah'tan af dilemesi istendi.
Kimlerin Dövme Yaptırması Sakıncalıdır? Bazı deri hastalıkları derinin travmaya maruz kalan bölgelerinde yayılma eğilimindedir. Sedef, liken planus, Darier hastalığı, piyoderma gangrenosum, vitiligo gibi. Bu hastalarında dövme işleminden uzak durması gerekir.
Dövmenin en sık görülen yan etkisi egzama olup nadiren vücuda yayılır. Ayrıca nikel ile bulaşmış boyalar egzama riskini artırır. Kırmızı renkteki dövmeler gecikmiş alerjik reaksiyonların en önemli sebebi olmakla birlikte sarı boyalarla birlikte güneş ışığıyla ortaya çıkan alerjik reaksiyonlara yol açar.
Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmeliğinde yer alan kılık ve kıyafetlere dair düzenlemelerde, kamu görevlilerinin dövme yaptırmasının veya vücudunda dövme olmasının Yönetmeliğe aykırılık teşkil edeceğine dair bir hüküm bulunmamaktadır.
"dövme yapan kişi" teriminin İngilizce Türkçe Sözlükte anlamları : 2 sonuç tattooer i. tattooist i.
Dr. Nihat HATİPOĞLU cevapladı. caiz olduğu- nu, günah olmadığını dile getirdi. Sevgi izinin eğlence ve görünüş amaçlı yapılmadığını, bu döv- menin bir ihtiyaç ol- duğunu bu nedenle de günah olmadığını söyledi.
Dövme yapma geleneği hayli eskidir. MÖ 2000'lerde Antik Mısır toplumunda dövmenin yapıldığı mumyalardan anlaşılmıştır. Mısırlıların dışında Britonların, Galyalıların ve Trakların da dövmeleri vardı. Antik Yunanlar ve Romalılar, "barbarlara özgü bir uğraş" saydıkları dövmeyi suçlular ile kölelere yaparlardı.
Allah bütün günahları bağışlar; çünkü yalnız o, çok bağışlayıcıdır, merhametlidir.” (Zümer, 39/53). Bu ayetler kişinin işlemiş olduğu büyük günahların bile tövbe ettiği takdirde affedilebileceğini müjdelemektedir.
[Ebu-l-Abbas] (Allahü teâlâ, herkese unutturunca günah işlediğine şahit kalmaz.) Sual: Günahım çok, ne yapsam Allah beni affetmez demek doğru mudur? Çok yanlıştır. Çünkü Cenab-ı Hak, tevbe edilen her günahı affeder.
Allah yine de affeder. tövbesini tutanlardır. günahlar tövbesiz silinmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri