İslamî kaynaklarda ağırlıklı olarak Muhammed'in milattan sonra 571 yılında, "Fil Vakası"nın olduğu yılda, 12 Rebiülevvel (20 Nisan) Pazartesi gecesinde, yani Arapların takvim başı olarak kullandıkları Fil Vakası'ndan yaklaşık 52 gün sonra doğduğu belirtilmektedir.
İslâmi kaynaklarda ağırlıklı olarak; Muhammed'in, milattan sonra 571 yılında, "Fil Vakası"nın olduğu yılda, 12 Rebiülevvel (20 Nisan) pazartesi gecesi yani Arapların takvim başı olarak kullandıkları "Fil Vakası"ndan 52 gün sonra doğduğu belirtilmektedir.
Mısırlı astronomi bilgini Mahmut Paşa el-Felekî'nin çıkarımlarına göre yaptığı hesaplamalarında Peygamber efendimiz Hz. Muhammed'in doğum tarihi miladî takvime göre, 571 yılının Nisan ayının yirmisi olarak hesaplanmıştır.
Peygamberimiz, Hicretin 11. senesi, Rebiülevvel ayının on ikisi, Pazartesi günü. Milâdî 632 8 Haziran günü Medine-i Münevvere'de vefat etti.
Noel, Hz. İsa'nın doğum günü demektir. 1 Ocak tarihi ise İsa'nın doğumu olarak algılansa da aslında bir tarihsel takvim olan Miladi Takvimin ilk günüdür.
İlgili 41 soru bulundu
Hz. Muhammed (s. a. v)'de akrep burcuymuş. Özellikle bakımından bu bura mensup insanlar çok şanslı bence.
1960 ve 70'li yıllarda Güneydoğu'nun değişik yörelerinde dünyaya gelen birçok çocuğun doğum günü hanesinde 01 Ocak yazıldığını ifade eden Tanrıseven, bu durumun bölgede çok çocuklu ailelerin çocuklarının nüfusa kayıtlarını geç veya toplu yaptırmalarından kaynaklandığını belirtti.
Mevlid Kandili, Peygamber efendimizin (S.A.V) dünyaya teşrif ettiği gecedir. 2023 yılında Mevlid Kandili Eylül ayının 26'sında Salı günü idrak edilecek.
Muhammed'in İslami sahih kaynaklara göre gerçek doğum tarihi 17 Haziran 569'dur. Yukardaki kaynaklarda görüldüğü gibi Hz. Peygamberin hangi ayda ve günde doğduğu kesin olarak bilinmemektedir.
Muhammed Hamidullah'ın araştırmalarına ve hesaplamalarına göre Muhammed'in doğum tarihinin 12 Rebiülevvel (17 Haziran 569) olduğunu doğru veya doğruya en yakın tarihi olarak ortaya koymaktadır.
Hz. Muhammed, Hz. İbrâhim'in oğlu İsmâil'e nisbetle İsmâilîler diye de anılan ve iki büyük Arap topluluğundan birini teşkil eden Adnânîler'e (Arab-ı müsta'ribe) mensuptur (diğeri Arab-ı âribe, Kahtânîler'dir).
Tam adı "Ebû'l-Kâsım Muhammed ibn-i 'Abd Allâh ibn-i 'Abd'ûl-Muttâlib ibn-i Hâşim ibn-i 'Abd Menâf El Kureyşî" (Arapça: محمد بن عبد الله بن عبد المطلب بن هاشم بن عبد مناف القرشي) ya da daha kısa olan "Ebû'l-Kâsım Muhammed bin 'Abd Allâh bin 'Abd'ûl-Muttâlib El Hâşimî" olarak geçer.
"Yine Peygamber Efendimizin (Sallallahu Aleyhi Vesellem) dünyadan göçmesi de Rebiüevvel ayının 12'nci gününde oldu. Yani Peygamber Efendimizin hem doğumu hem hicreti hem de vefatı hep Pazartesi gününe denk geldi. Bu açıdan Rebiülevvel ayını Müslümanlar olarak çok iyi değerlendirmeliyiz.
Resulullah efendimiz, mevlid gecelerinde Eshabına ziyafet verir, dünyaya teşrif ettiği ve çocukluğu zamanında olan şeyleri anlatırdı. Hazret-i Ebû Bekir, halife iken, mevlid gecesinde, Eshab-ı kiramı toplayıp, Resulullah efendimizin dünyaya teşrifindeki olağanüstü hâlleri konuşurlardı.
Müslümanların 622 yılında Mekke'den Medine'ye göçüne verilen isimdir. (Peygamber Şehri) olarak adlandırılan Yesrib'e hicret etti.
Son peygamber Hazreti Muhammed'in doğum günü olan Mevlit Kandili 7 Ekim'de idrak edilecek. Sözlükte “doğum yeri ve zamanı” anlamına gelen mevlid kelimesi, İslâm kültüründe özellikle Hz.
Tarih: Hicretin 11. senesi, Rebiülevvel ayının on ikisi, Pazartesi günü. Milâdî 8 Haziran 632. Dipnotlar: 1.
Yüce Allah'ın "Sen olmasaydın alemleri yaratmazdım" dediği Hz.Muhammed 20 nisan 571 yılında dünyaya teşrif etti. İşte, Peygamberimizin doğum tarihi... Peygamberimizin doğum günü Miladi takvime göre 20 Nisan 571 yani 12 Rebiülevvel Pazartesi günü olarak belirlendi.
Eğer doğum gününüzün ne kadar yaygın olduğunu merak ediyorsanız, internette paylaşılan bir yoğunluk haritası bu merakınızı giderebilir. Bu harita, (en azından ABD'de) Eylül ve Temmuz aylarında daha fazla insanın doğduğunu, en nadir doğum günlerinin ise Kasım, Aralık ve Ocak aylarında olduğunu gösteriyor.
Yaş günü kutlamak ibadet değil âdettir. Bu âdet Hristiyanlardan gelmiş olsa bile, ibadet olmadığı için Müslümanların, doğum günü, evlilik yıldönümü gibi günler tertip etmesinde mahzur yoktur.
MÖ 3000 yıllarında Antik Mısır Medeniyetinde Firavunların doğum günü kutlamalarının tarihte ilk doğum günü kutlaması olduğu düşünülmektedir. Antik Roma'da, doğum günü kutlamaları özellikle zengin aileler arasında yaygındı. Bu kutlamalar genellikle özel yemekler, hediyeler ve eğlence etkinlikleriyle kutlanırdı.
Bunların en meşhur olanları on iki tanedir. Ancak Kur'an'da (Hicr Suresi, 15/16, Furkan Suresi, 25/61) “Burûcen” kelimesinin nekre / belirsiz şeklinde gelmesi, göklerde daha keşfedilmemiş bire çok yıldız kümelerinin olduğuna işaret edilmektedir. - Kur'an'da bu kelime dört defa çoğul şeklinde geçmektedir.
Adem: İkizler Havva: Yengeç İsrafil: Terazi Cebrail: Yay Azrail: Akrep Mikail: Kova Burada en çok iş Akrep'le Kova'ya kalıyor.
Falcılık İslâm'da kesinlikle yasak edilmiştir.
Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: "Bir kimse gider de verdiği haber konusunda kâhini tasdik ederse, Allah'ın Muhammed'e indirdiğini inkâr etmiş olur." (Tirmizî, Tahâret,102; İbn Mâce, Tahâret, 122; Ahmed İbn Hanbel, II/ 408).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri