Cenaze namazı hususundaki büyük hassasiyetine ve ısrarına rağmen Hz. Peygamber'in, borçlular, intihar edenler, kamu malını haksız bir Ģekilde zimme- tine geçirenler ile had cezasına çarptırılanların cenaze namazlarını kılmaktan çekindiği nakledilmektedir.
İşin doğrusu şudur: Hazret-i Ebu Bekir, halife seçildikten sonra, Resulullah efendimizin vasiyetine uyarak, münferit olarak onun cenaze namazını kıldı.
Hz. Abbas, Hz. Ali, Kusem, Fadl, Üsame bin Zeyd ve eski hizmetçisi Şakran.
Ancak cemaat halinde değil, münferiden kılınmıştır. Önce Hazret-i Ebubekir (ra) Peygamberin huzuruna girerek cenaze namazını kıldı. Sonra sıra ile Hazret-i Ömer (ra), arkasından Hazret-i Osman (ra) onun arkasından Hazret-i Talha, sonra Hazret-i Zübeyr, sonra peyderpey müslümanlar namazı kılmışlardır.
1- Bâginin yani haksız olarak halifeye isyan edenler, dövüşürken öldürülürse, 2- Müslümanların yolunu kesen hırsızlar, dövüşürken öldürülürse, 3- Zulüm ile meşhur olan kabileler, dövüşürken ölürse, 4- Silah ile ev basan kimse, o zaman öldürülürse, cenaze namazı kılınmaz.
İlgili 29 soru bulundu
Bâzı büyük günahları işleyen kimselerin cenazeleri yıkanmadığı gibi, cenaze namazları da kılınmaz. Bunların cenazelerinin yıkanmayıp namazlarının kılınmaması, imandan çıktıkları, İslâmdan mahrum kaldıkları için değildir.
Şu dört kişinin cenaze namazı kılınmaz: 1- Bâginin yani haksız olarak halifeye isyan edenler, dövüşürken öldürülürse, 2- Müslümanların yolunu kesen hırsızlar, dövüşürken öldürülürse, 3- Zulüm ile meşhur olan kabileler, dövüşürken ölürse, 4- Silah ile ev basan kimse, o zaman öldürülürse, cenaze namazı kılınmaz.
Osman'ın namazını bir rivayete göre Cübeyr bin Mut'im, başka bir rivayete göre Hakim bin Hizam veya Mervan kıldırmıştı. Ensardan bir grup Müslüman gelip Hz. Osman'ın cenaze namazını kılmak isteyenlere engelolmak istemişler, fakat daha değişik bir fitnenin kopmasından korkarak bu isteklerinden vazgeçmişlerdi.
Ebu Bekir'dir. Hz. Peygamber aleyhissalatü vesselamın hastalığı ağırlaşınca kendisine, namazı kimin kıldırmasını istediği soruldu: - “Ebû Bekir'e söyleyin, namazı kıldırsın!” buyurdu.
Hadis-i şerifte buyruldu ki: “Adem aleyhisselam vefat edince, melekler üç defa su ile yıkadılar. Onu defnettiler.” Sonra çocuklarına dönerek; “Ey ademoğulları! Ölülerinize böyle yapınız dediler.” Şit aleyhisselam imam olup cenaze namazını kıldırdı.
Peygamberimiz Efendimmiz (asm)'in cenaze namazı kılınmıştır.
Ancak Müslümanların halifesi olmadığı için cemaat halinde değil, münferiden kılınmıştır. Ayrıca Peygamberimiz ahirete irtihal ettiği odada olduğundan, Müslümanların hepsi bir araya sığmadıkları için münferiden kılınmıştır.
Peygamberimizin de cenazesi hazin olmuş, hatta cesedi kokmaya başlamış. 1 sene önce veda hutbesine yüz bin kişi katılmışken, cenazesine, Hazreti Ali dahil, çoğu da onun ailesi ve yakın arkadaşları olan 17 kişi katılmış.
Hz.Fatma babası Hz.Muhammed'in cenazesini 3 gün sonra 17 kişinin kıldığı namazla defnetti.Çünkü sahabenin çoğu kimin halife olacağı mücadelesi ile meşguldü.Ortadoğu'da asıl beka sorunu iktidar uğruna yapılan kavgalardır.
Bunlar; intihar edenler, kamu malını haksız olarak zimmetine geçirenler (ğulûl), hadde maruz kalanlar ve hiçbir mal bırakmadan vefat eden borçlulardır.
Halbuki Allah ve Rasûlü daha iyi bi- lir”, dedi. Çok geçmeden münafıklar üzerine namaz kılmayı yasaklayan Tevbe suresinden iki âyet nazil oldu. Bu âyette Allah şöyle buyurdu: “Onlardan ölen kimsenin namazını sakın kılma, mezarı başında durma. Çükü onlar Allah ve peygamberini inkâr ettiler fasık olarak öldüler”36.
Peygamber (asm) iki rek'at namaz kılmış, sonra Bilâl kamet getirmiş ve sabah namazı cemaatle kaza edilmiştir. Sonra Allah elçisi şöyle buyurmuştur: "Her kim namazını unutursa, onu hatırladığı zaman hemen kılsın.
Hz. Peygamber (s.a.s.), “İyi ve kötü (müttakî ve günahkâr) her müslümanın arkasında namaz kılınız.” (Ebû Dâvûd, Salât, 64, Cihâd, 35; Dârekutnî, es-Sünen, II, 404; Beyhakî, es-Sünenü'l-kübrâ, IV, 29) buyurmuşlardır.
Evine dönen Peygamber Efendimiz (asm), ilk Müslüman Hz. Hatice (r.anhâ) Vâlidemize nasıl abdest alınacağını ve nasıl namaz kılınacağını öğretti. Daha sonra birlikte namaz kıldılar. İslâm tarihinde cemaatle kılınan ilk namaz, Peygamber Efendimizin (asm) imam olup kıldırdığı bu namazdır.
Hicretin birinci yılında Mescid-i Nebevî tamamlandıktan sonra müslümanların ibadete nasıl çağrılacağının müzakere edildiği günlerde Abdullah'a rüyasında ezanın sözleri bildirildi. Sabahleyin Hz. Peygamber'e giderek rüyasını anlattı.
Bedir dışındaki muharebelere katıldı. 644'te halife oldu. Sebe taraftarları evini kuşattı; oruçluyken, Kur'an okurken öldürüldü (656). Cenazesini Zübeyr kaldırdı, Bâkî Mezarlığı'na gömüldü.
Osman'ın halifelik yılları, bazı kesimlerce halifeliğinin kabul edilmediği, büyük fitnelerin yaşandığı bir dönemdir. Hilafet makamını bırakmazsa öldürüleceği yönünde tehdit edilen Hz. Osman, Kur'an-ı Kerim okurken şehit edilmiş; bu elim olayı gerçekleştirenler cenazesinin kaldırılmasına dahi izin vermemişlerdi.
Osman, Ümmü Külsûm'ün 9 (630) yılında vefatından sonraki yıllarda altı evlilik daha yaptı. Hanımlarından üçü (Nâile bint Ferâfisa, Remle bint Şeybe, Ümmü'l-Benîn bint Uyeyne) şehid edildiği sırada hayatta bulunuyordu. Bu evliliklerinden dokuz oğlu, altı veya yedi kızı oldu. Hz.
“Onlardan ölen hiçbirinin (cenaze) namazını kılma ve kabrinin başında durma. Çünkü onlar Allah'ı ve Resulü'nü inkar ettiler ve fasık olarak öldüler” (Tevbe, 9/84). Bu ayet, cenaze namazının farz oluşuna işaret etmektedir.
Deistlikle ateistlik arasında fark olmadığını belirten Ahmet Mahmut Ünlü şöyle konuştu: "Peygamber'i aradan çıkaran Allah'ı inkar etmiştir. Hiçbir zaman deist ve ateist arasında ayrım yapmayın. Deistin de ateistin de cenaze namazı kılınmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri