Kuyumculuk, antik çağlardan beri var olan bir meslek dalıdır ve günümüzde de hala popülerliğini korur. Kuyumcular, mücevherat ve değerli madenlerin yanı sıra, düğün ve nişan gibi özel günlerde hediye olarak alınan takı ve aksesuarların üretimi ve satışı konusunda da uzmanlaşmışlardır.
eleman.net verilerine göre, Kuyumcu 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 28.000 TL maaş alıyor. Kuyumcu, 2024 yılında en düşük 22.000 TL alırken, en yüksek 42.300 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda Kuyumcu, Temmuz 2023 yılında ortalama 20.400 TL maaş alıyordu.
Kuyumcu Nedir, Ne İş Yapar? “Kuyumcu, mücevherat, ziynet eşyası ve değerli madenlerle ilgilenen bir meslek dalıdır” tanımı kuyumcu ne demek sorusunun kısaca cevabıdır. Kuyumcular; altın, gümüş, pırlanta, elmas, zümrüt ve safir gibi değerli taşların işlemesini, tasarımını, üretimini, tamirini ve satışını da yapar.
Kuyumculuk ve takı tasarımı 2 yıllık bir ön lisans bölümüdür. Bölümü okuyan öğrencilerin 2 yıl içerisinde sorumlu oldukları dersleri teslim etmeleri şartı aranır. Kuyumculuk ve takı tasarımı 4 yıllık bir bölüm değildir ancak dikey geçiş ile 4 yıllık programlara bu bölümden geçiş yapmanız mümkündür.
İŞKUR'un tanımına göre ise kuyumcu; kuyumculuk, değerli maden ve taşlardan takı ve süs eşyası yapma sanatıdır.
İlgili 33 soru bulundu
Kariyer.net kullanıcılarının iş başvurusu yaparken paylaştıkları maaş beklentilerine göre, Kuyumcu maaş beklentisi aylık ortalama 21.500 TL seviyesindedir. Kullanıcıların en sık paylaştığı maaşlar 18.000 TL ile 22.500 TL arasında değişmektedir.
CEVAP: Bu tür bir işlem caiz değildir. Çünkü parasal özelliğe sahip malların ticaretinde sarf kurallarına uyma zorunluluğu vardır: Bu tür malların ticaretinde temel kural; cinslerin aynı olması durumunda miktarların eşit, işlemin peşin ve teslimin elden ele olmasıdır.
Program Tanımları Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Yükseköğretim Kurulu'nun 23 Ocak 1991 tarihli kararı ile Marmara Üniversitesi Rektörlüğü'ne bağlı olarak kurulmuştur. 2012 yılından itibaren El Sanatları Bölümü Kuyumculuk ve Takı Tasarımı Programı olarak Eğitim ve Öğretim hayatına devam etmektedir.
2024 yılı itibari ile 37 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Takı Tasarımcısı maaşları 29.500 TL'dir. En düşük Takı Tasarımcısı maaşı 23.600 TL iken, en yüksek Takı Tasarımcısı maaşı 55.000 TL'dir. Güncel Takı Tasarımcısı maaşları çalışanların paylaştığı maaş bilgilerinden yola çıkarak hesaplanmıştır.
Ayrıca, dökümcü, mıhlamacı, telkârici, kalemkâr, kakmacı, hasır örücü, ocakçı, ramatçı, yaldızcı, rodajcı, cilacı, mineci meslekleri de alanın altında yer almaktadır.
Zerger: Kuyumcu. Zergeran: Savat yapan usta. Zernişani: Kakma ustası.
mücevher alıp satan kimse, mücevherci, kuyumcu.
İyi bir kuyum ve mücevher tasarımcısı olmak için Kuyumculuk ve Mücevher Tasarımı Bölümü okunmalıdır.
eleman.net verilerine göre, Çırak 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 17.800 TL maaş alıyor. Çırak, 2024 yılında en düşük 17.200 TL alırken, en yüksek 19.200 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda Çırak, Temmuz 2023 yılında ortalama 12.700 TL maaş alıyordu.
Kuyumculuk/ mücevherat (jewelry/ jewellery) ağırlıkla değerli metal ham maddeleri işlemek suretiyle her türlü takı ya da süs eşyası üreten ticari faaliyetlerin tümünün adıdır. Kuyumculuk denildiği zaman akla ilk 'altın' gelmektedir.
Mücevherat sektörü, üretim bölümlerinde maden üzerinde yapılan işlemlerden dolayı çok tehlikeli sınıfında yer almaktadır.
Erkeklerin çoğunlukta olduğu mesleklerde de isimlerinden söz ettiren iş kadınları kuyumculuk sektörüne de büyük değer katıyor.
Diyanet İşleri Başkanlığı “Altına yatırım yapmak haram değildir,” dedi. Nedenlerini ise şöyle açıkladı: “ Kural olarak bedeli peşin olarak ödenerek ve herhangi bir faiz uygulanmadan, bir kuruluştan altın veya döviz alım-satımı yapmak caizdir.”
➢ 3065 sayılı Kanunun (17/4-g) maddesi gereğince külçe altın teslimleri dahilde ve ithalde KDV'den istisna edilmiştir. ➢ Altından mamul veya altın ihtiva eden ziynet eşyaları ile sikke altınların teslim ve ithali KDV'ye tabidir.
Kuyum ayrıca, değerli madenlerin bir potada eritilip dökülmesi ve işlenmesi anlamına da gelir. Bu işle uğraşan sanatkârlara “kuyumcu” denir.
Kuyum ticaretiyle iştigal edilen iş yerinde başka bir ticari faaliyette bulunulamayacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri