Ancak bütün rivayetler sağ tarafa yatarak uyumanın ittifakla sabit olduğunu ve sünnetinde bu olduğunu açıkça ortaya koyuyor. ''Sümme" Sonra tertip ve daha sonra yapmaya delalet eder. Bu uyumak isteyenin haline uygundur. Önce sağ tarafına yatar ve elini sağ yanağının altına koyar. Sonra da zikri söyler.
Muhammed (sav) çeşitli hadis kaynaklarında da belirtildiği üzere sağ tarafı üzerine yatarak dinlenirdi. AA'nın yaptığı habere göre ABD'de bulunan Stony Brook Üniversitesi'nde uyuma şekli üzerine yapılan araştırmalar "yan yatarak uyumanın" beynin temizlenmesini sağladığı ortaya çıkardı.
SAĞ TARAFINIZA YATMAK
Sol burundan yapılan nefes alma ile sağ beyin yarımküresinin aktivitesi artar. Sağ beyin yarımküresinin uyarılması, parasempatik sinir sistemimizin faaliyetlerini artırmasına, kalp hızımızın yavaşlamasına, tansiyonumuzun düşmesine ve mide-bağırsak faaliyetlerimizin yavaşlamasına vesile olur.
Sağ Tarafa Yatmak
Uzmanlar tarafından en çok önerilen ve en sağlıklı bulunan yatış pozisyonudur. Uyku esnasında kan dolaşımı, en iyi bu pozisyonda gerçekleşir. Reflüyü kısmen azaltan bu uyku pozisyonu, horlamanın ve uyku felcinin de kısmen önüne geçmektedir.
Bilindiği üzere Peygamberimizin sünnetlerine baktığımızda hayırlı her işe sağ taraftan başladığını görürüz. Uyku esnasında da sağ tarafına yatmayı tercih etmiştir. Hem sünnet hem de sağlıklı bir yöntem olan bu şekilde kalp ve mide sol da olduğu için sıkışma olması önlenmiş olur.
İlgili 27 soru bulundu
İslam dinine göre, uyurken çorap giymenin hiçbir sakıncası yoktur. Çünkü, insan bedeni üzerinde olumsuz bir etkisine dair elle tutulur herhangi bir kanıt yoktur. Fakat, dinimiz temizliğe son derece önem verdiği için çorap dahil olmak üzere yatarken giyilen kıyafetlerin ve yatılan yerin temiz olmasını emreder.
Yatarken sağ tarafa dönüp yatmalı, sağ eli sağ yanak üzerine koymalıdır. (Daha sonra dönülse de bu sünnet yerine gelmiş olur.) Yüzü koyun yatmamalıdır. Kötü rüya görüldüğünde sol tarafa üç defa tükürdükten sonra şeytanın şerrinden Allah'a sığınmak ve bu rüyayı kimseye söylememelidir.
Sol tarafımıza yatmak; vücudumuzun lenfatik kısmı sol taraf olduğu için, lenf bezlerinin, lenf sıvısının ve atıklarının daha iyi filtrelenmesine yardımcı oluyor. Elde edilen veriler sayesinde beynimize atık maddelerden arınma konusunda da hızlandırıcı bir etkide bulunuyor.
Sol tarafa yatarak uyumak ise, yerçekiminin bu valften atıkların taşınması sürecine yardımcı olur. Bu pozisyon mide ve pankreasın da rahat bir pozisyonda durmasını sağlayarak sindirim sisteminin daha rahat çalışmasını sağlar. Bu da mide ekşimesi, kabızlık ve şişkinlik gibi sorunları hafifletebilir.
Sağ Tarafınıza Yatmak
Sol burundan yapılan nefes alma ile sağ beyin yarımküresinin aktivitesi artar. Sağ beyin yarımküresinin uyarılması, parasempatik sinir sistemimizin faaliyetlerini artırmasına, kalp hızımızın yavaşlamasına, tansiyonumuzun düşmesine ve mide-bağırsak faaliyetlerimizin yavaşlamasına vesile olur.
“Bu pozisyonda uyumak boyun, sırt ve bel etrafındaki bağların ve kasların gerilmesine, boyun ve bel kıvrımında artışa neden olur. Ayrıca omurgadan sinirlere gereksiz baskı oluşturarak fıtığın oluşmasına neden olabilir.
Sırtüstü Uyumak Kas Kısaltabilir
Ancak bazı insanlar yan yatış pozisyonunda uyuyamazlar. Sırt üstü yatıyorsanız mutlaka dizler bir yastık ile desteklenmeli. Ancak yine de sırt üstü yatış bir süre sonra bacakların arka kaslarında kısalmaya yol açıyor. Bu nedenle uzun süre sırt üstü yatılmasını önermiyoruz.
Buna da (sağ elini yanağının altına koymasını) bazı sahabelerin zikretmesi ve diğerlerinin zikretmemesi işaret etmektedir. Ancak bütün rivayetler sağ tarafa yatarak uyumanın ittifakla sabit olduğunu ve sünnetinde bu olduğunu açıkça ortaya koyuyor. ''Sümme" Sonra tertip ve daha sonra yapmaya delalet eder.
Bu yasağın sebebi ve hikmeti, tek başına olmanın, korkuya, düşman saldırısına, hırsızlık veya her hangi bir hastalığa maruz kalmamak içindir. Hadisin açık manası, kadın-erkek ayırımı olmadan herkesi içine almaktadır. Hadiste geçen yasaklama, haram anlamında değildir.
Yüz ve göğüs insanın en kıymetli iki uzvu olup, Allah'a secde hali dışında onları yere koymak ve üzerine kapanmak iyi bir davranış olarak kabul edilmez. Yine bu tarz yatış, insanın mide ve kalp gibi organlarına da zararlıdır. Bir rivayette de “cehennemliklerin yatış tarzı” olarak nitelendirilmiştir.
Peygamberimiz yatsıdan sonra erken yatarmış, ardından gece teheccüd namazına kalkarmış. Sonrasında yine uyumaz sabah namazına hazırlanırmış. Sabah namazından sonra kerahat vakti olması sebebiyle yine uyumazmış – keza ikindi ile akşam arası da öyle-.
yatmayı cehennem ehlinin yatışına benzeten hadis-i şerif İbni Mâce'de vardır. Sağ tarafına yatıp sonra dilediği yere dönmek caizdir. Özrü olan her türlü yatabilir.
Solunuza doğru uyuduğunuzda vücudunuz kan pompalamakta zorlanmaz. Bunun nedeni ise atardamarların vücudun sol kısmında bulunmadı. Sağınıza doğru yattığınızda, vücudunuz kanı önce yukarıya doğru pompaladığından kan akışınız yavaşlar. Sola doğru yatmak kalbe yararlıdır.
Florida Üniversitesi'nin yaptığı bir araştırmaya göre, yatmadan önce 30 gram protein alıp uyuyanların, tamamen aç karnına yatanlara göre güne daha enerjik başladığı görülüyor. Yani aç yatmak ertesi günkü enerji seviyesini doğrudan etkiliyor.
Akkoyunlu, uyku hijyeninin nasıl olması gerektiğini ise şu şekilde değerlendirdi: “Uyku hastalıklarından korunmak için en geç saat 22.00-23.00 gibi yatağa geçmeliyiz. Genel itibariyle 8 ila 8.5 saatlik bir uyku öneriyoruz.
Ayurveda gibi geleneksel tıp formlarını uygulayan birçok kişi, sağlık ve esenliği desteklemek için hala başınız doğuya ya da güneye bakacak şekilde uyumanızı tavsiye ediyor. Bununla birlikte, uyumak için en iyi pozisyon, nihayetinde kişisel bir tercih meselesidir. Her birey için en rahat ve huzurlu olan pozisyondur.
Sırt üstü yatmak, asit reflüyü azaltır. Bunun yanı sıra bel ve boyun ağrıları için de faydalı bir pozisyondur. Özellikle de bel fıtığı gibi bir rahatsızlığı olanlar sırt üstü yatarak omurgalarını dinlendirebilirler. KOAH ve Astım gibi solunum yolu hastalıkları için de faydalı bir pozisyondur.
Resûl-i Ekrem Efendimiz'in uyku vakti, genellikle yatsı namazından sonra ve sabah namazından önceki zamandır. Efendimiz, imkân varsa öğle namazından sonra bir saat kadar uyurdu.
Peygamber efendimiz aleyhisselatu vesselam, yatmadan önce İhlas, Felak, Nas ve Ayetel Kürsi ayetlerini okur avucuna üfler ve vücuduna mesh ederdi. Yatsı namazı sonrası Amenerrasulü ve Mülk suresini okurdu. Yatsı namazı sonrası dünya kelamı konuşmamak ve gece namazı için uyumak sünnettir.
Çünkü mümin için gece ve gündüz programlarını tanıtan diğer bazı rivayetlerde gece ve gündüzün dörtte biri ve bir takım diğer rivayetlerde de gece ve gündüzün üçte biri insanın dinlenmesine ayrılmıştır.[7] Bunun miktarı da gece ve gündüz 6 ila 8 saat olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri