Araba motorları birçok nedenden dolayı tekliyor olabilir. Bunun nedeni kötü bir buji, hatalı yakıt enjeksiyonu, çok kalın motor yağı veya tıkalı bir hava filtresi olabilir. Arabanız tekliyorsa ve neden olduğunu anlayamıyorsanız, kenara çekip bir çekici çağırmak ve bu işi profesyonellere bırakmak en iyisidir.
Örneğin ilk kalkışta veya vites değişimlerinde oluşan silkeleme kuvvetle muhtemel baskı balatadan yapar. Ancak hızlanırken oluşan silkelemenin nedeni ateşleme sistemi, yakıt sistemi hatta şaftın bağlantı takozları veya mafsalı olabilir.
Aracınız hareket halindeyken tekleme yapıyorsa bu durum aracın motorunun zorlandığı anlamına gelir. Bu tür tekleme durumunda hemen servise gidilmeli ve araç bakıma sokulmalıdır. Aksi takdirde tekleme sorunları daha büyük sıkıntılara yol açabilir.
Motor vuruntusu olarak da bilinen motor teklemesi, zamanında müdahale edilmezse büyük sorunlara yol açabilir. Yakıt verimliliğinin düşmesine, rölantide dalgalanmaya, motor parçalarında ve katalitik konvertörde hasara neden olabilir.
Motorda teklemenin meydana gelmesi durumunda motor sarsıntılı çalışacaktır, güç azalacak ve yakıt tüketimi artacaktır. Ayrıca motorda meydana gelen tekleme arızası sebebiyle motor arıza lambası da yanar.
İlgili 26 soru bulundu
Buji, aracın önemli aksanlarından biridir. Bujinin zarar görmesi aracın birçok aksanının olumsuz şekilde etkilenmesine sebep olmaktadır. Bujinin eskimesi ve işlevini kaybetmesi birçok şekilde kendini göstermektedir. Bunlardan biri de araçta oluşan ateşleme ve tekleme sorunudur.
Hocam tekleme dediğimiz şey ateşleme sistemiyle alakalı olur, motor ve şanzıman takozlarıyla alakalı olur. Eğer 2. Vitese attığınızda devir yetersiz kalıyorsa araba irkilir.
Arabada gaz yememe olarak tarif edilen terim ve tekleme sorunları araçtaki birkaç sistemle ilişkilidir. Bunlar; ateşleme, yakıt ve filtre, supap ve eksantrik ayarları, egzoz ve katalizör sistemleridir. Bu 4 sistemden birinde oluşabilecek sorun veya sorunlar aracın gaz yememesine yol açabilir.
Araç çalışmayabilir, bu durum aniden yolda kalmalara sebep olabilir. Akü tamamen bitebilir, bu durum aracın aküsünün değişmesi gerekliliğini ortaya çıkarabilir. Araçta tekleme, aniden durma sorunları çıkabilir.
Benzinde Tekleme Neden Olur ? Araçta tekleme sorunu sadece benzinde oluyor, LPG de tekleme sorunu yaşanmıyorsa sorun yüksek ihtimalle benzin enjeksiyon sistemiyle alakalı bir sorun var demektir. Bu bağlamda benzin pompası arızası, benzin enjektörleri ya da benzin filtresinde bir problem olabilir.
Düşük devirdeyken ve rölantide motorda tekleme sorunu buji arızasına işaret ediyor olabilir. Buji tırnak aralıkları çok kapalı olabilir. Distribütör kapağı çatlak veya içindeki çevresel elektrot uçları yanmış yahut aşınmış olabilir. Karbüratör hava filtresi kirli olabilir.
3 -lpg Otogaz tesisatında temassızlık olabilir Ve bu gazda tekleme sebep olur . Özellikle otogaz sistemi montajı esnasında yapılan hatalardan dolayı kaynaklanır , montaj yapan servis elektrik tesisatını yaparken lehim kullanmadığı için tesisatta oksitlenme olmuş olabilir..
Aracın eksoz manifold contasında kaçak varsa hem gaz kokusu hemde gazda tekleme sorunu meydana gelir. Aracın ve LPG sisteminin elektirik tesisatında sorun varsa özellikle stabize ve badallı yollarda LPG'de tekleme sorunu meydana gelebilir.
Otomatik şanzıman kalkışta titreme yapıyorsa, kavrama sorunu olabilir. Kavrama işlemi, debriyaj sisteminde bulunan baskı balata ile gerçekleşir. Aracın harekete başlaması için kavrama yapılması gerekir. Eğer kalkış sırasında otomatik şanzıman titreme yapıyorsa, kavrama sorunu var demektir.
Baskı Balatada Bulunan Yayların Eskimesi
Yine yanlış montajlama sırasında oluşan hasar veya dışardan gelen darbeler sonucunda oluşabilir. Bu yayların arızasıyla da araç silkeleme yapabilir.
Baskı balata değişmezse yolda kalmak yüksek olasılık taşımaktadır. Baskı balatanın bitmesi durumunda aracın performansı düşer, yakıt tüketimi artar ve debriyaj sisteminde sorunlara neden olur. Baskı balatanın bitmesi sürüş esnasında güvenliğin azalmasına neden olur.
Ancak marş motoru arızalı ise marş dinamosundan sesler gelebilir, marş yavaş hareket eder ya da hiç basmaz, basmak için uğraştığınızda ise herhangi bir hareket gerçekleştirmez, marş motoru hızla dönse de motora enerji iletilemediğinden motor harekete geçemez.
Araç çalışırken şarj dinamosu çalışmazsa gerekli elektrik enerjisi aküden kullanılır. Ancak aracın kullanım ömrü akü bitene kadardır. Eski model dizel otomobillerin çalışması için problem olmasa da yeni model araçlar, çalışmak için elektriğe ihtiyaç duyarlar. Aracın aküsü bitecektir.
OTOGAZ beyni üzerindeki hava ve gaz ayarı iyi yapılmamışsa çekmeme problemi görülebilir. LPG DE hem de benzinde düşer. Aracın motorunda problem var ise çekişe etki edebilir. OTOGAZ beynine gelen kalorifer suyu yetersiz veya sıcaklığı düşük olabilir.
* Benzin deposundaki filtre yada pompa sorunlu olabilir, pompada sorun yoksa konnektöründe oksitlenme olabilir. * Benzin regülatörü sorunlu olabilir. * LPG enjektörleri kapalı olduğu zaman gaz sızdırıyor olabilir, regülatör vakum hattı manifolda gaz sızdırıyor olabilir.
Araçlarda boğulma silindirlere çok fazla yakıtın girmesi sonucunda oluşur. Araca giren fazla yakıt sıkışır ve aracı da sıkıştırmış olup motorun boğulmasına neden olur. Araba boğulur ise ateşleme yapmaz ve çalışamaz duruma gelir.
Tekleme Motora Zarar Verir Mi? Tekleme, motorun aşırı ısınmasına neden olarak hasara yol açabilir. Tekleme yaşıyorsanız, aracınızı mümkün olan en kısa sürede bir Otopratik noktasına götürmek en iyisidir. Ayrıca motorunuzu başka sorunların olup olmadığını anlamak açısından da kontrol ettirdiğinizden emin olmalısınız.
Otomatik Şanzımanlı Araçlarda Silkeleme, özellikle kalkışta meydana geliyorsa, genellikle tork konvektöründen kaynaklanmaktadır. Tork konvertörü içerisinde bulunan balatalar, şanzımanın motordan gelen yükü direk alması gerektiği zaman basınç altında kavrama yaparlar.
Araçta tekleme yapması için elektrik sistemin de Bujiler, buji kablosu, Konjektör ve distribütörün kontrol edilmesi gerekir bunların hepsini 0 değiştirsen bile para tutmaz, 2. olarak sorun bulunamazsa karbüratör, ve LPG mikserinin kontrol edilmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri