Çok büyük, formunu ve rengini kaybetmiş bir çilek, hormonlu çilektir. Aynı zamanda yapraklarının alt kısmında beyazlık olan bir çilek hormonludur. Kendine has kokusunu, yapraklarının altındaki rengini kaybetmemiş bir çileğin lezzeti yerindedir.
Sweet charlıe. Ticari olarak üretimi yapılan çilek çeşitleri çerisinde en erkenci çeşitlerindendir. Meyveler orta irilikte, meyve rengi parlak açık kırmızı, meyve eti rengi açık turuncu, tat çok iyi, meyve kalitesi yüksek.
DOĞRU YIKANMAYAN ÇİLEK İLTİHABA NEDEN OLABİLİR!
Tüketmeden önce uzmanlar sık sık çileğin doğru bir şekilde yıkanması gerektiğini söylüyor. Çilek, yıkanmazsa vücutta iltihap oluşumuna sebep olabilir. Bu sorunla karşılaşmamak için çilekleri doğru şekilde temizlemek gerekiyor.
Bu nedenle çileğin toprağa dikilmeden önce toprağının azot açısından zengin gübre ile desteklenmesi önemlidir. Fidelerin dikileceği toprakta balık sırtı olması ve dikimden bir süre sonra toprağa amonyum sülfat içeren çiftlik gübresi eklenmesi çilek kalitesini ve verimini arttırır.
İlgili 44 soru bulundu
Çilek otsu fakat çok yıllık bir bitkidir. Modern yetiştiricilikte çilek tesisi yaz dikimi ile 1 yıllık yapılmalıdır. Çilek yetiştiriciliğinde bitki başına verimi fazla, erkenci, meyveleri iri, yola dayanıklı sert çeşitler tercih edilmelidir.
Hayvan gübresi yoksa yeşil gübre uygulanmalıdır. Dekara 2-4 ton yanmış ahır gübresi uygulanabilir. Ahır gübresindeki sap ve samanların kolayca çürümesi için dekara 40-50 kg Amonyum sülfat veya amonyum nitrat ilave edilmelidir. Sürümden sonra sıkıştırmayan bir merdane ile bastırılmalıdır.
İlk hasadına mayıs ayının sonunda başlanan ve 7 kez hasat edilen çileğin son hasadı Aralık ayında yapılacak.
Meyveleri oldukça değerli olan Altın Çilek kolaylıkla tohumdan yetiştirilebilen çok yıllık bir bitkidir. Anavatanı Güney Amerika'da 300-2.500 metre rakımda yetişir.
Albion çilek fidesi Diamente ve Aromas'ın iyi özelliklerinin alınmasıyla elde edilmiş bir çilek fidesidir. Yıl boyu çilek veren bir çeşittir. Albion çilek fidesinin en önemli özelliği meyve kalitesinin çok yüksek yapıda oluşudur. Albion'un meyve aroması şimdiki çeşitler arasında en iyi olandır.
2- Saplarından ayırdığınız çilekleri su dolu bir kabın içerisine doldurun. Çilekleri burada 5-10 dakika bekletin. Böylelikle çileğin üzerindeki toprağın dibe çökmesini sağlarsınız.
Süt içinde, tatlılarda, meyveli yoğurt yaparken, sabah kahvaltılarında, kahvenizin yanında çikolata sosu ile, gece dolabı açtığınızdaki tatlı kaçamaklarınızda ve sizin istediğiniz her anda çilek sizi mutlu edebilir. Huzur veren kokusuyla, mest eden tadıyla çileğin yeri gönüllerde hep ayrıdır.
Çilekleri tek tek elinize alıp soğuk suyla musluğun altında ayrıntılı bir şekilde bakterilerden ve mikroplardan arındırabilirsiniz. Çilek temizleme işi bittiğinde çileklerin suyu akanan kadar süzgeç veya kevgirin içinde tezgahın kenarında bekletin.
Çilekleri ortalama 50 derece sıcaklıktaki bir suda 30 saniye tutun. Ardından çilekleri kağıt havlu serdiğiniz tepsiye alın. Sıcak su banyosu küf oluşumunu bastırır ve böylece meyvelerin daha uzun süre dayanmasını sağlar. Bu şekilde meyveler yaklaşık 1 hafta bozulmadan dayanacaktır.
Hazırlayan da Çevre Çalışma Grubu (EWG). Çileğin pestisit maruzluğu açısından arka arkaya “en kirli” meyve olmasının nedeni ise yetiştirme esnasında birden fazla tarım zehrinin uygulanması.
Çilek, alındıktan sonraki iki gün boyunca buzdolabında saklanmalı ve buzdolabının derecesi maksimum 4 derece olmalıdır. Çilek yıkanmadan saklanmalıdır, eğer yıkanıp saklanırsa bozulma hızı artacaktır. Çilek saklanırken sapları da koparılmamalıdır, çünkü bu da bozulma hızını artırır.
Üzüm yapısında, turuncu ve sarı meyvesi olan altın çilek; kağıt inceliğinde bir kabuk içinde büyür. Ham haliyken ekşi bir tadı olan altın çilek meyvesini güneşte bıraktığınızda rengi sarıdan turuncuya, tadıysa tatlı bir aromaya döner.
Afrika'da, altın çilek yaprakları geleneksel olarak yaraları tedavi etmek için alçı olarak kullanılır ve bitkinin farklı kısımları ishali tedavi etmek için kullanılır. Ayrıca Türkiye'nin Ege ve Akdeniz bölgelerinde, özellikle de Isparta'da yetişir.
Altın çilek bitkisi, fide döneminde nemi sever, yetişme ve meyve olgunlaşma döneminde yüksek nemden hoşlanmaz. Nemli ortamlarda hastalıklar artar; ama kök çevresinin düzenli su almasını ister.
Çilekte iyi tozlanma gereklidir.İyi tozlanmış meyvelerde şekil bozukluğu olur.Tozlanmadan sonra meyve genelde 30-35 günde olgunlaşır.
Türkiye'de çilek yetiştiriciliği birçok bölgede ve şehirde yapılabilmektedir. Türkiye'de Ege bölgesi, Akdeniz bölgesi, Marmara bölgesi çilek tarımının en çok yapıldığı bölgeler olmaktadır. Türkiye'de en son yapılan araştırmalar ışığında çilek tarımında birinci il ise Muğla seçilmektedir.
Çileği budamazsak hiç ürün alamayız. İçinde bulunan kuru yaprakları ayırdığımızda üretimde artış oluyor. Budamaya mart ayında başlıyoruz. Bu çalışma yaklaşık iki hafta sürüyor.
Aşırı olmamak kaydıyla gölgeye dayanıklıdır. Ancak kaliteli ve lezzetli çilekler için mutlaka her gün 5-6 saat direkt güneş görmesi gerekir. Sulama: Çilek, meyve zamanı bol su ister.
Dikimden sonra cansuyu verilir. Yaz dikiminde bitkiler 15 gün, günde en az 3 defa olmak üzere çok iyi sulanmalıdır. Yaz dikiminde dikimden 6-8 gün sonra açan çiçekler koparılmalıdır.
Dikim zamanında fidelerin çabuk ve sağlıklı büyümesi için sulamaya dikkat etmek gerekir. Çiçeklenme sırasında yağmur yağması arzu edilmez, yağış hem tozlanmayı engeller hem de meyve olgunlaşmaya başladıktan sonra yağarsa meyve yumuşar, leke yapar ve çürümeyi kolaylaştırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri