Peygamberin torunlarını kucaklayıp bağrına bastığını ve dua edip sevgisini izhar buyurduklarını haber vermektedir. Usâme İbnu Zeyd'in Buhârî'de gelen bir rivayetinden Hz. Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm)'in kendi öz evlâd ve torunları dışında kalan çocuklara da aynı sevgi tezâhüründe bulunduğunu anlamaktayız.
Hasan ve Hüseyin (ra)'e olan şiddetli muhabbeti ve aşırı alakası, sadece bir torun sevgisinden ibaret değildir. Onların soyundan, yani Ehl-i beyt'ten istikbalde çok büyük evliya ve aktapları geleceğini Allah'ın bildirmesiyle bilmiş, görmüş, onları da nazara alarak onları sevmiş ve çok ehemmiyet vermiştir.
Muhammed ve torunlarına karşı beslediği sevgi çok derindi. Hz. Muhammed, her yönüyle olduğu gibi torunlarına olan sevgisiyle de Müslümanlara örnek olmuştur. Buna göre kendisinin torunlarını; öpüp, kokladığı, omzuna çıkardığı ve onlarla türlü oyunlar oynadığı bilinir.
Resulullah Efendimiz her zaman çocuklara gerekli sevgi ve ilgiyi göstermiştir. O küçüklerin bulunduğu bir ortama girdiğinde selam verir, güzel sözlerle hitap eder ve onlarla şakalaşırdı. Sevgisini göstermek için çocukların yanağına dokunur ve onları öperdi.
Peygamberimiz çocuklara sevgisini sözleri ve iltifatlarıyla da ortaya koyardı. O, torunları Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin için “Dünyadaki iki reyhanım benim” derdi.
İlgili 29 soru bulundu
Muhammed, torunları olan Hz. Hüseyin ile kardeşi Hasan'a "cennet gençlerinin efendisi" ve "benim çiçeklerim" diye hitap ederdi.
Hazreti Ali'nin (r.a.) beyanına göre Peygamberimiz Efendimiz (s.a.v.): Uzuna yakın orta boylu, iri kemikli, iri yapılı, güçlü kuvvetli ve yakışıklı bir insandı. Cildi yumuşak, teni kırmızıya çalan beyazdı. Kirpikleri siyah ve uzundu.
"Çocuklarınız ağladığında onları dövmeyin; çünkü ilk dört aydaki ağlamaları 'lâ ilâhe illallah' zikridir, ikinci dört aydaki ağlamaları Peygamber'e (s.a.v) 'salâvattır', üçüncü dört aydaki ağlamaları ise anne ve baba hakkında duadır." - Bu hadis sahih midir, kaynağını belirtir misiniz?
Peygamber Efendimiz en küçük kızı Fâtıma'yı anne sevgisiyle sever, ona “babasının annesi, anam” diye hitap ederdi. Hz. Fâtıma “Beyaz, parlak ve aydınlık yüzlü kadın” anlamında Zehrâ veya “iffetli ve namuslu kadın” anlamındaki Betûl lakaplarıyla anılmıştır.
“Çocuklarınızın yüzüne ve sırtına vurmayınız, çünkü yüzünde haysiyet ve onuru, sırtında imanı vardır.” “Hadiste böyle buyuruyor Peygamberimiz sallellahü aleyhi ve sellem Efendimiz” Aslında insana da, hayvana da, bitkiye de zararı yasaklamış dinimiz ama yine de bu iki uzva vurulmaması gerektiğini ikaz ediyor uyarıyor.
Çocuğu sevip öpmenin çok büyük bir sevap olduğunu da Peygamberimizden öğreniyoruz: "Çocuklarınızı çok öpün. Çünkü her öpücük için size Cennette bir derece verilir ki, iki derece arasında beş yüz senelik mesafe vardır. Melekler öpücüklerinizi sayarlar ve sizin defterinize sevap yazarlar."
Kerbelâ Olayı veya Kerbelâ Savaşı ya da Kerbelâ katliamı, 10 Ekim 680'de, bugünkü Irak sınırları içindeki Kerbelâ şehrinde, Muhammed'in torunu Hüseyin bin Ali'ye bağlı küçük bir birlik ile Emevi halifesi I. Yezid'in ordusu arasında cereyan etmiştir. Hüseyin ve kafilesindeki herkes öldürülmüştür.
Çocukların Peygamberimizi severek öğrenmesi için en uygun vasıta, onun hayatıyla ilgili bilgiler ve kıssalardır. Mesela Peygamberimizin İslam'ı tebliğ ederken karşılaştığı güçlükler, yaptığı savaşlar, kazandığı zaferler… Bütün bunlar hikaye diliyle anlatılırsa çocuklara zevkli gelecektir.
Hz. Fatıma Peygamber Efendimizin en küçük ve kendisinden sonra yaşayan tek çocuğu idi. Sevgili Peygamberimiz, onu çok severdi; onu görünce sevinir, kendisini ayakta karşılar, iltifat edip yanına veya kendi yerine oturturdu.
2) Mûsâ ve Hârûn (as) İki Peygamber Kardeş - YouTube.
'Babasının kalp çiçeği' ve 'ciğerparem' diye kızına seslenen Peygamber Efendimizi, kızının gözüylü bir kere daha tanıyoruz.
Hanımlarının mehirlerini evlenirken vermiş, onlarla ayrı ayrı ve toplu olarak sohbetlerde bulunmuş, onları ilgilendiren meselelerde istişare etmiş, aile fertlerinin her birine ilgi göstermiş, kıymet vermiştir. Yine hanımlarına karşı hayırlı olmuş, onları anlayışla karşılamış, onlara ev işlerinde yardımcı olmuştur.
“Onlara yediğinizden yedirin, giydiğinizden giydirin, onları dövmeyin, onlara çirkin demeyin, fenâ söz söylemeyin!” “Kadınlarınızla iyi geçinin; eğer onlardan hoşlanmadı iseniz bile!.. Olabilir ki bir şey, sizin hoşunuza gitmez de, Allâh onda bir çok hayır takdîr etmiş bulunur."
Dört aya kadar ağlaması Allah-u Teala'ya itimattır. Sekiz aya kadar ağlaması Peygamber(sav)'e salavattır. istiğfardır.
Çocuklara selam verirdi, halini hatırını sorar, binekliyse onları atın terkisine alır gideceği yere kadar götürürdü. Çocuklarla birlikteyken çocuklaşır, onlarla sohbet eder şakalaşırdı. Allah Rasûlü bir defasında yarış yapan çocukları görmüştü de, onlarla birlikte koşmuştu.
“Adem'in çocuklarından hiçbir çocuk yok ki, doğduğu an, şeytana ona dokunmuş olmasın. İşte doğarken ağlaması, şeytanın dokunmasından kaynaklanmaktadır. Meryem ve oğlu bundan müstesnadır.”
Peygamberimize en çok benzeyen sahabe: Mus'ab bin Umeyr (r.a.) / Kerem Önder - YouTube.
Hadislerden gelen bilgilere göre Muhammed'in şemaili şöyledir: Boyu ne çok uzun ne de çok kısaydı, kırmızıya çalan duru parlak beyaz tenli, yuvarlak ve ayın ondördü ışık saçan parlak yüzlü, gözleri iri ve simsiyah, kirpikleri uzun ve sık idi. Gözlerinin siyahı ve beyazı birbirinden iyice ayrılmıştı.
İnsanların kötü alışkanlıklara tekrar dönmemeleri için Peygamberimiz (asm) her tür resim, heykel, put ve benzeri "gölgeli-gölgesiz" resimlemeleri yasakladı. Bu açıdan "Peygamberimizin resmi olsaydı, bazı insanlara daha inandırıcı gelirdi." ifadesine bir gerek kalmamış oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri