Cilt rengindeki bozuklukların en önemli nedenlerinden biri olan güneş ışığına maruz kalmak melanin birikmesine neden olacağı için güneş koruyucu bakım ürünleri ile kolaylıkla önleyebilirsiniz. Cilt tonu bütünlüğünün bozulmasına neden olan bir diğer etken ise yanlış kullanılan cilt bakım ürünleridir.
Hiperpigmentasyon ve Ciltteki Koyu Leke Görünümleri
Ciltteki renk bozulmalarının nedenlerinin başında; stres, aşırı derecede UV ışınlarına maruz kalma, yaşlanma ve çevre kirliliği gibi durumlar yüzünden, vücuttaki melanin hormonunun gereğinden fazla salgılanması gelir.
Melanin düzeyiniz genetik olarak belirlenmiştir fakat güneşe maruz kalmak da bunda önemli bir rol oynar. Cildi güneşin zararlı ultraviyole ışınlarından korunmaya çalışırken melanin düzeyi artar ve bu da ten renginin koyulaşmasına neden olur.
Cilt kararması; bir diğer adıyla “hiperpigmentasyon”, ciltteki melanin pigmentinin fazla üretilmesi sebebiyle oluşan bir problemdir.
Cildin alt tabakaları da nem kaybettiği zaman kararma yaşanır. Ciltte kararmanın oluşmasının en büyük sebeplerinden biri de güneş ışınlarına çok fazla maruz kalmaktır. UV ışınlarına direkt ve uzun süre maruz kalmak kararmalara neden olur. Bu kararmalar yalnızca belirli bölgelerde de ortaya çıkabilir.
İlgili 44 soru bulundu
Ciltte kolayca oluşan çürük ve morarmalar: Vücutta kolayca morlukların oluşması ya da ciltte kırmızı-mavi renkte morarmalar ve noktaların görülmesi C vitamini eksikliğini ifade edebilir.
Deri renginin koyulaşması, pigment artışı hiperpigmentasyon olarak tanımlanmakta.
İnsanların ten rengi, yaşla birlikte soluklaşır. İnsanlar 30 yaşı aştıklarında, melanositlere dönüşebilen kök hücreler yavaş yavaş ölmeye başlar ve bu nedenle melanin üretebilen melanosit hücreleri her 10 yılda bir, yaklaşık %10 ila %20 arasında azalır.
Siyahi ırkın en belirgin ortak özelliği, derinin, iris ve tüylerin bol miktarda melanin boya maddesi (pigmenti) içermesi nedeniyle koyu renkli oluşudur. Renk sarı-kahverengi ya da kırmızıdan, abanoz siyahına dek değişir. Bu koyu renkler Güneş ışınlarını soğutarak deri altındaki dokuları korurlar.
Hava koşullarındaki değişiklikler, kuvvetli rüzgarlar, yaşa bağlı solgunluk, demir ve A vitamini eksikliği, ciltteki kolajen ve elastik liflerin kaybı gibi bu sebeplerden bazıları aynı anda cildin solgun, mat ve cansız hale gelmesine neden olabilir.
Cilt, göz ve saç rengini belirleyen melanin pigmenti her ne kadar genetik olarak geçiyor olsa da vücuttaki üretimi desteklenmezse doğal seviyesinin altına düşebilir. Oluşacak melanin eksikliği aynı zamanda folik asit eksikliği anlamına gelir. Bu da melanin neden azalır sorusunun cevabı olarak karşınıza çıkar.
Deriye rengini veren melanin adlı renk pigmentleri, melanosit denilen cilt hücreleri tarafından üretilir. Bu hücrelerin kontrolsüz bir şekilde bölünüp çoğalması sonucunda meydana gelen cilt kanseri melanom veya melanoma olarak tanımlanır.
Dermatologların önerdiği en yaygın pigment bozukluğu tedavileri, topikal kremler, haplar ve bazı durumlarda lazer tedavisidir. Bu tedaviler etkilidir, ancak sonuçların ortaya çıkması biraz zaman alabilir. Çoğu renk değişikliği birkaç ay içinde kaybolur.
Yaşlanmayla birlikte cildin en dış tabakasında yer alan epidermis incelmektedir. Melanositlerin boyutunda artış gözlenmektedir. Yaşlanan cilt daha ince ve solgun gözükecek büyük pigmentli lekeler oluşacaktır.
Günlük cilt temizleme rutinlerinin ve belirli aralıklarla cilt bakımının doğal içerikli ürünlerle yapılması, Zararlı güneş ışınlarından korunmak ve ciltteki renk dengesizliğini gidermek için güneş koruyucu ürünlerin kullanımına özen gösterilmesi, Alkol ve sigara tüketilmemesi.
Cildinizi ölü derilerden arındırmanız, oluşabilecek olan ton farklılıkların önüne geçer. Doğru peeling uygulaması ile birlikte ölü derilerden kurtulmalısınız. Ciltte oluşan ton farklılıklarının birçoğu güneş ışınlarından kaynaklanır. Yüksek koruma sunan güneş kremlerini tercih ederek oluşumun önüne geçebilirsiniz.
İnsanda cilt rengi esasen vücuttaki melanin miktarına bağlıdır. Cilt rengi siyahtan beyaza kadar değişken bir şekildedir ve evrimsel nedenleri tam olarak belli olmasa da cilt renginin insanın genetiğinden kaynaklandığı bilinmektedir. İnsan cildinin en üst tabakası renksizdir.
Normal deri rengi fildişi renginden, koyu kahverengi, kırmızımsı pembe ya da açık pembeye kadar değişik tonlarda olabilir.
Cilt alt tonu nedir? Her ten renginin fark edilebilir bir alt tonu vardır, en kolay şekilde bileğinizin iç kısmındaki damar renginden fark edilir. Mavi veya mor görünüyorsa, soğuk tonlusunuz. Damarlarınız yeşil görünüyorsa, sıcak tonlu bir cildiniz var demektir.
Melanin pigmentinin deride iki türü bulunur. Bu pigmentlerden eumelanin cilde kahverengi-siyah, pheomelanin ise sarı-kırmızı renk verir. Tenleri koyu renk olan insanların cildinde eumelanin üretimi daha fazlayken, pheomelanin üretiminin fazla olduğu kişilerin tenleri açık renklerdedir.
Bebeğinizin gerçek ten rengi, bir sene içinde yavaş yavaş ortaya çıkar. Bebeklerin yüzde 30 ila 40'ı, yüzlerinde milia ya da moğol lekeleri adı verilen ve küçük sivilceleri andıran beyaz ya da sarı yumrularla doğar. Bunlar genellikle özel bir tedavş gerektirmeden üç ila dört hafta içinde kaybolurlar.
Modifikasyonlar kalıtsal olmadığı için bir süre sonra vücut eski haline gelebilir. Derinin bronzlaşması modifikasyondur. Kalıtsal olmadığı için sonraki nesillere bronzlaşmış şekilde aktarmaz deri rengini ve orjinal deri rengini aktarır. Modifikasyon olduğu için bir süre sonra deri rengi eski haline döner.
Görüntüleme testleri: Böbreküstü bezlerinin boyutunu kontrol etmek ve diğer oluşan anormallikleri anlamak için karın bölgesi için bilgisayarlı tomografi (BT) taramasına başvurulabilir. Test sonucunda ikincil adrenal yetmezliği tespit edilirse, hipofiz bezinin de MRI taramasından geçirilmesi gerekir.
Tuz yeme isteği ve hafif ateş olabilir. Hafıza zayıflaması, depresyon, psikoz görülebilir. Adrenal androjenlerin eksikliği ile kadınlarda pubik ve aksiler (koltuk altı) kıl kaybı, adet kesilmesi görülebilir. Hipofize bağlı adrenal yetmezlikte LH, FSH, TSH hormonları eksikliğine bağlı belirtiler de bulunabilir.
Cilt, cilde rengini veren pigment olan melanin içerir. Daha fazla melanin olması cildi daha koyu hale getirir. Melanin ayrıca saç ve göz renginden de sorumludur. Cilt lekeleri, kişinin normal cilt tonundan farklı olduğu için farkedilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri