Muâhât,
Tevbe'nin 100'üncü ayetiyle onurlandırılan ve “Herkesi seven ve yardım eden” anlamına gelen “Ensar” ile Hz. Muhammed'le birlikte Medine'ye hicret eden Müslümanlar-“Muhacirler” hicretin birinci yılında kardeş oldular. Hz. Muhammed tarafından Mescid-i Nebevi'de toplanan Ensar ve Muhacirler birbirleriyle kardeşleştirildi.
Peygamberimiz, Muhacirlerden her birini, Ensar'dan biri ile kardeş yaptı. Bu kardeşlik kan kardeşliğinden daha kuvvetli idi. İslâm tarihinde her zaman saygı ile anılan Ensar ve Muhacirler, dinimize büyük hizmetlerde bulunmuşlardır.
Hz. Peygamber'in Medine'de ensar ve muhacirlerden bazılarını birbirleriyle kardeş ilân etmesi.
Fâtıma binti Hattab, Cennetle müjdelenen on sahabiden biri olan Said bin Zeyd'in eşi, Hazreti Ömer'in kız kardeşidir. İslam'ı eşiyle birlikte kabul etmiş, Müslüman kadınların ilklerinden biri olmuştur. (İbn'ül Esir, 2/70) Ağabeyi Hz. Ömer'in İslam'ı kabul etmesinde de etkisi büyüktür.
İlgili 34 soru bulundu
Hafsa'nın okuma-yazma bilen nadir kadınlardan biri olduğu hesaba katılırsa, ailesinin kadınlar hakkındaki kanaatlerinin bedevîlerle bir tutulamayacağı, bu sebeple kızlarını gömerek öldürdüklerine dair anlatılanların doğru olmaması gerektiği anlaşılır.
Rasulullah şöyle buyurdu: “Yarın sancağı öyle birine vereceğim ki, Allah bize O'nun eliyle fethi nasip edecek.”2 Diğer gün sancağı Hz. Ali'ye verdi ve fetih Onun eliyle gerçekleşti.
Böylece Habeşistan'a hicret edenlerin sayısı İbn İshak'ın kaydına göre kadın ve çocuklar hariç sekseni aşmakta ve toplam 108 kişiye ulaşmaktadır (es-Sîre, s. 210). Belâzürî'nin düzenlediği listeye göre muhacirlerin sayısı 109'u bulmaktadır (Ensâb, I, 198-223).
İkinci olarak, Hicret 630 yılında Mekke'nin fethine kadar sürmüş; süreç 8 yılda tamamlanmıştır. Hicrete katılan Müslümanların bu göçlerinin “süresiz bir göç olmadığı”, gittikleri yere “yerleşmek amacı ile gitmedikleri” görülüyor.
Kuran-ı Kerim de ensar isminin geçtiği ayetlere detaylarıyla bakılacak olursa; Bakara Suresi 270, Ali İmran Suresi 52. Ayet, Tevbe Suresi 100. Ayet, Nuh Suresi 25. Ayetinde yer almaktadır.
Terim olarak, İslam dininin tarihsel gelişimi açısından büyük bir öneme sahip olan Hicret olayı ile bir topluluğa kimlik olarak terimleşmiştir. İslam tarihinde Mekke'den Medine'ye göç eden Muhacirlere yardım eden Medineli Müslümanlara Ensar denmiş; Kur'an'da bu topluluk işaret edilerek yer almıştır.
Muhacir, Osmanlı İmparatorluğu dönemi sonlarından itibaren Balkanlar'dan mecburi göç yaşayıp Anadolu'ya gelenlerin genel adıdır. Türkçeye "Mekke'den Medine'ye göç eden" anlamındaki Arapça sözcükten geçmiştir.
Ubâde, Ensâr'ın Hazrec kabilesinden olup aynı zamanda Hazrec ve Ensâr'ın liderlerinden biridir.
Peygamber tarafından Mekke döneminde Abdurrahman b. Avf ile kardeş yapılan Osman, Medine'de evinde misafir kaldığı ensardan Evs b. Sâbit ile kardeş ilân edildi.
Arapça uhuvve kökünden türeyen muâhât sözlükte “biriyle kardeş olmak, birini kardeş edinmek” anlamına gelir. Resûl-i Ekrem, hicretin ardından Medine'de toplumun iç dinamiklerini harekete getiren bir dizi icraat yapmıştır.
Medine'ye ilk hicret eden sahabi Mus'ab bin Umeyr'dir. Kendisine verilen bu görev dolayısıyla Mus'ab, İslam'da ilk öğretmen olarak kabul edilir.
1876-1877 yılları arasında vuku bulan Osmanlı-Rus Savaşı sonrasında Balkanlardan, Doğu'dan ve Kafkaslardan gelen tüm Osmanlı tebaasına Anadolu'da “93 Muhaciri” denilmiştir. Bu savaş, “93 Harbi”, göç edenler de “93 Muhaciri” olarak bilinmektedir.
İslam'ın tebliğinin ilk gününden beri Hak dinine inananlara karşı eziyetler ve zulümler durmaksızın sürmekteydi. Müşriklerin bu saldırılarına karşı Peygamber Efendimiz (SAV) bir grup müslümanın Habeşistan'a hicretine müsâde etti.
Peygamberin iki kez damadı olması, iki kızıyla evlenmiş olması hasebiyle Zi'n-Nureyn yani "iki nur sahibi" olarak anılır. İki kere hicret ettiği için de Zatü'l Hicreteyn de denilirdi. Ebu Bekir'in yakın arkadaşlarından olan Osman, İslam'a inanan ilk kişilerdendir.
Peygamber ve Hz. Ali'nin sancaklarının renkleri siyah idi. Yine Hz. Peygamber Huneyn günü Abbâs'a siyah renkli bir sancak vermişti.37 2- Dâvûd A.S.
Ve İslam sancağı artık Allah ve Resulü'nü seven, Allah ve Resulü'nün sevdiği, düşmanla döne döne vuruşan, asla düşmandan kaçmayan, önünü Allah'ın açtığı, sağında Cebrail'in, solunda ise Mikail'in savaştığı Hz. Ali'nin elindeydi.
Ömer'le 17. yılının Zilkade ayında gerçekleşen evliliğe göre, bu evlilik esnasında Hz. Ümmü Gülsüm, yaklaşık on iki-on üç yaşlarındadır. Hicaz bölgesi gibi sıcak iklimlerde bu yaşın normal bir evlilik yaşı olabileceğini, o zaman yapılan birçok evlilikten de anlayabiliriz.
Saldırgan intihar ederken Hz Ömer üç gün sonra vefat etti. Hz Ömer, 3 Kasım 644 tarihinde Medine, Suudi Arabistan'da 60 yaşında bir suikast sonucunda ölmüştür.
Ümmü Gülsüm Ömer ile 638 yılının son aylarında evlendi. Bu evlilikten Zeyd ve Rukiyye adında iki çocukları oldu. Oğlu Zeyd annesi ile aynı gün ölmüştür, kızı Rukiyye ise İbrahim bin Nuaym en-Nehhâm ile evlenmiştir. Halifenin eşi sıfatıyla Bizans kraliçesi ile hediyeleşmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri