571 yılında Mekke'de doğan peygamber efendimize ''Muhammed'' ismini dedesi Abdulmuttalib koymuştur. O dönem hem Mekke'de hem de Arap yarımadasında çok yaygın olmayan bu isim, tüm övgüleri hak eden, Allah'ın sevgili kulu manasına gelir. Hz.
Muhammed'in babası Abdullah bin Abdülmuttalib, annesi ise Kureyş kabilesinin kollarına mensup Vehb bin Abdümenâf'ın kızı Âmine'dir. Muhammed, doğumundan yaklaşık beş–altı ay önce babası Abdullah'ı kaybetti. Bunun üzerine, yetiştirilmesini dedesi Abdülmuttalib üzerine aldı ve torununa "Muhammed" adını verdi.
"Muhammed", ismi birçok defalar hamdüsena olunmuş, tekrar tekrar övülmüş; birçok güzel huylara sahip manalarına gelmektedir. "Muhammed"; Hz. Peygamber (asm)'in isimlerindendir. Dedesi Abdülmuttalib tarafından, Allah ve kulları övsün niyetiyle bu ad konulmuştur.
Türk Dil Kurumu tarafından Muhammet olarak yazılmaktadır. Sevgili Peygamberimizin (S.A.V) ismi olduğu belirtilmektedir. Muhammed isminin anlamı, pek çok kere, tekrar tekrar övülmüş, methedilmiş olarak ifade edilmektedir.
Peygamber'e Ahmed adının verildiğini söylerler. Ahmed, aynı kökten türemiş olmakla beraber onun diğer adları olan Muhammed ve Mahmud'dan daha anlamlı ve daha beliğdir. Çünkü her ikisi de yalnızca “övülmüş olma”yı ifade ettikleri halde ahmedde hem “övülme”, hem de “övme” anlamı vardır. Hz.
İlgili 29 soru bulundu
Nakkaş, Muhammed'den nakletmiştir: "Benim Kur'an'da yedi ismim vardır: Muhammed, Ahmed, Yasîn, Tâhâ, El-Müddesir, El-Müzemmil ve Abdullah."
Burada dikkati çeken bir husus da isimlerin çoğunlukla “d” ile yazılmasıdır. (Türkiye Türkçesi'nde kelime sonlarında “b, c, d, g” ünsüzlerinin bulunamayacağı gerekçesiyle “Muhammed” ismi son yüzyılda “Muhammet”e dönüştürülmüştür.
MUHAMMED İSMİ KURAN'DA GEÇİYOR MU? Muhammed ismi Kur'an-ı Kerim'de birçok ayette (Ali İmran Suresi 144. ayet, Ahzab Suresi 40. ayet, Muhammed Suresi 2. ayet ve Fetih Suresi 29. ayet) geçmektedir ve Muhammed ismini koymak caizdir.
Muhammed ismi ise üstün nitelikleri nedeniyle bol bol övülen kişi anlamına gelir.
- “Ben, cennetin kapısında 'Lâ ilâhe illallah, Muhammedün rasûlüllah' yazısını gördüm. İsmi, senin İsm-i Şerifi'nin yanında anılan biri, senin yanında en kıymetli olmalıdır.” şeklinde cevap vermiştir.
Hz.
Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm) Ya'la, Bereket, Eflah, Yesâr, Nâfi ve benzeri isimlerin kullanılmasını yasaklamayı arzu etmişti.
Mekkeli aileler yeni doğan çocuklarını, çölün sağlıklı havasında büyümeleri ve fasih Arapça'yı öğrenmeleri için bedevî kabilelerden bir sütanneye verirlerdi. Sütanneliği kendileri için gelir kaynağı olan bedevî kadınları da zengin ailelerin çocuklarını tercih ederlerdi.
Hz. Peygamber'e (s.a.s.) en kısa şekilde, “Allahümme salli alâ Muhammed” veya “Sallallahü aleyhi ve sellem” ya da “Allahümme salli alâ Seyyidinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ve bârik ve sellim” diye salât-u selâm getirilir.
Muhammed 571 yılında Arabistan yarımadasının Mekke kentinde doğdu. Küçük yaşta yetim ve öksüz kalan peygamberimiz amcası Ebu Talib'in yanında büyüdü. Ona verilen ilk isimlerden biri Muhammed'ül Emindir.
Peygamberimiz'in (asm) Babası Hz.
Din olarak da, ailecek Hazret-i İbrahim'in (as) dini olan ve o gün Mekke'de hala varlığını sürdüren Hanif dinine mensupturlar.
Hatice'den (r.a) altı çocuğu dünyaya gelmiştir. Bu çocukların isimleri doğum sırasına göre; Kasım, Zeynep, Rukiyye, Ümmü Gülsüm, Fatıma ve Abdullah'tır. Resul-ü Ekrem'in Hz. Mariye'den (r.a.) ise yalnızca bir çocuğu olmuştur ve ismi de İbrahim'dir.
Efendimizin ''İsmimle çocuklarınızı isimlendirin ama künyemi kullanmayın'' emirleri çerçevesinde hareket edilmesi ve her evde bir Muhammed'in olması gayet uygun bir sünnet olur.
Bu yüzden bu hadisler pek hesaba katılmasa bile Ibn Asâkir'in bir rivâyetinden "Muhammed" isminin yine de teşvik edildiğini görürüz: "Kimin bir oğlu olur da ona teberruken Muhammed adını koyarsa o da çocuğu da Cennet'te olur" (Münavî, age VI/237).
Dini kaynaklarda belirtilen bazı bilgilere göre, Peygamberimiz (SAV)'in kendi ismi ile ilgili: "Benim ismimle isimlenin ama künyemle künyelenmeyin" (Müslim, Edep 1) buyurduğu öne sürülmektedir. Hadise bakıldığında Muhammed ismini koymanın dini açıdan bir sakıncası olmadığı görülür.
Musa: Kur'an-ı Kerim'de adı 136 defa geçmiştir. Mücadelesinden dolayı Kur'an'da en çok bahsedilen peygamberdir. Hz. Şuayb'ın damadıdır.
Bu ikisi arasında, sayısı bazı hadis kaynaklarına dayandırılan, 124 bin veya 224 bin olan başka peygamberlerden de bahsedilir. Ancak bu peygamberlerden 25'inin ismi Kur'an'da yer almaktadır. Kur'an'da adı 25 defa geçmektedir.
Kur'an'da ismi geçmediği halde peygamber olarak meşhûr olanlar da şunlardır: Şît, Yûşâ, Cercis, Danyal Aleyhimüsselâm. Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
İsim önce Mehemmed olmuş, sonra Mehmed, ondan sonra ise Mehmet olarak okunmaya başlanmıştır. Türkiye'de en çok kullanılan erkek adıdır. Mehmet ismi Muhammed ismi'nin kısaltılmış halidir. Mehmet isminin anlamı yerde ve gökte övülen demektir ve anlamı Muhammed ismiyle aynıdır.
Anlam olarak aynı. Muhammed - Mehemmed - Mehmet. Halil İnalcık'ın kitap başlığının "Fatih Sultan Mehemmed Han" olmasına dayanarak Mehemmed'dir diye düşünüyorum.
♣ Doğmadan önce babası, 6 yaşındayken annesi, 8 yaşındayken de dedesi vefat etti. ♣ Annesi vefat ettikten sonra dedesi Abdulmuttalip‟in yanında, dedesi vefat ettikten sonra da amcası Ebu Talip‟in yanında kalmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri