Nitekim Hz. Peygamber'in konuşmalarının, muhataplarında mizaç olarak büyük bir mehabet uyandırdığı belirtilir. Bu mehabet ve hâkimiyet, insanlar üzerinde olumlu etki yapan, onların sempatisini üzerine çeken bir ağırbaşlılıktır.
Ali (r.a.); âbid, kahraman, cesur, hayırda yarışan, takvâ sahibi ve son derece cömertti.
Anlatmış olduğumuz bilgilere göre Demevi, Balgami, Safravi ve Sovdavi olmak üzere 4 temel mizaç vardır. Mizaç ilmi hayatımızın her alanında önemli olan ve yaşantımızı şekillendirmek için ihtiyaç duyduğumuz en önemli özellikleri barından ilimdir.
Bir din veya mezhep herhangi bir kişinin veya toplumun mizaç ve duygularına uygun gelmekle hemen doğru olamaz. Hak din, Allah'ın kitap ve Resulü (asm) ile bildirdiğidir. Buna göre mizacı hakka uygun olan kimselere ne mutlu! İnsana verilen her bir his ve duygu, insanı Allah'tan uzaklaştırmak için değildir.
Hâlbuki İbn Sînâ'ya göre mizaç; unsurların zıt özelliklerinin etkileşmesinden ortaya çıkan bir keyfiyettir. 'Benlik ve özelliklerinin bireysel ve biricik oluşunun biyolojik temeli' olan mizaç, huydan farklıdır. Mizaçlar eğitimle değiştirilemez, onlar doğuştan gelen özelliklerdir.
İlgili 20 soru bulundu
En paylaşımcı A grubu
Uyumlu mizaç özelliğine sahiptirler. Bu grup içinde yer alanlar, duyan, hisseden, sürekli olarak araştıran, çevrelerindeki kişiler ile bağlantı ve uyum sağlamaya çalışan kişilerdir. Dış dünyadaki tüm değişikliklere karşı duyarlıdırlar.
Balgami Mizaç – SU – Soğuk Nemli
Deri ve ciltleri ince gözenekli, az terlerler, ellerindeki damarlar gizlidir. Deri ve cilt renkleri beyazdır. Göz renklerinin beyazı beyaz ve uyuşuk. Gözbebekleri ise genellikle açık, renkli ve mavidir.
Mutlak Güç Arayan Mizaç Tipi (DTM8): Genel olarak cesur, kendinden emin, önder, otoriter, iddialı, cömert, koruyucu ve sahiplenici kişilerdir. Bağımsızlıklarına düşkün, girişken, risk alan, her şart ve durumda öne çıkabilen, geride durmaktan asla hoşlanmayan, liderliğe yatkın bir yapıya sahiptirler.
Mütercim Âsım Efendi, sözlükte mizacı şöyle tanımlamıştır: [el-Mizâc] bir şeye katılıp karıştırılmakla bâis-i terkip olan şeye denir; "katınkı" tabir olunur. Meselâ bedenin mizacı, tabâyi-i erbaadan bedenin medar-ı terkibi olan tabiattır.
İnsanın doğuştan getirdiği, yaşam boyu değişmeyen ve kişiye özel olan yapı ve karakterlerin hepsine mizaç denir. İnsanların mizaç tipleri doğuştan gelir, yaşam boyu değişmez ve bireyin tüm davranış kalıplarının temelini oluşturur. Bir anlamda kişiye özel kurgulanmış ayarlardır.
Tip 7, Maceracı: Enerjik, eğlenceli, hareketli, muzip, konuşkan, iyimser, pratik, yenilikçi, maceraperest, hazcı, hayalci, abartıcı, dürtüsel, gailesiz, dikkatsiz, maymun iştahlı bireylerdir. Dünyanın fırsatlar ve seçeneklerle dolu olduğunu düşünürler.
Su Tipi: Temel dürtüsü gerçeklerden korkmaktır. Karakteristik özellikleri aşırı düzenli, tertipli ve dakik olmalarıdır. Söylenenleri tam zamanında yapar, yasalara büyük saygı gösterir, kurallara uyar, düzgün ve gösterişsiz giyinirler. Bu kişilikleri onları inatçı ve kuralcı yapar.
Bu mizaca sahip kişiler doğru ve yanlışı önemserlerken kurallar onlar için ön plandadır. Bilgiyi önemserler ancak kullanabilirliğini ve faydasını daha çok önemserler. Fayda yoksa o , bilginin gerekliliği onlar için önemsizdir.
Ali b. Ebû Tâlib ortaya yakın kısa boylu, koyu esmer tenli, iri siyah gözlü olup sakalı sık ve genişti; yüzü güzeldi, gülümserken dişleri görünürdü. Kendisine Hz. Peygamber tarafından verilen “Ebû Türâb” lakabından başka “el-Murtazâ” ve “Esedullāhi'l-gālib” gibi lakapları da vardır.
Ali kültü etrafında şekillendiğine inanma hali var. Bu inanca göre Ali, Aleviliğin temel kurucu mürşidi ve piri oluyor. Alevi dedeleri de Hacı Bektaş Veli'nin soy şeceresi üzerinden kendilerini Ali soyuna bağlamakta sakınca görmüyor. Nitekim Anadolu dışında Aleviliğin Ali soyu olarak görüldüğü bir gerçektir.
Ömer, tüm dünya için “adaletin kapısı” olarak biliniyordu. Uzun boyu, sert mizacı ve güçlü fizik yapısının yanında iyi bir konuşmacıydı.
Bu açıdan bakıldığında; Birey doğuştan kendine özgü bir mizaç tipi ile dünyaya gelir. Mizaç tipi yaşam boyu değişmez. Kişilik, mizaç yapısı ile çevresel faktörlerin etkileşiminden şekil alır.
Sevdavi mizaç: Kanları koyu renkli ve kıvamlıdır. Zayıf bedenli ve kara sarı benizlidirler. İştahlıdırlar ama zayıf ve incedirler. Uykuları gelmez, düşünceli, kederli ve karamsardırlar.
Balgami mizaca sahip insanlar nemli-soğuk niteliğiyle ilişkilendirilmiştir. Buna göre balgami mizaçlı insanların rengi ak ve pürüzsüz, dudakları dolgun, deri üstü nemli ve tabakaları fazla, bedeni pürüzsüz yumuşak bunun yanında soğuktur.
Neşeli Mizaç: Hareketli ve neşeli insanlar olup, ilgi duydukları şeyler kolayca değişebilir. Soğukkanlı Mizaç: Az hareketli olan, fazla neşeli olmayan, soğukkanlı ve kuvvetli kişiliği temsil eder. Kızgın Mizaç: Çabuk kızan, hareketli, heyecanlı ve kuvvetli mizaç tipidir.
Son olarak, Dokuz Tip Mizaç Modeli 9'un zihinsel önceliği fizikselliktir. Sakin, uyumlu, barışçıl, arabulucu, mülayim, huzur veren, yargılamayan, bütünleşmeci, çatışmaktan uzak duran, yumuşak, esnek, sabırlı, rutini seven, akışına bırakan bireyler olabilmeleri olumlu potansiyeldir.
Baharat gibi sıcak nitelikli besinlerden uzak durmalıdır. Safraviler sıcak ve kuru nitelikte olduğu için sirkeli salatalar, balık, domates, yoğurt gibi soğuk ve nemli gıdalarla beslenmelidir. Balgami mizaç ise ıslak ve soğuk yapıda olduğundan baharat ve tatlılarla bedenini ısıtarak dengelemesi gerekir.
Koç burcu cesareti, atılganlığı, sabırsızlığı, her şeye atılma isteği, yılmayan kapasitesi, kara gözlülüğü, mücadeleciliği ve liderliğiyle ön plana çıkar. Ateşli, tutkulu, hedeflerine yönelik savaşçı bir enerji barındırır yapısında. Koç Öncü bir burçtur.
Gümüşün mizacı soğuktur. Erkeğin mizacı sıcaktır. Gümüş yüzük takmak erkeğin mizacını dengeler, daha sakin kalmasını sağlar. Altının mizacı sıcaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri