Üsve-i Hasene Kuran-ı Kerim'de Allah'ın Allah Resulü Hz. Muhammed (s.a.v.) için kullanılan bir sıfattır.
Muhammed için kullanılan bir sıfattır. Güzel ahlakı tamamlamak için gönderilen peygamber efendimiz, hem sözleri (hadis) hem de davranışlarıyla (sünnet) tüm Müslüman alemine örnek olmuştur. Üsve-i Hasene kelimesi de en güzel örnek ve doğru yolu gösteren manasına gelir.
Sünnet kendi içerisinde birçok türe ayrılır. Peygamber efendimizin bir konu hakkındaki görüşlerini içeren sözlere kavli sünnet ya da hadis denir. Hz. Muhammed'in fiilen yaptıkları ve gelenek haline gelen davranışları ise fiili sünnet olarak tanımlanır.
Hz. Peygamber'in sevgi ile beslenen kişiliğiyle, güven esasına dayanan bir medeniyet inşa etme arzusunu gerçekleştirmede, etkileyici üslubunun yanı sıra insanlara değer vermesi, sade yaşamı mazlumların hamisi olması, cömertliği, özverili davranışları ve zarafeti etkili olmuştur.
Hadis, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in sözlerini, fiillerini ve tasviplerini ifade eden terimdir. Peygamberimizin ağzından çıkan sözler hadis-i şerif olarak adlandırılır. Âlemlere rahmet olarak gönderilen Allah'ın (C.C) insanlığa gönderdiği son elçi ve peygamberdir.
İlgili 20 soru bulundu
Hz. Muhammed (S.A.V) SözleriPeygamber efendimizin bize yol göstermek amacıyla söylediği sözlere Hadis-i şerif denilmektedir. Bunlar en değerli, en anlamlı sözlerdir. Birçok konu üzerine hadis-i şerif bilinmektedir.
Ancak O, risalet öncesi hayatında ve peygamber olarak gönderildikten sonra da içinde bulunduğu toplumda güvenilen bir insan olarak yaşamış ve bundan dolayı da kendisine Muhammed el-Emîn denilmiştir. El-Emîn, inanılan, güvenilen ve mutemet kişi anlamına gelmektedir.
Muhammed'in (s.a.v.) bu güzel örnekliği Kur'an-ı Kerim'de “üsve-i hasene (güzel örnek)” kavramıyla ifade edilir.
Muhammed (s.a.v) bir kişi konuşurken o kişi yüzünü çevirmediği sürece kendisi de yüzünü çevirmezdi.'' Peygamberimizin bu davranışı onun insanlara vermesi özelliğiyle ifade edilir. Hz. Muhammed (s.a.v.) “Güneşi sağ elime, Ay'ı da sol elime koysalar yine de yolumdan dönmem.” buyurarak ve kararlılığını dile getirmiştir.
Kahkaha ile gülmez, tebessüm ederdi. Sevinçli bir işle karşılaştığı zaman şükür secdesi yapardı. Bir yere oturup da oradan kalkacağı zaman en az 10 ile 15 defa istiğfar ederdi. Kendisi bir şeye üzüldüğü zaman namaz kılar, ayakta ise oturur, oturuyorsa yatardı.
Bu ahlaki özellikleri de beş ana başlık altında toplamak mümkündür. Bunlar; şefkat ve merhamet, tevazu, hilm, cömertlik ve sabırdır. Peygamberimizin ahlakını tanımlayan başka vasıflar kullanılmakta ise de, bu özellikler bütün davranışlarında kendini gösteren daha kuşatıcı ahlaki özellikler olarak değerlendirilebilir.
Peygamber Efendimizi örnek alan kimse merhametli ve şefkatli olmalıdır. Çünkü Peygamber Efendimiz der ki sen bu dünyadakileri merhamet ve şefaat et ki Rabb'in de öbür dünyada sana merhamet etsin. Peygamber Efendimizi örnek alan kimse Allah'a karşı sorumluluklarını yerine getiriyor olmalıdır.
Beyan kelimesinden türetilmiş olan tebyin, bir şeyi herkesin anlayabileceği şekilde açıklamak demektir. Aynı zamanda gizli manaları görünür kılmak anlamına gelen bu sözcük, tüm peygamberlerin görevlerinden biridir.
Arapça kökenli bir sözcük olan üsve, davranışları ve sözleri örnek alınan kişi demektir. Hasene ise en güzel, en iyi anlamına gelir. Ahzab Suresinin 21. ayetinde geçen Üsve-i Hasene ifadesi, Hz. Muhammed için kullanılır.
“Ev halkı” anlamına gelen Ehl-i beyt (ehlü'l-beyt) terkibi ev sahibiyle onun eşini, çocuklarını, torunları ve yakın akrabalarını kapsamına alır.
Habibullah kelimesi, peygamber efendimiz için kullanılan bir sıfat olarak bilinmektedir. Peygamber efendimizi övmek için kullanılmakta olan habibullah kelimesi, Allah'ın sevgili kulu manasına gelmektedir.
Peygamber'i (s) doğru anlama, örnek alma ve çevremize de faydalı olma görevi vardır. İmam Gazali, “ Biz Rasulullah'ı (s) örnek almakla görevliyiz ” demektedir. Zira örnek almak, öğrenme, anlama ve ibret alma şeklinde bir faaliyettir. İnsanın hem kişiliğinde, hem ahlakında, hem de davranışlarında olumlu etki yapar.
Peygamber'i (Allah'ın salât ve selamı onun üzerine olsun) vasfettiği zaman şöyle buyurdu: Hazreti Peygamber'in boyu ne çok kısa ne de çok uzundu, orta boyluydu. Ne kıvırcık kısa, ne de düz uzun saçlıydı; saçı kıvırcıkla düz arasındaydı. Değirmi (yuvarlak) yüzlü, duru beyaz tenli, iri siyah gözlü ve uzun kirpikliydi.
Hatemü'n Nebiyyin, Hz. Muhammed peygamberlerin sonuncusu demektir. Ve islam dininde imanın ayrılmaz parçası olarak bilinmektedir. Okullarda Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi tanımı olarak verilen Hatemü'n Nebiyyin, son peygamber olduğu ve peygamberliğin sona erdiğini ifade etmektedir.
Hatem'ül Enbiya tamlaması son peygamber, nebilerin sonuncusu manasına gelir. Hatem-ül Enbiya Kimler İçin Kullanılır? Hatem-ül Enbiya sadece peygamber efendimiz Hz. Muhammed için kullanılır.
Peygamber (Farsça: پیامبر) veya yalvaç, Tanrı aracılığıyla bir dini veya dinî öğretiyi yaymakla görevlendirildiğine inanılan kişidir. Peygamberler ayrıca dinî terminolojide ayet, işaret veya mucize denilen doğaüstü güç veya olayların kendilerine atfedildiği mitolojik veya yarı mitolojik insanlardır.
Hz.
Bir ara kendine geldi. Gözlerini evin tavanına dikti ve sonra: "Ey Allah'ım Refik-i A'la'da (bulunmayı tercih ederim)." dedi. Bu sözü işitince ben (kendi kendime): "Demek ki (makamı gösterildi) ve bizimle olmayı tercih etmiyor." dedim.
Kelâm ilminde bütün peygamberlerin beş niteliğinden birinin sıdk olduğu belirtilir (bk. PEYGAMBER). Hemen bütün ahlâk ve tasavvuf kitaplarında sıdk başlıca ahlâkî erdemlerden biri diye gösterilir.
Cömert, ikram sâhibi, şefkatli ve merhametli, gerektiğinde cesur ve gerektiğinde halîm idi. Ahid ve vaadinde sâbit, sözünde sâdık idi. Ahlâk güzelliği, akıl ve zekâ yönüyle de cümle insanlardan üstün ve her türlü medh u senâya lâyık idi. Sûreti güzel, sîreti mükemmel, misli yaratılmamış bir vücûd-i mübârek idi.
"Tebliğ sıfatı", bütün peygamberlerin çok önemli bir ortak özelliğidir. Bununla beraber onların sıdk/doğruluk, emanet/güvenilir olmak, fetânet/akıllı ve zeki olmak, ismet/günah işlememek vb. gibi başka ortak sıfatları da vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri