Bundan başka Peygamber Efendimizin sırtındaki mühre de “hâtem” denilmektedir. Peygamberlerin sonuncusu anlamındaki “hâtemu'l-enbiya” ve “hâtemu'n-nebiyyîn” ifadeleri de Onun vasıflarındandır.
Peygamber'in kürek kemikleri arasında sol kürek kemiğine daha yakın, elle hissedilebilecek kadar kabarık, güvercin veya keklik yumurtası büyüklüğünde, siğile benzetilen kırmızı beze şeklinde bir et parçasının bulunduğu ve bunun nübüvvet mührü olarak isimlendirildiği hadis ve siyer kaynaklarında belirtilmektedir (Müsned ...
Peygamber'in iki kürek kemiği arasında bulunan ve herhangi bir insandaki normal bir benden daha büyükçe olan "ben", ilgili kaynaklarda genellikle onun (s.a.) peygamberlik alametlerinden birisi olarak değerlendirilmiş ve "nübüvvet/ peygam- berlik mührü" anlamına gelen "hâtemü'n-nübüvve" diye isimlendirilmiştir.
Peygamber'in (asm) kürek kemikleri arasında sol kürek kemiğine daha yakın, elle hissedilebilecek kadar kabarık, güvercin veya keklik yumurtası büyüklüğünde, siğile benzetilen kırmızı beze şeklinde bir et parçasının bulunduğu ve bunun nübüvvet mührü olarak isimlendirildiği, hadis ve siyer kaynaklarında belirtilmektedir.
Ali'ninkinde "el-mülkü lillâhi / Mülk Allah Tealaya mahsustur" ibarelerinin yazılı olduğunu bildirmektedir.
İlgili 28 soru bulundu
Muhammed(s.a.v)'ın damadı ve 4 büyük İslam halifesinden biri olan Hz. Ali'nin çift başlı kılıcıdır. Kılıcın ismi Arapça'da sahip anlamına gelen "zü" ve boğum anlamına gelen "fekar" kelimelerinden oluşmuştur. Kılıcın bir ucu ilmi diğer ucu ise adaleti temsil eder.
Hadislerden gelen bilgilere göre Muhammed'in şemaili şöyledir: Boyu ne çok uzun ne de çok kısaydı, kırmızıya çalan duru parlak beyaz tenli, yuvarlak ve ayın ondördü ışık saçan parlak yüzlü, gözleri iri ve simsiyah, kirpikleri uzun ve sık idi. Gözlerinin siyahı ve beyazı birbirinden iyice ayrılmıştı.
Muhammed (S.A.V.) akik taşını kullanırdı. Hadisler ve sünnet yoluyla gelen bilgilerden Hz. Muhammed'in akik taşını kullandığı anlaşılır. Ashabına akik yüzük takması gerektiğini söyleyen çeşitli hadisler rivayet edilir.
Yukarıda da izah edildiği gibi, bu göğüs yarma hâdisesi iki defa vuku bulup, bir cihetle Peygamber Efendimiz (asm)'in o yüksek ve ağır nübüvvet yüküne ihzar mahiyetindedir.
Hz. Peygamber tarafından İslâm'a davet edilen Bizans İmparatoru Herakleios'un (Hirakl) Resûl-i Ekrem'e gönderdiği elçisine Muhammed'in sırtında herhangi bir işaretin bulunup bulunmadığına bakmasını söylediği ve onun da Resûlullah'ın sırtındaki beni gördüğü rivayet edilmektedir (Müsned, IV, 74-75).
Göbek bölgesinde bulunan ben: Hayatta başarılı ve iyi bir eş ve çocuklara sahip kişileri işaret eder.
Sırtta bulunan benler yükü temsil ediyor. Genellikle zor işler yapmayı ve başarıyı simgeliyor. Ancak başarının gelmesi için zaman olduğuna işaret ediyor.
6- Avuç içlerindeki benler
Avuç içinde ben olması, asla para sıkıntısı çekmeyeceğiniz anlamına gelir.
Mührün üzerinde “Muhammed Resulüllah” yazılmıştır.
Peygamber (asm)'in saçı-sakalı, takkesi, çamaşırı gibi bazı eşyasını teberrüken kullandıkları bilinmektedir. Bu sebeple, “mühr-ü şerif” olarak satılan yüzüğü takmakta bir sakınca olmadığını, bilakis vesilelik bakımından sevap dahi kazandıracağını düşünüyoruz... Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Beyan kelimesinden türetilmiş olan tebyin, bir şeyi herkesin anlayabileceği şekilde açıklamak demektir. Aynı zamanda gizli manaları görünür kılmak anlamına gelen bu sözcük, tüm peygamberlerin görevlerinden biridir.
Ġddiaya göre Hz. Peygamber'in göğsü melek Cebrail tarafından yarılarak kalbi çıkarılmıĢ ve ardından kalbi de yarılıp içindeki Ģeytani vesvese ve kirlerden temizlenip içi hikmet ve üstün niteliklerle doldurulduktan sonra tekrar yerine yerleĢtirilmiĢtir.
Uhud Gazvesi esnasında Utbe b. Ebû Vakkās tarafından atılan bir taşla Hz. Peygamber'in miğferinin parçalandığı, sağ alt çenede ön dişlerle azılar arasındaki dişinin (rebâiye) kırıldığı, yüzünün yaralandığı, akan kanı durdurmak için Hz. Ali ile Fâtıma'nın gayret sarfettikleri bilinmektedir.
Tıpkı biz insanlarda olduğu gibi peygamberlerinde günümüze yaklaştıkça yaşadıkları süre kısalmıştır. Son peygamber olan Hz. Muhammed ise 63 yıl yaşayarak vefat etmiştir.
Resulullah (sav) bir diğer hadiste de şöyle buyurdular: "Her kim akik yüzüğü taksa ihtiyaçlarını temin etmiştir." diye buyurmuşdur ve akik taşı'nı işaret etmişdir. Rebieturravi de bir hadis-i şerfi şöyle rivayet eder: "Akik yüzük takmak berekettir, akik yüzük takan kişinin akıbeti güzel ve hayırlı olur."
Faydaları saymakla bitmeyen akik taşının kullanımı özellikle İslam ülkelerinde yaygındır. Peygamber Efendimiz Hz.Muhammed (s.a.v)'in de hatem yani mühür anlamında bir akik yüzük taşıdığı rivayet olunmaktadır. Akik taşının en bilinen faydası kişiyi ruhsal açıdan korumasıdır.
Ashabdan altın yüzük takmakta olanlar ise yüzüklerini çıkarmışlar yahut gümüş ile tebdil etmişlerdir. Peygamber Efendimiz gümüş yüzüğünü genellikle sol elinin serçe parmağına takmış ve yazışmalarda mühür olarak kullanmıştır.
Peygamberimiz (asm) resim çizmeye izin vermiyordu.
Yüzyıllar boyu süren bu batıl inancı, İslam, tevhid inancıyla kaldırdı. İnsanların kötü alışkanlıklara tekrar dönmemeleri için Peygamberimiz (asm) her tür resim, heykel, put ve benzeri "gölgeli-gölgesiz" resimlemeleri yasakladı.
Peygamber'i (Allah'ın salât ve selamı onun üzerine olsun) vasfettiği zaman şöyle buyurdu: Hazreti Peygamber'in boyu ne çok kısa ne de çok uzundu, orta boyluydu. Ne kıvırcık kısa, ne de düz uzun saçlıydı; saçı kıvırcıkla düz arasındaydı. Değirmi (yuvarlak) yüzlü, duru beyaz tenli, iri siyah gözlü ve uzun kirpikliydi.
O Nebiyy-i Mücteba (seçilmiş, kıymetli peygamber), ezherüllevn (rengi nurlu, parlak) idi; yani ne ak, ne de kara esmer, belki ikisi ortası ve gül gibi kırmızıya mail (benzer) beyaz ve nurani ve berrak olup, mübarek yüzünde nur lemean (parlardı) ederdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri