Harama bakmak zina olmasa da büyük günahtır. Bununla beraber abdesti bozmaz. 3. Namaz kılmak için de olsa yalan söylemek caiz değildir.
Hz. Peygamber (S.A.V) de; "...Gözlerin zinası şehvetle bakmaktır..." buyurarak harama bakmayı, göz zinası olarak nitelemiştir. Ancak, gözün harama tesadüfen ilişmesinin kasıtlı bakmak hükmünde olmadığı da hadis-i şeriflerde belirtilmiştir.
“Ey Ali, elinde olmadan gözüne ilişen bir haram ikinci defa bakma. Zira ilk bakış lehinedir, ama ikinci bakış aleyhinedir.” buyurmuştur. Gözümüze istemeden takılan şeylerde günah yok, ancak bunun dışında bu bakışları devam ettirmemiz halinde diğer bakışlar haramdır.
Göz zinası evlenilmesi caiz olan bir evli ya da bekâr kadının bakılması haram olan azalarına şehvetle bakmaktır. Hükmü küçük günahtır. Israrla yapılırsa büyük günah olur.
Şehvetle bakmak haram ise de abdesti bozmaz.
İlgili 29 soru bulundu
el Cevab: Avretin bir şekilde görülmesi sebebiyle abdest bozulmaz.
Harama bakmak zina olmasa da büyük günahtır. Bununla beraber abdesti bozmaz.
Göz zinası veya düşünce zinası tabirleri, zinaya sebeb olan durumlar için kullanılır. Haramın mukaddemesi haram, vacibin mukaddemesi de vacibdir. Bunun gibi zinanın mukaddemesi de bir nevi zina gibi tabir edilmiştir. Göz zinası, gayrimeşru cinsel ilişki gibi değildir.
Dinlenme, eğlenme gibi sebeplerle görsel yayınlar izlenecekse bu takdirde gözün, avretten sakınılması şarttır; bunu yapamayan veya yapılması mümkün olmayan durumlarda izlemek caiz olmaz. Kadının ve erkeğin avret (örtülmesi farz olan) yerlerine, şehvetsiz de olsa zaruret hâli dışında bakmak caiz değildir.
TV, hiç değilse vakit zayiatıdır. Göz zinası için şart başkadır. Bakılması haram olan şeylere bakıldığında göz zinası denen şey gerçekleşir. TV'de de bu her pozisyonda olmayabilir.
Bu konuda Hz.Peygamber (asm) şöyle buyurmaktadır: "Birinci bakış sana, ama ikincisi aleyhinedir." Yabancı erkek ve kadınların birbirine göz kırpmaları, kadının gözlerini süzmesi, gözlerin zinasıdır.
Zinanın söz konusu olabilmesi için eşlerden birinin bir başkasıyla cinsel ilişkiye girmesi gerekmektedir. Sarılmak, öpmek zina sayılmaz ancak teşebbüs aşamasında kalan zinadan bahsedebilmek adına ispat kolaylığı sağlar.
Son olarak ölüyle, hayvanla veya eşyayla cinsel ilişkide bulunma zina sayılmadığı gibi, iradi olmayan şekilde cinsel ilişki yaşanması (örneğin kaçırılarak veya bayıltılarak tecavüze uğrama) veya kadının yapay döllenme yoluyla hamile kalması durumları da zina olarak değerlendirilmemektedir[8].
dokunmak, öpmek, bakmak, göz kırpmak gibi, insanı zinaya götürecek şeylerden alıkoymayı ifâde eder. Sonra, bir şeye yaklaşmaktan men etmek, o şeyi yapmayı menetmekten daha beliğdir.”13 demek sûretiyle konuyu biraz daha açarak hemen hemen aynı şeyleri söyler.
Bu konudaki ilke nettir; erkeğin namahremi, yabancısı olduğu bir kadına somut bir gereklilik veya zaruret dışında özellikle bakması, onu izlemesi, bakarken dalması hangi hislerle olursa olsun caiz değildir.
Şafiî fakihlerinden İbn Hacer Heytemî ve Şirvanî'nin "Aynada veya suda görünen kadın görüntüsüne bakmak haram değildir. Ancak fitneye vesile olduğu takdirde haram olur." dedikleri, Kalyûbî'nin ve Büceyremî'nin ise aynadaki ve sudaki görüntüye şehvetle bile bakmanın haram olmadığını söyledikleri aktarılmaktadır.
Nikâhlı eş dışında belirli bir kişiyi hayal ederek eşler arası cinsel alakayı yapmak caiz değildir. Muayyen olmayan bir yabancı üzerinden hayal ile kendi eşi ile ilişkide bulunmak ise en azından çirkinliktir.
Fetâvâ-yı Hindiyye'de bir erkek, zevcesi dışındaki mahreminin göğüslerine bakabilir. Kadının koluna yıkarken, yemek yaparken bakmak câiz olduğu gibi, şehvetsiz olarak çocuk emzirirken göğsüne bakmak da mübahtır, diyor.
Rasûlüllah Efendimiz (s.a.v.) bakmâyı gözün zinası saymıştır. Çünkü gerçek zinanın ilk sebebi bakmaktır. İşte bakışlar gerçek zinaya yaklaştırdıkları, ya da tahrik ettikleri ölçüde mahzurlu ve haramdırlar.
Zina, evli birinin eşinden başka birisiyle cinsel ilişkide bulunması demektir. Zina kanunen iki halde gerçekleşmiş olur, bunlar; evli birinin eşinden başka biriyle cinsel ilişkiye girmesi veya. buna teşebbüs etmesidir.
Bu çerçevede nâmahrem bir kimseye cinsel arzu ile bakma, dokunma, tutma, öpme ve ilişkiye girme gibi fiillerin hepsi yasaklanmıştır. Kur'an'da zinaya yaklaşılmaması gerektiği belirtilip, zina hayasızlık ve kötü bir yol olarak sayılmıştır.
Her ne sebeple olursa olsun namaz dışında ağlamak ve buna bağlı olarak gözden yaş akması abdesti bozmaz. Ancak namaz esnasında, dünyalık bir endişe ile ses çıkararak ağlamak kişinin namazını bozar, abdestini bozmaz (Mergînânî, el-Hidâye, 1/62).
Yani erkekte meninin çıkması, kadında orgazmın gerçekleşmesi halinde istimnâ gusül yapmayı gerektirir. Aksi takdirde gusül gerekmez ve bunun ibadetlere de bir etkisi yoktur.
Gusül duhûl (girme), ya da inzal (şehvetle boşalma) olmadıkça, sırf bakmakla, tutmakla, ya da dokunmakla gerekmez. Haram olan yere (avrete) bakmanın günah olması ayrı şey, bunun yıkanmayı gerektirmesi ise ayrı şeydir. Ama bakarken şehvetlenir ve boşalırsa, yıkanması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri