Allah Resulü Hz. Muhammed (s.a.v.)'in devamlı şekilde işlediği fakat nadiren terk etmiş olduğu; vacip ya da farz olmayan amellerine sünnet-i müekkede denilir.
Hanefîler'ce yapılan bir diğer ayırıma göre, Hz. Peygamber'in devamlı yaptığı ve sırf bağlayıcı olmadığını göstermek için nâdiren terkettiği fiillere sünnet-i müekkede adı verilir.
Doğrulanmış Cevap. Doğru Cevap: B şıkkıdır. Hz. Peygamberin farz ve vacibin yanı sıra devamlı yaptığı, çok az terk ettiği iş, davranış ve ibadetlere Sünnet-i Müekkede denir.
Peygamber (s.a.v.)'in devamlı yaptığı, sırf bağlayıcı ve kesin bir emir olmadığını göstermek için nadiren terk ettiği fiillere müekked sünnet denilir. Hz. Peygamber (s.a.v.)'in çoğu zaman yaptığı bazen de terk ettiği fiil ve davranışlara ise "gayr-i müekked" sünnet adı verilir.
Muhammed'in davranışları ve belli başlı olaylar karşısındaki tutumudur. Toplam 4 çeşit sünnet vardır. Bunlardan biri olan takriri sünnet kavramını sizin için örnekleri ile birlikte derledik. Takriri sünnet dışında sırasıyla fiili, vasfi ve kavli sünnetler vardır.
İlgili 39 soru bulundu
Malatya İl Müftü Yardımcısı İhsan Mesut Akbaş, “Peygamberimiz (sav): 'Dört şey peygamberlerin sünnetlerindendir: Kına yakınmak, koku sürünmek, misvak kullanmak ve evlenmek' demiştir.
1- Pazarlık yapmak. 2- Alçak gönüllü olmak. 3- Latife yapmak ve kahkaha ile gülmemek.
Peygamberlerin kusurlu fiil işlemelerini ifade etmek için ayak kayması-zelle, küçük günah- sağire, sürçme-aserât gibi kavramlar kullanılmıştır.
Peygamber efendimizin kendiliğinden emrettiği veya yaptığı ibadetlere (Sünnet) denir. b- Müctehidler tarafından ictihadla çıkarılan hükümlerdir.
Nasıl ki kutsal kitabımız Kur-an' da haram olarak buyurulmayan şeyin helal olması gibi, peygamber efendimizin de susarak onayladığı ve müdahale etmediği tutum ya da davranışların doğru ve uygun davranışlar olarak kabul edilmesine takriri sünnet denir.
“Peygamber Efendimiz'in (asm) en büyük sünneti; iman ve Kur'ân hakikatlarını yayması, talim ve tatbîk etmesidir” dedi. Sonra İmam-ı Âzam Hazretlerinin “Fıkhu'l Ekber” isimli eserini misal gösterdi. Bu kitap aslında bir akaid kitabıdır, yani iman esaslarını izah eder. Ama adı Fıkhu'l Ekber, yani “en büyük fıkıh”tır.
Alimlerin hemen hemen uzlaştıkları bir diğer konu da hiç değilse sabah ve öğle namazlarının sünnetinin terk edilmemesi gerektiğidir. Kuvvetli sünnet tabir edilen bu sünnetler sabah namazından önce kılınan 2 rekatlık sünnet, öğle veya cuma namazından önce kılınan 4 rekat namaz, öğle namazından sonra 2 rekat sünnettir.
- Cibillî fiiller / Hz. Peygamberin (asm) yürümek, oturmak, kalkmak gibi fiilleri. Bunlarla amel etmek mubahtır. Bunlara adab da denir.
Sünnet-i müekkede birçok kişinin anlamını merak ettiği bazı noktalarda ise karıştırdığı bir şeydir. Kelime anlamı olarak sünnet-i müekkede kuvvetli sünnet anlamını taşır. Sünnet-i müekkede fıkıh ilmine ait olan terimlerden biridir.
Hadisler de, her müminin mutlaka faydalanması gereken temel kaynaklar arasında yer alır. Üçüncü ve son kaynak ise sünnettir. Peygamber efendimizin yaşam biçimine, davranışlarına ve amellerine sünnet denir. Peygamber efendimizin, savaşta olmadığı zamanlarda, sürekli yaptığı şeylere Sünnet-i Müekkede denir.
Sünnet, Hz. Peygamber'in her yaptığı değil “peygamber sıfatıyla yaptığı” ve mü'minlerden de yapılmasını istediği fiillerdir. Bu nedenle onun yaptığı her şeyi veya söylediği her sözü sünnet zannetmek ciddi sıkıntılara yol açabilir.
Peygamber efendimizin, hiç aksatmadan yerine getirdiği ibadetlere sünnet-i hüda denir. Diğer adı sünnet-i müekkede olan bu ibadetleri, herhangi bir mazaret bildirmeden terk etmek, mekruh, yani küçük günah sayılır. Hz. Muhammed'in günlük alışkanlıklarına ve adetlerine ise sünnet-i zevaid denir.
Peygamber'in (s.a.v.) “Ben namazı nasıl kılıyorsam, siz de öyle kılın.” demesi ve kendi kıldığı gibi namaz kılınmasını istemesi fiilî 34 sünnete örnek gösterilebilir.
Peygamberler masumdurlar; ümmetlerine örnek olacakları için Allah onları günah işlemekten korumuştur, hatalarını da zamanında tashih ederek kalıcı olmasını engellemiştir.
Peygamberlerin diğer insanlardan farkı, anında uyarılmaları, yanlışı hemen düzeltip ve tövbe edip, bir daha o yanlışa düşmemeleridir. Hz. Muhammed'in de, görevini yaparken uyguladığı, bazı yöntem veya davranışlarıyla ilgili uyarıldığını ayetlerden anlıyoruz.
Dinimize göre peygamberler dışında her insan fıtratı gereği günahkardır. Evliya, veli ve derviş olarak nitelendirilen kişiler şirk, kul hakkı, zina ve hırsızlık gibi büyük günahları işlemekten kaçınır. Peygamberlerin istemeden de olsa yaptıkları küçük hatalar ise zelle olarak tanımlanır.
Sünnet-i seniyye Peygamber efendimiz Hz. Muhammed'in (S.A.V) söylediği sözler, yaptığı hareketler ve olduğu haldir. Bunlar da kendi içinde üç bölüme ayrılır. Sünnet üçe farz, adat-ı hasene ve nafile olarak ayrılır.
Sünnet de ikiye ayrılır. Terk edilmemesi gereken sünnetler ve terk edilmesinde sakınca olmayan sünnetler olmak üzere ikiye ayrılır: Sünnet-i Hüda: Peygamberin terk edilmemesi gereken sünnetleridir. Zevaid Sünnet: Peygamberin hayatındaki bazı güzel ve örnek davranış şekilleridir.
Yaşantısıyla ümmetine örnek son Peygamberimizin günlük hayatından derlenen sünnetlerinden 80 tanesini istifadelerinize sunuyoruz...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri