Peyniraltı suyu tozları, melas ve soya unu ile karıştırılarak çoğunlukla hayvan yemi olarak değerlendirilmektedir. Gıda sektöründe, bebek mamaları, yoğurtlar, dondurmalar, kekler, tatlandırıcılar, şekerlemeler, et ürünleri, çorbalar, soslar ve içeceklerin üretiminde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Gıda alanında katkı maddesi olarak kullanılır. Meyve aromaları ile beraber tüketilen peynir altı suyu tozu, doğal bir protein içeceği olarak tüketilmektedir.
Bunlardan en sık kullanılanı bizim kısaca "protein tozu" diyeceğimiz peynir altı suyu tozudur; çünkü bu toz su içerisinde çözünebilen bir süt proteinidir. Sütten üretilen peynirin altında biriken suda bol miktarda bulunduğu için "peynir altı suyu tozu" olarak geçerler. İngilizcede bunun karşılığı ise "whey"dir.
Peynir altı suyunu, bir sonraki peynir mayalama işleminizde sütü kesmek için kullanabilirsiniz. Fermante sebze ve meyvelerin yapılış aşamalarında bu suyu kullanabilirsiniz. Çorbaların içerisinde kıvam artırıcı olarak kullanabilirsiniz.
İlgili 34 soru bulundu
Peynir altı suyunun zenginliğini kekte de kullanmak istedim ve yumuşacık bir kek oldu. Yumurta ve şeker iyice çırpılır, yağ, peynir altı suyu eklenip karıştırılır, diğer malzemelerde eklenip çok az karıştırılır. Yağlanmış kek kalıbına hazırladığımız karışım dökülür. Önceden ısıttığımız fırında 180° pişirilir.
Peynir altı suyu kısaca peynir yapılırken artan sudur. Oldukça besleyici bir içeriği olan peynir altı suyunun ısıtma ve sonrasında yoğunlaştırılıp soğutulmasıyla oluşan toza da peynir altı suyu tozu denir. Peynir altı suyu tozu gıda sektöründen, ilaç sektörüne kadar yaygın bir alanda kullanılmaktadır.
Kullanım Alanları: Gıdaların besin değerini (özellikle protein) zenginleştirmek amacı ile içecek ve yiyecek sanayisinde PAST katkı maddesi olarak kullanılır. Şekercilik, fırıncılık, bisküvi, çikolata, süt ürünleri sektörleri peynir altı suyu tozu kullanan sektörlerdir.
Peynir Altı Suyunun Tadı Nasıldır? Tatlandırılmamış taze peynir altı suyunun tadı yoğurt gibi hafif ekşidir. Toz ilave tatlar ile vanilya, çikolata, kahve, muz ve orman meyveleri gibi birçok aroma elde edebilirsiniz.
Hammadde sütten elde edilen peynirdir ancak üretim esnasında şirden mayası ve kültür kullanılır. Peynir üretiminde mayanın helalliği, üretim sonucunda oluşan ürünlerin helalliği açısından önem taşımaktadır. Peynir altı suyu tozu için de aynı durum söz konusudur. Bundan dolayı Helal şartlarda üretimi gerekmektedir.
Asitlik durumundan dolayı, üründeki nem kontrolünü sağlar. Köpüklenmeyi sağladığından emülsifiye olma özelliğini arttırır. Bu nedenle kullanım alanı oldukça geniştir.
Peynir altı suyunu özellikle aldığı renk dolayısıyla atılması gereken bir ürün gibi düşünebilirsiniz. Ancak vücudumuz için faydası oldukça fazla olan bu suyu, bir cam kavanoz içerisine koyarak buzdolabında 4-5 gün süre ile muhafaza edebilir ve rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Peynir Altı Suyu Proteini (Peynir Altı Suyu Tozu) suda çözünür.
Peynir altı suyu tozu ve WPC (peynir altı suyu protein konsantresi), işlenmiş et, sosis, sağlıklı gıdalar, bebek mamaları, içecekler ve şekerlemeler gibi geniş bir gıda ürünü yelpazesinde kullanılır. Gıda ürünlerine yüksek besin değeri ve gelişmiş bir doku katarlar.
1 su bardağı peynir altı suyu 60 kalori içerir. Aynı zamanda A ve C vitaminleri, potasyum, kalsiyum ve demir mineralleri bakımından da zengindir. İçeriğinde bulunan protein ve aminoasitler, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.
Peynir altı suyu proteini artık birçok yoğurt türünde dokuyu iyileştirmek ve yoğurttan suyun ayrılmasını azaltmak için yoğunlaştırıcı olarak kullanılmaktadır. Ayrıca yüksek miktarda protein içeren yoğurt türleri, son zamanlarda artan süzme yoğurdunun popülaritesi nedeniyle raflarda daha yaygın olarak yer almaktadır.
Peynir altı suyu, peynir üretiminde kovaların dibinde biriken, arta kalan sudur. Bazı ülkelerde içecek peynir altı suyu proteini olarak tüketilir. Gıda endüstrisinde yiyeceklerin protein değerinin artırılması için toz haline getirilerek katkı maddesi olarak kullanılır.
Peynir altı suyunu poğaça, çörek, ekmek gibi hamur işlerinde kullanarak hem hoş bir tat elde edebilirsin hem de tariflerinin besin değerini artırabilirsin. Çorbalarına su yerine kıvam artırıcı olarak peynir altı suyu ekleyebilirsin. Et marinasyon soslarında kullanabilirsin.
Peynir altı suyu birçok şekilde kullanılabilmektedir. Peynir altı suyunun en yaygın kullanımı içilerek tüketilmesidir. Özellikle yemeklerden önce 1 bardak kadar peynir altı suyu tüketmek ve çok hastalığı önleyici özellik taşır.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Süt yerine peynir altı suyu kullanılır mı? Özellikle çorba, makarna, pancake, muffin gibi süt kullanılan tariflerde kullanılıyor. Ayrıca et marinesinde (sütle marine yerine) turşu kurarken ya da bakliyatları ıslatırken (kolay hazmı için) ıslama suyuna da ekleniyor.
Peynir altı suyunun verdiği mayhoşlukla bu sebzeler çok yakışıyor. Hem peynir yapımından arta kalan suyu değerlendirmiş oluyoruz, hem de protein ağırlıklı şifalı bu suyu bebeklerin tüketmesine hazır hale getiriyoruz.
ÜRÜN ADI: Peynir mayası kullanılarak, yapılan peynirden ayrılan peynir altı suyunun demineralize edilerek minerallerin istenilen oranda alınması ve püskürtme yöntemiyle toz haline getirilerek elde edilen doğal bir süt ürünüdür.
1) Optimum Gold 100% Whey Gold Std – Chocolate 5.15lb/2270gr Multi-lingual. Optimum Gold protein tozu, Amerika Birleşik Devletleri'nin en popüler markaları arasında yer alır. Yani dünyanın en iyi protein tozu arasındadır diyebiliriz. Üçüncü nesil yeni formülü sayesinde proteinlerin kana karışım oranını hızlandırır.
Yoğurma kabına bir miktar un konulur. Ortası havuz gibi açılan unun içine kabaran maya, tuz, yumurta, yumuşamış tereyağı ve kalan peynir altı suyu ilave edilip yoğrulur. Azar azar un ilavesiyle sert olmayan ele yapışmayan bir hamur elde edilir.
Un, yoğurt, yumurta ve ayırdığımız peynir altı suyunu bir kapta çırpıyoruz. Bu karışıma yavaş yavaş yumurtaları pişirmeden 4-5 kepçe çorba ekliyoruz. Daha sonra tam tersi, kepçe kepçe bu karışımın tamamını yavaşça çorbanın içine ekliyoruz. Tuzunu ekleyip son olarak 10 dakika daha pişiriyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri