Peynir altı suyu proteini veya whey proteini, peynir üretiminde bir yan ürün olarak ortaya çıkan peynir altı suyundan izole edilen proteinlerin bir karışımı. Bu proteinleri α-laktalbümin, β-laktoglobulin, serum albümin ve immünoglobulinler oluşturur.
Bir bardak taze asidik peynir altı suyu, toz halinde bulunan konsantre halinden daha az miktarda, yani 59 kalori ve 1.9 gram protein içerir.
Peyniraltı suyunun ortalama bileşimine göre yaklaşık olarak % 93 su içermektedir (Yerlikaya ve ark., 2012). Laktoz, peyniraltı suyu kuru maddesinin ana bileşenidir (yaklaşık %70) ve çok önemli bir enerji kaynağıdır. Peyniraltı suyunda riboflavin, folik asit ve kobalamin de önemli miktarlarda bulunur.
1 su bardağı peynir altı suyu 60 kalori içerir. Aynı zamanda A ve C vitaminleri, potasyum, kalsiyum ve demir mineralleri bakımından da zengindir. İçeriğinde bulunan protein ve aminoasitler, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.
Peyniraltı suyu proteini fraksiyonları demir bağla- yıcı bir protein olan laktoferrini, peynir yapımında rennet kullanımı sonrası meydana gelen glikomak- ropeptit (GMP)'i, doğal olarak serbest fenilalanin ve kalsiyum bağlayıcı bir protein olan α-laktalbumini de kapsamaktadır.
İlgili 31 soru bulundu
- Peynir altı suyu içeriğinde bulunan laktoferrin isimli enzimden dolayı özellikle antibiyotik etkisi gösterir. Böylece vücut içinde oluşan mikropların oluşmasına engeller. - Bağışıklık sistemini güçlendirir. Peynir altı suyunun en önemli özelliklerinden bir tanesi de bağışıklık sistemini geliştirmesidir.
Peynir altı suyu proteini veya whey proteini, peynir üretiminde bir yan ürün olarak ortaya çıkan peynir altı suyundan izole edilen proteinlerin bir karışımı. Bu proteinleri α-laktalbümin, β-laktoglobulin, serum albümin ve immünoglobulinler oluşturur.
Asit ile çökertilen süt kesiğinin alt suyu ekşi, mayalanarak ayrılan whey peynir altı suyu ise tatlı ve probiyotik olur. Whey proteininin içerisindeki amino asitler kas yapılanmasında önemli rol oynar. Probiyotik bir besindir.
Sıvı peyniraltı suyu, özel seramik filtreli paslanmaz çelik türbinlerden oluşan bir ağa çabucak yükleneceği bir protein üretim tesisine gönderilir. İşlemin tamamı doğaldır ve çevre ısısı düşüktür. Bu süreçte, yağ ve laktoz sıvı solüsyondan ayrılarak, sonunda Whey Proteini Sıvısı üretilmiş olur.
Peynir altı suyunu özellikle aldığı renk dolayısıyla atılması gereken bir ürün gibi düşünebilirsiniz. Ancak vücudumuz için faydası oldukça fazla olan bu suyu, bir cam kavanoz içerisine koyarak buzdolabında 4-5 gün süre ile muhafaza edebilir ve rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Tok tutma özelliği ile daha az acıkma da peynir altı suyunun zayıflamak isteyenlere özel bir etkisi oluyor. Peynir altı suyunu düzenli şekilde tükettiğinizde takdirde; daha az acıkırsınız ve kilo verme sürecini kolaylaştırabilirsiniz.
Çökelek suyu kişilerde cilt lekelerini önleyip cildin sıkılaşmasını sağlamaktadır. Bu sayede parlaklık ve de canlılık kazandırmaktadır. Ayrıca çökelek suyu oldukça etkili bir antibiyotik özelliği de taşımaktadır. Çökelek suyu süt içeriğinde yer almakta olan minerallerin en faydalı bir şekle geldiği safha olmaktadır.
Peyniraltı suyu gübreleme ve mikrobiyolojik gelişim açısından önemli olan N, P, K, S, Ca, Na, Mg, laktoz ve protein içermektedir. Gübreleme amaçlı olarak kullanıldığında sadece bitki gelişimini değil aynı zamanda topraktaki yararlı mikroorganizma populasyonunu da teşvik etmektedir.
100 gram beyaz peynir 289 kalori, 22.5 gram protein, 21.6 gram yağ içerir. Kuru çökelek proteini en yüksek peynirdir ve kalsiyum değeri de oldukça yüksektir. Kalsiyum değeri en yüksek peynir türü kaşar peyniridir ancak kalorisi ve yağ içeriği de yüksek olduğu için her gün tüketmemek gerekir.
Bunlardan en sık kullanılanı bizim kısaca "protein tozu" diyeceğimiz peynir altı suyu tozudur; çünkü bu toz su içerisinde çözünebilen bir süt proteinidir. Sütten üretilen peynirin altında biriken suda bol miktarda bulunduğu için "peynir altı suyu tozu" olarak geçerler. İngilizcede bunun karşılığı ise "whey"dir.
WPC yani konsantre whey proteini, pastörize wheyden elde edilir. Yeterince protein olmayan maddeleri presipitasyon (katı maddenin dibe çökmesi) veya filtrasyon yöntemleri ile çıkardıktan sonra kalan proteindir. Bu protein istenilen orana (örneğin %80'e) getirilip püskürtülerek kurutulur ve toz formunu alır.
Protein tozu, diğer adıyla whey protein, sporcuların sıklıkla başvurduğu besin takviyelerinden biri. Yumurta, süt, peynir altı suyu, bezelye ve soya başta olmak üzere çeşitli kaynaklardan elde edilen protein tozları toz formda olması sebebiyle kolaylıkla hazırlanıp tüketiliyor.
İnek sütünün %20'si whey proteinidir ve whey sütten peynir yapma işlemi sırasında üretilir. Belirli enzimler süte eklenir ve sütün ayrışması sağlanır. Bu ayrışma sırasında ortaya çıkan kısımlardan biri de süt kesiği yani lordur. Lordan peynir üretilir ve geride kalan sıvı kısımda ise whey proteini bulunur.
Peynir altı suyunu buzdolabında süt saklama koşullarında 4-5 gün süre ile muhafaza edebilirsiniz. Suyu muhafaza ederken cam kavanozlarda saklamak önemlidir.
Özellikle sporcular için önemli bir besin kaynağıdır. Peynir altı suyu, peynirin yapım aşamasında süzülmesiyle elde edilir. Protein bakımından çok zengin olan peynir altı suyu, gıda ürünlerinde, tıp çalışmalarında, kozmetik alanında, hasta diyetlerinde ve hayvan beslenmesinde kullanılır.
Gouda, mozzarella, cheddar peynirleri gibi bazı peynirlerin olgunlaşması bakterilerle oluyor, bu çeşit peynirler probiyotik ve K2 vitamini içerir. Bu açıdan peynir çok besleyici bir yiyecektir.
Whey protein konsantresi (WPC 80) genellikle %80 oranında protein içermekle birlikte farklı uygulama alanlarına göre (sporcu besinler, içecek, çorba, bisküvi, çikolata, hamur işlerinde) farklı protein içerikleri bulunmaktadır.
Whey protein, fitness hedeflerinize ulaşmada, ihtiyacınız olan takviye gıda olabilir. Yapılan araştırmalarda, peynir altı suyunun önemli miktarda vücut yağı kaybedilmesine ve kas artışı sağlanmasına yardımcı olabileceği bulunmuştur.
Konsantre whey proteini, whey'in çok küçük delikli filtrelerden geçirilerek su, mineral ve diğer organik materyallerden arındırılmasıyla elde edilir. %70-85 arasında protein ve %5 oranında laktoz içerir. Ürünün içindeki protein miktarı genelde WPC85 şeklinde gösterilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri