Sıkça sorulan küflü peynir yenir mi sorusuna uzmanların verdiği yanıt: brie, camembert, süzme peynir, krem peynir, neufchatel ve ricotta tarzı peynirler için hayır, diğerleri için evettir. Çünkü bu peynirlerin küflü hallerinin sağlık açısından tüketilmeye uygun olmadığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
Elbette; güvenli satıcılardan almak kaydıyla, özellikle "küflü" olarak satılan peynirleri tüketmekte sağlık açısından bir sakınca yoktur.
Çünkü bu peynirlerin küflü hallerinin sağlık açısından tüketilmeye uygun olmadığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Küflü peynir ürünlerini kahvaltılarda tüketebileceğiniz gibi birçok yemekte ya da hamur işine ekleyerek de afiyetle tüketebilirsiniz. Küflü peynirler, eriştelere de çok yakışan bir lezzettir.
“Yaygın olarak tüketilen küflü peynirlerde, başta kanser olmak üzere karaciğerlerde tahribata yol açan aflatoksin maddesi tespit ettik. Özellikle Doğu ve İç Anadolu'da daha fazla tüketilen küflü peynirin, 50 değişik türü üzerinde yaptığımız araştırmada, yalnızca 7'sinde aflatoksin maddesine rastlanılmadı.
İlgili 37 soru bulundu
Peynirde bulunan diğer organik maddeler, önerilen koşullar altında saklanmadığı sürece olumsuz bir şekilde etkilenerek bozulma durumuyla karşı karşıya kalabilir. Örnek vermek gerekirse, beyaz peynir ve çeşitleri oksijenden, kaşar peyniri ve benzerleri ise rutubetten olumsuz miktarda etkilenir.
Çünkü bu peynirlerin küflü hallerinin sağlık açısından tüketilmeye uygun olmadığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Küflü peynir ürünlerini kahvaltılarda tüketebileceğiniz gibi birçok yemekte ya da hamur işine ekleyerek de afiyetle tüketebilirsiniz. Küflü peynirler, eriştelere de çok yakışan bir lezzettir.
Peynirin yüzeyinde rutubetle oluşan küf, bu peynirlerde alt tabakalara inmiyor. Bu nedenle peynirin iç kısmının tüketilmesinde her hangi bir sorun bulunmamaktadır.
Peynir küflenmesi ise peynirin içinde bulunan organik maddelerin uygun olamayan koşullarda saklanması nedeni ile ortaya çıkar. Çoğunluğu sütün mayalanmasından üretilen süt ürünleri, bu maya nedeniyle serin ortamlarda bekletilmesi gereken gıdalar.
Küflü peynir en genel haliyle vücut açısından faydalı bir besin kaynağıdır. Ancak bu faydanın zarara dönüşmemesi için tüketimi yapılan peynirin hijyenik koşullarda üretilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde vücut açısından istenmeyen sonuçlarla karşılaşmak mümkün olmaktadır.
Küflü yiyeceklerin en büyük problemi, küflü kısımları kesip attığımızda aslında küfün tamamını atamıyor olmamızdır. Çünkü birçok yiyecek (örneğin ekmek) küflendiğinde, temiz görünen kısımlarda bile aslında küfün görünmez kökleri yatar.
Küflü peynir, kalsiyum açısından çok zengindir. Kemik sağlığı ve gelişimi için önerilen bir peynir türüdür. Özellikle çocuklara yedirilmesi tavsiye edilir. Romatizma ve kemik erimesi gibi hastalıkların oluşumunu engeller.
Küf üzerinde bulunan toksik kimyasallar vardır ve karaciğer hasarı, kusma, mide bulantısı, ishal gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilirler. Bağışıklık sisteminiz ne kadar güçlüyse organlarınız o kadar az etkilenir.
Erzurum küflü peynir, göğermiş peynir ve mavi küflü peynir de denilen yeşil peynirin faydaları saymakla bitmez. Özellikle, içerisinde bulunan vitamin, mineral ve kalsiyum sayesinde kemik sağlığını koruyarak eklem dokusunu koruma açısından oldukça faydalıdır.
"Ben küfü kesip yedim, bana bir şey olmadı!" diyorsanız bunun da bir nedeni vardır. Sonucunda uzmanların belirttiği üzere küf mantarlarının çoğunluğu insan sağlığı için zararsızdır.
En ideal peynir saklama koşulları
Peyniri cam, metal veya seramik bir kap içerisinde saklamalısınız. Derin dondurucuda muhafaza edilmemelidir. Peynir hemen tüketilmeyecek ise, kendi ambalajında saklanmalıdır. Ambalajı açıldıktan sonra ise mutlaka saklama kabında veya ambalaj malzemelerine sararak korunmalıdır.
Sağlıksız koşullarda üretilen küflü peynirlerin kanserojen özellikleri bulunur ve zararlıdır. Küflü peynirin zararları: Kanserojen madde içerdiği için sindirim sistemi için istenmeyen durumlar oluşturabilir. Küf rengi yeşilin dışında olan peynirlerin tüketilmesi önerilmez.
Elbette küf tutan her peynir yenilebilir özelliğe sahip değildir. Her küflü peynir yenilebilir özellikte ve faydalı olmayabilir. Örneğin; krem peynir, süzme peynir, brie gibi peynirlerin küflü hali sağlık için zararlıdır. Üzerinde kırmızı, siyah ve bej renkli küf oluşan peynirleri kesinlikle tüketmemelisiniz.
Yapılan araştırmalar sonucunda uzmanlar küflü peynirlerin yüzeylerinde bulunan mantarlı bölgelerin kesilip tüketilmesi gerektiğini vurguluyor. Aksi hale bu mantarlar ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.
Peynirin rengi sarıya dönmüşse ve kokusu tazeliğini kaybetmişse peynir bozulmuş demektir. Aynı şekilde görüntüsüne bakarak da tazeliğini tespit etmeniz mümkün. Özellikle yumuşak ve yağlı peynirler iyi korunmazsa kolaylıkla sertleşmeye başlar.
En İyi Cevap. Öncelikle merhaba, küflenmiş kaşar peynirin küflü kısmını keserek geri kalan yerini yemenizde hiç bir problem ya da Zehirlenme gibi bir durum söz konusu değildir.
Küflü peynir lezzeti ile birçok yemekte kullanılabilmektedir. Kahvaltılık olarak da tercih edilen küflü peynirler salatalarda, soslarda ve makarnalarda kullanılabilir, gurme şarap tabaklarında servis edilebilir.
Konya'nın vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan, Osmanlı döneminde askerlere antibiyotik olarak verildiği kayıtlara geçen "küflü peynir" olarak bilinen tescilli "yeşil peynir" günümüzde de ilgi görmeye devam ediyor. Konya'da yıllardır üretilen küflü peynir, yöresel ve sağlıklı bir peynir çeşidi olarak biliniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri