Bulantıyı azaltmak için sıvı ve yumuşak bir diyet uygulayın. Elma suyu, meyve suları, çay, kola, limonata gibi sıvılar ile püre, şerbet, kraker, tost ve peynir gibi yiyecekler genellikle iyi tolere edilir.
Peynir ve avokado: Bazı kişiler için hafif protein ve sağlıklı yağ içeren gıdalar, mide bulantısını azaltabilir. Bu gıdalar arasında beyaz peynir ve avokado bulunabilir.
Ağır Gıdalardan Uzak Durma: Ağır, yağlı ve baharatlı yiyecekler yerine daha hafif ve sindirimi kolay besinler tercih edilmelidir.
Özellikle yoğurt tek başına bile oldukça etkilidir. Probiyotik özelliği ile bağırsak florasını düzenlemede etkili olup sindirime yardımcı olur. Mide bulantısı yaşayan insanlara genellikle kraker, simit, galeta, tost ve tahıl gibi kuru yiyecekler önerilir.
Derin nefes alıp-vermek, tuzlu kraker gibi hafif ve kokusuz gıdalar, zencefil, papatya ve nane-limon çayı içmek yanı sıra nane veya limon koklamak, bol miktarda su içmek ve buz emmek mide bulantısını kontrol etmeye yardım edebileceği için bulantıya iyi gelen doğal yöntemlerdir.
İlgili 41 soru bulundu
Kusma hissi geçmek için bazı ev yöntemleri denenebilir. Derin nefes almak, gözlerinizi kapatmak, soğuk bir bez kullanmak veya nane yağı koklamak bazı kişilere yardımcı olabilir. Ayrıca, mideyi sakinleştirebilecek zencefil çayı veya bisküvi gibi hafif atıştırmalıkları deneyebilirsiniz.
Sıcak su torbası veya sıcak banyo ile ağrıyan yere sıcak kompres, bolca su ve berrak sıvı tüketmek, kraker, pirinç, elma püresi, muz ve yoğurt gibi hafif yiyecekler yemek, yatıştırıcı etkisi olan papatya ya da nane çayı içmek mideye iyi gelerek, mide ağrısını durdurmaya yardım eder.
Kusma isteği ortaya çıktığında veya kusma sonrasında özellikle bol içerek vücuttaki sıvı kaybını telafi etmek, tuzlu kraker, ekmek, elma ve patates püresi gibi az tuzlu ve hafif yiyecekler, zencefil, rezene ve nane çayı gibi mide kaslarını gevşetmeye yardım eden bitki çayları tüketmek daha iyi hissettirecektir.
Havasız ve ağır kokulu bir ortamda ortaya çıkan mide bulantısı için temiz havaya çıkmak ve derin nefes almak; nefes egzersizleri yapmak. Bulantı başladığında tuzlu kraker yemek. Bir süre uzanarak dinlenmek. Limon, nane ve elma gibi ferahlatıcı besinler tüketmek.
Bu sorunu çözmek için her sabah uyandığınızda limonlu su içebilirsiniz. Limonlu su, mide asitlerini dengeler ve kusma durumunu ortadan kaldırır. C vitamini desteği alarak güne başladığınızda mide bulantısını önlemiş olursunuz.
Soda, mide bulantısına nasıl yardımcı olabilir? Soda, mide asidini nötralize edebilir ve mide bulantısını hafifletebilir. Ancak aşırı tüketildiğinde mide asidini artırabilir.
Kustuktan sonra öncelikle vücudun sıvı kaybını iyileştirmek için oda sıcaklığında su tüketilmelidir. Az tuzlu kraker, salatalık ve yoğurt hafif yiyecekler olarak tercih edilebilir.
Çorba, mide bulantısını hafifletmek için harika bir seçenektir. Özellikle tavuk suyu çorbası, mide duvarını kaplayarak mide asidini nötralize edebilir ve sindirim sistemini düzenleyebilir. Elma, lifli bir meyve olduğu için mide bulantısına iyi gelen bir seçenektir.
Süt ürünleri de mide şişkinliğine yol açabilen besinler arasındadır. Laktoz intoleransı olan kişilerde özellikle yoğurt, peynir ve süt tüketimi sonrasında mide şişkinliği görülür. Karbonatlı içecekler, sakız çiğneme alışkanlığı da mide şişkinliğini tetikleyebilir.
Sindirim sistemi için faydalıdır.
Beyaz peynirin içinde, çoğu süt ürününde olduğu gibi sağlıklı bakteriler bulunmaktadır. Sağlıklı bakteriler sindirim sistemi için çok önemli bir yere sahip olup, bağırsak ve midenin sağlığını koruyarak, şişkinlik, mide kasılmaları ve benzeri birçok problemin önüne geçer.
Reflü, mide asidinin mideden yemek borusuna (özefagusa) geri gelerek midede yanma hissi oluşturmasıdır. Hastalar göğüs kafesinin arkasında yanma (heartburn) yanı sıra yemek borusunun arkasındaki yanma ve ağza gıdaların ve acı suyun gelmesi gibi şikayetler yaşarlar. Reflü, sıklıkla yemeklerden sonra olur.
Safra reflüsü, çeşitli belirtilerle kendini gösterebilir ve bireylerde rahatsızlık yaratabilir. Safra reflüsü belirtileri arasında üst karın bölgesinde yanma hissi, mide ekşimesi, hazımsızlık, şişkinlik, bulantı ve kusma yer alabilir. Ayrıca, reflüye bağlı olarak ağızda acı veya acımsı bir tat hissedebilirler.
Çok fazla kusuyorsanız, dehidrasyonu önlemeye yardımcı olmak için bol miktarda sıvı tüketmelisiniz. Sıvıları yavaşça yudumlayın. Mideniz rahatsız olduğunda, bir anda fazla miktarda su içmek, daha fazla kusmaya neden olabilir.
Kusmak başlı başına vücutta yoğun miktarda su kaybına sebep olacağından oda sıcaklığında bol su içmek kaybedilen suyu geri kazandıracaktır. Bol su içmek demişken, birden tüm şişeyi içip bitirmenizi kast etmiyoruz. Midenizi yormadan, yavaş yavaş ve küçük yudumlarda zamana bölebilirsiniz.
Dinlenmek: Kusmadan sonra vücut genellikle zayıf hissedebilir. Dinlenmek ve yatış, vücudun kendini toparlamasına yardımcı olabilir. Sıvı alımı: Kusma, vücuttan sıvı kaybına neden olabilir. Bu nedenle, su içmek veya elektrolit içeren içecekler gibi sıvıları almak önemlidir.
Bağırsakları rahatlattığı için; sodalı ayran karışımı birçok kişi tarafından yemeklerle tercih edilmektedir. Mide bulantısı için ayrı ayrı tuzlu ayran ve maden suyunun iyi geldiğini biliriz. Sodalı ayran mide bulantısı için de yatıştırıcı etki gösterebilmektedir.
Sabahları Aç Karnına: Sabahları uyanır uyanmaz bir çorba kaşığı zeytinyağını aç karna tüketmek sindirim sistemini uyarır ve mideyi temizler. Limonlu Suyla Karıştırma: Bir bardak ılık suya birkaç damla limon suyu ekleyerek ve üzerine bir çorba kaşığı zeytinyağı ekleyerek içmek sindirimi teşvik eder ve mideyi temizler.
Alkol ve sigara mide rahatsızlıklarını önemli derecede artırır. Kızartma ve aşırı yağlı besinler mideyi yorar. Çiğ sebze ve meyveler, kuru baklagiller içerdikleri yüksek posa sebebiyle mide rahatsızlığı olan kişilerin dikkatli tüketmesi gereken besinlerdir.
Mide ülseri, gastrit, reflü hastalığı, safra kesesi iltihabı ve kalp yetmezliği gibi durumlar, mide üstünde ağrı ve acımaya neden olabilir. Ayrıca, stres, yanlış beslenme alışkanlıkları, aşırı alkol tüketimi ve mideyi irrite eden maddeler de mide üstünde ağrı ve acımaya sebep olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri