Olgunlaşması tamamlanmamış tüm peynirlerde belirli derecede ekşimtırak koku algılanır. Çünkü süt , pıhtı ve peynirdeki laktozun yıkımlanması sonucu laktik asit oluşur. Ancak peynirin olgunlaşması sırasında söz konusu asit geniş ölçüde parçalanır ve koku nüansı peynirler tüketim olgunluğunu kazanıncaya kadar kaybolur.
Peynirin türüne göre tadında acılık veya ekşilik oluşur. Normalden farklı bir tat alırsanız peynir maalesef bozulmuş demektir. Peynirden kötü bir tat geliyorsa hemen yemeyi bırakmanızı tavsiye ederiz.
Peynirin rengi sarıya dönmüşse ve kokusu tazeliğini kaybetmişse peynir bozulmuş demektir. Aynı şekilde görüntüsüne bakarak da tazeliğini tespit etmeniz mümkün. Özellikle yumuşak ve yağlı peynirler iyi korunmazsa kolaylıkla sertleşmeye başlar. Hatta sertleşen yerler küflenmeye dönebilir.
Eğer peyniriniz salamura suyunda iken yine de üst kabuk katmanında erime yumuşama var ise içine bir kaç çorba kaşığı beyaz sirke ilave edin. Bu asit oranını düzenleyecektir.
Acılaşma pek çok süt ürününde ve özellikle peynirlerde bir kusurdur ve acı karakterdeki peptidlerin birikimine bağlı olarak oluşur. Bu peptidler hidrofobik karakterdeki aminoasitlerce zengindir ve kazein üzerine proteolitik enzimlerin etkisi sonucu oluşurlar.
İlgili 24 soru bulundu
Beş kilo sütten bir kilo peynir elde edilir. Kısmen veya tamamen yağı alınmış yahut içine manda sütü karıştırılmış sütle yapılan kelle peynirleri hem renksiz, hem sert, hem de lezzetsiz ve ekşimtırak olur.
Fazla maya katılması kesinlikle gerekli değildir. Üründe enzim kalması yanında ürün çeşitliliğinin değişmesine de sebebiyet verir.
Olgunlaşması tamamlanmamış tüm peynirlerde belirli derecede ekşimtırak koku algılanır. Çünkü süt , pıhtı ve peynirdeki laktozun yıkımlanması sonucu laktik asit oluşur. Ancak peynirin olgunlaşması sırasında söz konusu asit geniş ölçüde parçalanır ve koku nüansı peynirler tüketim olgunluğunu kazanıncaya kadar kaybolur.
Küçük bir kasenin içine toz Türk kahvesi koyun ve bir kaşık pirinci ekleyin. Bu karışımı bir gece dolabınızda bekletin. Sabaha kadar kokulardan kurtulmuş olacaksınız. Toz Türk kahvesi yerine kahve çekirdeklerini de küçük bir kaseye koyarak buzdolabınıza yerleştirebilirsiniz.
Kars, Ardahan, Erzurum yörelerinin sütü ile üretilen gerçek Erzincan Tulum Peyniri kokmaz ve genzi yakmaz.
Peynirin bozulduğunu tadından da anlayabilirsiniz. Tadı kötüyse bozulmuş demektir. Renk ve koku da peynir için önemli bir kriter. Rengi sarıya dönen peynirin yapısı bozulmuştur.
Muratbey Peynirleri Gıda Uzmanlarına göre, peynirin, özellikle +2/4 C de, ışıksız ortamda yani buzdolabında saklanması gerekiyor. Peynir hemen tüketilmeyecek ise kendi ambalajında saklanmalıdır. Ambalajı açıldıktan sonra mutlaka saklama kabında veya ambalaj malzemelerine sarılarak korunmalıdır.
Beyaz peynir, iki hafta içerisinde tazeliğini ve lezzetini kaybeder. Kaşar peyniri veya tulum gibi sert peynirlerde birkaç hafta dayanıklıdır. Gravyer gibi oldukça sert peynirler ise bir aya kadar dayanıklılık göstermektedir. Kaşar peyniri vb. peynirleri sülfürlü kâğıda sararak saklayabilirsiniz.
Peynir buzdolabında saklanmalı, dondurulmamalı
Bu peynirlerden günlük ihtiyaç kadar peynir kesilerek alındıktan sonra geri kalan peynir salamurası içinde veya streç filmle sarılmış olarak 5-7 gün kadar saklanabilmektedir. Beyaz peynir, iki hafta içerisinde tazeliğini ve lezzetini kaybeder.
1Mozzarella Peyniri
Sodyum değeri düşük olduğu için diğer peynirlere göre daha az tuzludur. Mozzarella peyniri bağırsak sağlığını iyileştirebilen ve vücudu iltihaplanmalara karşı koruyan probiyotikler içerir. Bu sayede bağışıklığın güçlenmesine de yardımcı olur.
Yani taze, olgunlaşmamış peyniri tüketmemek lazım. Bu peynirler üretiminden sonra 4 ay bekletilmelidir. Bu bekleme esnasında varsa sağlık açısından riskli olan bakteriler elemine edilmekte, risk ortadan kalkmaktadır." Taze peynirin tüketilmeden önce dikkat edilmesi gereken hususlara değinen Prof.
Yumuşak peynirler sınıfında olan salamura peynirler örneğin, beyaz peynir, burgu peyniri ve örgü peyniri salamura halinde alınmışsa salamura suyunun içinde muhafaza edilmelidir. Beyaz peynir, burgu peynir ve örgü peynirini salamura suyu ile beraber muhafaza etmek için Koroplast Çift Kilitli Poşet kullanabilirsiniz.
Bunlar arasından en ideal peynir saklama koşullarını belirlerken öncelikle bulunduğu ortam ve ısı göz önüne alınmalıdır. Derece olarak 2 - 4 derece sıcaklıkta saklanmalıdır ve bulunduğu ortam ışıksız bir ortam olmalıdır. Güneşle, ısıyla, nem ile temasından kaçınılmalıdır.
Buzdolabının yeteri kadar temizlenmemiş olması, yemek bulaşıkları, çürümeye başlamış meyveler, bozulmaya başlamış yiyecekler, buzdolabının arkasında biriken kirli su, yeterli olmayan hava filtresi gibi birçok etken buzdolabında kötü kokuların oluşmasına neden olan etkenlerdendir.
Olgunlaşması tamamlanmamış tüm peynirlerde belirli derecede ekşimtırak koku algılanır. Çünkü süt , pıhtı ve peynirdeki laktozun yıkımlanması sonucu laktik asit oluşur. Ancak peynirin olgunlaşması sırasında söz konusu asit geniş ölçüde parçalanır ve koku nüansı peynirler tüketim olgunluğunu kazanıncaya kadar kaybolur.
1-Taze peynirler kolay bozulur, olgunlaşmış peynirler daha dayanıklıdır. 2-Niteliksiz bir peynirin tadı ve aroması bozuk, kokmuş, lezzetsiz, sert ve keskindir. 3-Donuk, kirli beyaz renkli peynirler kaliteli değildir. 4-Peynirin içinin bazı kısımları pembe renkteyse almayın.
Peynir ne fazla sert, kuru, kırılgan, kolay ufalanabilir ne de çok yumuşak olmalı, hele süngerimsi yapıda hiç olmamalıdır. Peynirde küf, amonyak, yemimsi, sabunumsu ve mayamsı gibi kokular hissedilmemelidir. İdeal bir peynirin tadı ekşi, keskin, yakıcı, acı, metalik, mayamsı ve çok tuzlu olmamalıdır.
Beyaz peynir yapımında mayalama süresi 90 ile 120 dakika arasında değişir. Mayalama süresi kısa tutulursa peynir sert, uzun tutulursa yumuşak olur. Kullanılacak maya daha önceden kaynatılmış soğutulmuş su ile sulandırılmalıdır.
3-Her 5 litre süte piyasada satılan 1/16000 kuvvetindeki standart peynir mayalarından bu mayanın kendi kapağının ¼ ü kadar(Dörtte biri) peynir mayası katılır.
Ancak peynir yapımında çiğ süt kullanılması halinde hayvandan geçebilecek zoonoz hastalıkları riski bulunmaktadır. Bu riski ortadan kaldırmak için süt kaynatılmakta kaynayan süte soğutulduktan sonra kalsiyum Klorür katılmaması nedeniyle iyi bir peynir yapılamamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri