Beyaz peynir, ambalajı açıldıktan sonra salamura suyu denen içme suyuna yemek tuzu ilavesiyle yapılmış sıvının içinde uzun zaman besin değerleri ve lezzetini kaybetmeksizin saklanabilir. Böylece peynirin olgunlaşma süreci de devam eder.
Beyaz peynir türevi peynirler salamura suyunun içinde saklanmalıdır. Beyaz peyniri keserken bıçağı ıslatmanız düzgün kesmenize yardımcı olur. (Antep, Urfa ve Hellim peyniri gibi) tüketilmeden önce 15-20 dakika suda bekletilirse içerdiği tuz gider ve gerçek lezzeti ortaya çıkar.
-Buzdolabında açıkta kalarak sertleşmiş beyaz peynir, koyun peyniri, keçi veya inek peynirlerini salamura, yani tuzlu su hazırlayarak bu suyun içinde yumuşatabilirsiniz.
1 litre suya 70 gram kaya tuzu koyulur, kaynatılır. Kaynamaya başladıktan sonra 5 dakika kaynaması yeterlidir. Kaynayan salamura suyu bir akşam bekletilir, peynirlerin üzerine dökülür. Peynir hazırlanan salamurada en az 3 ay bekletildikten sonra tüketilmelidir.
Peynirin oksijenle teması, kapağı açık bir şekilde muhafaza edilmesi gibi durumlar da yine peynirin bozulmasına neden olur. Ayrıca peynir eğer kendi tuzlu su içerisinde saklanıyorsa kendi suyu içinden çıkartılmamalıdır. Eğer sudan çıkarılırsa peynirin ömrü azalır.
İlgili 42 soru bulundu
En ideal peynir saklama koşulları
Peyniri cam, metal veya seramik bir kap içerisinde saklamalısınız. Derin dondurucuda muhafaza edilmemelidir. Peynir hemen tüketilmeyecek ise, kendi ambalajında saklanmalıdır. Ambalajı açıldıktan sonra ise mutlaka saklama kabında veya ambalaj malzemelerine sararak korunmalıdır.
Bir kapta su kaynatılır ve tuzla sertleşen peyniri kaynamış suya bir atıp alınır. Uygun yere serip soğutulur. Soğuyan peyniri saklanacak kavanoza doldurup üzerine tuzlu su yapıp peynirin üzerine dökülür ve kapağı kapatılır.
Son bir püf noktası da verip bu yazı ile vedalaşayım. Eğer peyniriniz salamura suyunda iken yine de üst kabuk katmanında erime yumuşama var ise içine bir kaç çorba kaşığı beyaz sirke ilave edin. Bu asit oranını düzenleyecektir.
Kapalı kapta ve salamura suyu içinde satılan peynirler kendi salamura suyunun içinde tutulmalıdır. Suyu azalır ise, içme suyu eklenerek peynirin havayla teması kesilmelidir. Peynir dilimlenmeden saklanmalıdır, böylece dış ortamla teması en aza indirilmiş ve bozulma riski azaltılmış olur.
Beyaz peynir yapımında mayalama süresi 90 ile 120 dakika arasında değişir. Mayalama süresi kısa tutulursa peynir sert, uzun tutulursa yumuşak olur. Kullanılacak maya daha önceden kaynatılmış soğutulmuş su ile sulandırılmalıdır.
Beyaz peynir; ambalajı açıldıktan sonra, peynirin her tarafı suyun içinde kalacak şekilde ve içme suyuna, ortalama 1 çorba kaşığı kadar tuz eklenerek hazırlanan sıvıda saklanabilir.
Yeteri kadar suyu bir kaba koyalım. Sonra bolca tuz ekleyelim. Tuz ayarını anlamak için ince bir peyniri suya bırakalım. Suyun üzerinde hafif yüzer gibi oluyorsa su ayarı tamamdır.
Kesilen peynirler bir süre kalacağı ağzı kapanabilen büyükçe bir leğene bol tuzla dizilir. Tuzla birlikte kapalı bir kapta kalan peynirler 3- 4 gün sonra sulanır ve bu sudan süzülür. Büyükçe bir kapta su kaynatılır ve tuzda sertleşen peyniri kaynayan suya bir atıp alınır ve uygun yere serip soğutulur.
Peynirlerin yüzeyinde görülen bozulmaları önler, gaz çıkaran ve kokuşma yapan bakterilerin gelişmesini engeller. Tuzun higroskopik niteliğinden ötürü serumun akması ve tam bir süzülme sağlar ve böylece süzülmeyi tamamlar. Özellikle dışı tuz ile ovulan peynirlerde kabuk oluşumuna neden olur.
Ne miktarda peynirin tuzunu alacaksanız miktarı belirleyip peynirinizin yüzeyini kaplayacak kadar yoğurt suyu ile dolduruyoruz. Yoğurt suyunuz, tuz alma işlemini seve seve yapacaktır. Hem de lezzetten ödün vermeden ve bozulmadan.
Salamura hazırlama
Salamurayı sadece su ve tuzdan hazırlarsak peynir çok tuz alır. Peynirin tuz almaması için ortamın hafif asitli olması lazım bunun için 1 litre su +100 gr tuz ve 1 çay kaşığı dolusu limon tuzu karıştırılır bu şekilde salamura hazırlanır.
Krem peyniri gibi taze ve yumuşak peynirler ise mutlaka kendi ambalajının içinde ve kapağı kapalı olarak muhafaza edilmeli, paketi açıldıktan sonra porsiyon olarak servis edilmelidir. Örgü peyniri tipi tuzlu ve yarı sert peynirler ise açıldıktan sonra streçle sarılıp hava almaz bir kap içine konularak saklanabilir.
Yalnız başlık yanıltıcı olabilir lütfen bidonun ağırlığını değil peynirin ağırlığını yazın başlığa. 5 KG'lık bidonda 4 KG peynir diye.
* Her ihtimale karşı tuzlu suda 3 ay bekletilerek yenilmelidir. * Çiğ sütten imal edilen beyaz peynirler taze olarak değil de 90 gün bekletildikten sonra tüketilmelidir. Beyaz peynir yapımında sırayla şu işlemler yapılır. * Sağlıklı hayvanlardan, temiz şartlar altında sağılmış sütler alınır.
Mayalama süresi kısa tutulursa peynir sert, uzun tutulursa yumuşak olur.
•Peynirlerin bakteriyel bozulması onların üretilmesi ve olgunlaştırılması sırasında daha yaygındır. Eğer pH çok yüksekse ürüne bulasan Pseudomonas'lar hızlıca gelişebilirler ve sümüksü yapıya neden olurlar.
Kullanılacak tuz oranı malzemelerin ağırlığının % 5 ya da 9'u kadar olmalıdır. Bu nedenle bidon ya da kavanozu tartarak daha verimli salamura hazırlayabilirsiniz. Bidon içindeki malzemelerin üzerini geçecek kadar tuzlu su eklediyseniz, kapağını kapatıp serin ve karanlık yerde bekletmelisiniz.
Eski kaşar peynirinin daha iyi bir şekilde korunmasını sağlamak için ambalaj malzemesine iyice sarın ve kapaklı bir kapta tutarak buzdolabında saklayın. Kaşar peyniri gibi uzun ömürlü olan peynirleri isterseniz sülfürlü bir kağıda sarmak sureti ile çok daha uzun süre boyunca muhafaza edebilirsiniz.
Yaklaşık 1 ay sonra sudan çıkararak afiyetle tüketebilirsiniz. Peynirizi salamura yaparken kaya tuzu kullanırsanız daha uzun süre dayanacaktır. Peynirleriniz salamura edilmiş şekilde yaklaşık 6 ay tazeliğini koruyacaktır. Afiyetler olsun!
Temiz bir tülbentin içine 2 avuç tuz koyar bağlarız. Bunu peynirlerin üzerine yerleştiririz. Sonra peynirlerin üzerini kapatacak kadar su ilave ederiz. Ertesi günü tülbentte tuz kalmamışsa tülbente tekrar tuz ilave eder, peynirlerin tekrar üzerine koyarız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri