Peynir, çok büyük bir çeşitlilikteki aroma, tat, yapı ve şekle sahip bir grup süt ürünü için kullanılan genel isimdir.
Beyaz Peynir: Yaklaşık olarak 100 gram tam yağlı beyaz peynir içerisinde, 300 kcal enerji, 16,01 gram protein, 23,55 gram yağ, 8,21 gram karbonhidrat ve 2,25 gram laktoz bulunur. Peynirde A, D, E ve K vitamini başta olmak üzere pek çok vitamin yer alır.
Beyaz peynir, süt ürünlerine bakıldığında besin değeri oldukça yüksektir. İçeriğinde yüksek oranda mineral, protein ve vitamin bulundurur. Özellikle de beyaz peynirde bir insanın günlük mineral ve protein ihtiyacını karşılayabilecek niteliktedir.
100 gram beyaz peynir 289 kalori, 22.5 gram protein, 21.6 gram yağ içerir. Kuru çökelek proteini en yüksek peynirdir ve kalsiyum değeri de oldukça yüksektir. Kalsiyum değeri en yüksek peynir türü kaşar peyniridir ancak kalorisi ve yağ içeriği de yüksek olduğu için her gün tüketmemek gerekir.
1 kibrit kutusu büyüklüğünde orta dilim (30 gr) süzme peynir besin değerleri: 3.39 gr protein, 204 mg kalsiyum, 71.7 iu A vitamini, 1.14 gr karbonhidrat, 6 gr yağ içerir.
İlgili 16 soru bulundu
Beslenme uzmanları, günde 1 ya da 2 porsiyon peynir tüketmenin vücut sağlığı açısından önemli olduğunu belirtmektedir. Bir porsiyon peynir; 1 bardak süt, 1 kâse yoğurt, 100 gram kaşar peyniri ya da 50 gram beyaz peynire eşdeğerdir.
Kalsiyum kaynağı olan kaşar ürününde 579 mg kalsiyum bulunmaktadır; 100gr'ın da 24,5gr protein ve 1404kj/ 338kcal enerji vardır.
Kalsiyum içeriği ile bilinen süt grubu, protein açısından da yüksek olup ayrıca rehidrasyon için elektrolit dengesi adına mükemmel bir kaynaktır. Süt, peynir ve yoğurttaki bu benzersiz bileşim, egzersiz çevresindeki çeşitli durumlarda hedeflenmiş sporcu gıdaları olarak kullanılabilir.
Tüketilmesi gereken peynirler
D vitamini açısından oldukça zengin içeriğiyle bilinen keçi peyniri, yapıldığı sütün laktoz değerinin düşük olması ve protein değerinin yüksek olması sporcular tarafından kullanılması için uygun olduğunu gösterir.
Peynir birçok vitamin bakımından zengin olduğundan bahsetmiştik. A,C,D,E ve K vitaminleri bulundurarak insan vücudundaki ihtiyaçları karşılar. Bunun dışında B12 ve B6 vitaminleri de içerdiği için organizmaların sağlığı için faydalıdır. Peynir beyinden kemik sağlığına kadar insan vücuduna birçok faydası mevcuttur.
Yaklaşık 100 g'lık pişmiş bir patateste protein oranı 1.7-5.8 g arasındadır (Tablo 2).
Protein zengini besinler; kırmızı et, tavuk ve hindi eti, deniz ürünleri ve balık, süt, bezelye, chia tohumu, mercimek, keten tohumu, badem, fındık, soya, peynir, kabak çekirdeği şeklinde sıralanmaktadır.
100 gram domates içerisinde 1.64 gram protein bulunmaktadır. Bunun yanında 7.29 gram karbonhidrat bulunmaktadır. Bunun yanında kalsiyum, magnezyum, fosfor, sodyum, çinko bakımından oldukça zengindir.
Zeytin içeriğinde 0,25 Karbonhidrat(g), 0,41 Protein(g), 4,83 yağ(g), 756,24 Sodyum(mg), 17,71 Kalsiyum(mg), 13,80 A Vitamini(ui), 0,00 C Vitamini(mg), 0,37 ve Demir barındırır.
Kaşar Peyniri Besin Değeri 100 gram kaşar peyniri ortalama 350 kalori içermektedir. Ayrıca; 26.99 gram protein, 2.56 gram karbonhidrat ve 26 gram yağ içermektedir.
30 gram protein alabilmek için 140 gram konserve ton balığı tüketmelisiniz. Ton balığı en çok salata tariflerinin içinde kendisini göstermesine rağmen, balığın kendisi son derece lezzetli olduğu için onu tam buğday ekmeğinden yapılmış bir sandviçle ya da makarna ile tüketebilirsiniz.
Yaklaşık 100 gramlık lor peynirinde 28 gram protein yer alır. Bu rakam ise kas oluşumu için oldukça ideal bir değerdir. Lor peynirini salataya ekleyerek veya kahvaltıda omlet yaparak tüketebilirsiniz.
2- Yoğurt: Spordan hemen sonra bir kase dolusu yoğurt yenebilir. Özellikle hızlı ve sağlıklı bir şekilde yağ yakmak isteyenler yarım yağlı ya da tamamen yağsız olan yoğurtları tercih edebilir. Kilo vermek değil kilo almak için spor salonuna gidenler ise kesinlikle yoğurt ve benzeri süt ürünleri tüketmemelidir.
İdeal bir sporcu kahvaltısı yulaf, yumurta, peynir, ve süt gibi protein kaynakları olmadan düşünülemez. Yulaf, yüksek oranda protein barındırmasının yanı sıra, lifli bir besin olduğu için tokluk hissinin daha uzun sürmesini sağlar. Yumurtanın beyazı saf protein kaynağı, sarısı ise sağlıklı yağ deposudur.
Tam yağlı süt ürünleri içerdiği hayvansal yağ ve beraberinde getirdiği yüksek kaloriden dolayı spor yapan bireylerin tercih ettikleri ürünler değildir. Günlük almamız gereken kaloriyi makrolara böldüğümüzde ortalama %25-30'luk bir kısmı yağdan gelmektedir.
Sütün sporcular için avantajları
Süt ve yarı-katı süt ürünleri de (yoğurt, tatlı, vb.) spor sonrası oluşan sıvı kaybına karşı rehidrasyona (kaybedilen sıvıyı yerine koyma) yardımcı olarak vücuda sıvı ve elektrolit (sodyum ve potasyum) sağlar.
Yüksek kalitede protein içerdiğinden kaslar için gereklidir. Kalsiyum ve D vitamini deposu yoğurt, kasların gelişimi ve sindirimin düzenlenmesi için oldukça faydalıdır.
50 gram sucuk, 166 kalori olup; besin değerleri açısından, 2,5 gram karbonhidrat ve 7 gram protein içermektedir. 1 porsiyonu yaklaşık olarak, 15 gram yağ içeren 100 gramlık sucukta; 180 miligram potasyum vardır. Ayrıca, 52 miligram kalsiyum ve 525 miligram sodyum bulunur.
1 porsiyon yani yaklaşık 50 gram sucuk 166 kaloridir. 2.5 gram karbonhidrat, 7 gram protein içerir.
Yulaf bitkisinin 100 gramında: 57.3 g Karbonhidrat ve 11.3 g Protein bulunmaktadır. Ayrıca bolca amino asit içeren bir bitkidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri