Peynir için hazırladığımız suyu aynı zamanda asma yaprak salamurası için de kullanabilirsiniz. 🌟Salamura peyniri bildiğiniz üzere sert olur. Bu nedenlede yemeden önce kaynar suda bir taşım kaynatıp soğuk suda bekletildikten sonra tüketilir.
Çünkü bakteriler yüksek ısıya dayanmaz ve ölürler. Sütün kaynatılması ile bir sağlığa uygunluk sağlanmış olur. En sağlıklı peynir elde etme şeklide sütün kaynatılması yöntemi ile elde edilmesidir.
Sakın salamura suyunuzu her peynirde yenilemeyin ya da peyniri biten salamura suyunuzu dökmeyin. En iyi ve en lezzetli salamura suyu en eski salamura suyudur. Her peynir beklemesinde salamuranız yeni bakterilerle size daha lezzetli olarak hizmet edecektir.
Peynir altı suyu birçok şekilde kullanılabilmektedir. Peynir altı suyunun en yaygın kullanımı içilerek tüketilmesidir. Özellikle yemeklerden önce 1 bardak kadar peynir altı suyu tüketmek ve çok hastalığı önleyici özellik taşır.
İlgili 36 soru bulundu
Peynir altı suyu elde etmek için öncelikle peynir yapmalısın. Kulağa zor gelebilir, ama bunun için sütü limon ya da sirke gibi asitli bir maddeyle kestirmen ve süzmen yeterli. İşte, sütü kestirip süzdükten sonra üstte kalan nefis bir peynir, altta kalan biraz ekşi kokulu, sarımsı su ise peynir altı suyunun ta kendisi.
Ancak peynir yapımında çiğ süt kullanılması halinde hayvandan geçebilecek zoonoz hastalıkları riski bulunmaktadır. Bu riski ortadan kaldırmak için süt kaynatılmakta kaynayan süte soğutulduktan sonra kalsiyum Klorür katılmaması nedeniyle iyi bir peynir yapılamamaktadır.
Beyaz peynir yapımında mayalama süresi 90 ile 120 dakika arasında değişir. Mayalama süresi kısa tutulursa peynir sert, uzun tutulursa yumuşak olur. Kullanılacak maya daha önceden kaynatılmış soğutulmuş su ile sulandırılmalıdır.
Sütü orta ateşte en az 15 dakika olacak şekilde kaynatın. Kaynayan sütü, sterilize edilmiş cam kavanozlara doldurun. Kavanozların kapağını sıkıca kapatın ve oda sıcaklığında soğuması için bekletin. Süt tamamen soğuduğunda, kavanozları buzdolabına kaldırın.
Bir süt ürünü olan peynir altı suyu, tam manası ile protein deposudur. Bu özelliği ile vücudun ihtiyaç duyduğu protein miktarını karşılar. Peynir altı suyunu içerek güçlü bir bedene sahip olabilirsiniz.
Kesilen peynirler bir süre kalacağı ağzı kapanabilen büyükçe bir leğene bol tuzla dizilir. Tuzla birlikte kapalı bir kapta kalan peynirler 3- 4 gün sonra sulanır ve bu sudan süzülür. Büyükçe bir kapta su kaynatılır ve tuzda sertleşen peyniri kaynayan suya bir atıp alınır ve uygun yere serip soğutulur.
En ideal peynir saklama koşulları
Peyniri cam, metal veya seramik bir kap içerisinde saklamalısınız. Derin dondurucuda muhafaza edilmemelidir. Peynir hemen tüketilmeyecek ise, kendi ambalajında saklanmalıdır. Ambalajı açıldıktan sonra ise mutlaka saklama kabında veya ambalaj malzemelerine sararak korunmalıdır.
Peynir altı suyumuzu bir tencereye alıp kaynatmaya başlayalım. Suyumuz fokurdamaya başladığında yoğurdu, sirkeyi ,limon suyunu ve tuzu ekleyip karıştıralım. 3-4 dakika daha kısık ateşte kaynatıp altını kapatalım. 20 dakika da bu şekilde bekletelim.
Bir kavanozun içine 1 litre su doldurun. İçine 3 yemek kaşığı kaya tuzu ve 1 çay kaşığı limon tuzu ilave edin. Kırılmış zeytinleri içine aktarın. Kavanozun ağzına kadar su ilave edin.
Salamura hazırlama
Salamurayı sadece su ve tuzdan hazırlarsak peynir çok tuz alır. Peynirin tuz almaması için ortamın hafif asitli olması lazım bunun için 1 litre su +100 gr tuz ve 1 çay kaşığı dolusu limon tuzu karıştırılır bu şekilde salamura hazırlanır.
Yaklaşık 1 ay sonra sudan çıkararak afiyetle tüketebilirsiniz. Peynirizi salamura yaparken kaya tuzu kullanırsanız daha uzun süre dayanacaktır. Peynirleriniz salamura edilmiş şekilde yaklaşık 6 ay tazeliğini koruyacaktır. Afiyetler olsun!
Yalnız başlık yanıltıcı olabilir lütfen bidonun ağırlığını değil peynirin ağırlığını yazın başlığa. 5 KG'lık bidonda 4 KG peynir diye.
Kullanılacak tuz oranı malzemelerin ağırlığının % 5 ya da 9'u kadar olmalıdır. Bu nedenle bidon ya da kavanozu tartarak daha verimli salamura hazırlayabilirsiniz. Bidon içindeki malzemelerin üzerini geçecek kadar tuzlu su eklediyseniz, kapağını kapatıp serin ve karanlık yerde bekletmelisiniz.
Buzdolabında açıkta kalarak sertleşmiş beyaz koyun, keçi veya inek peynirlerini salamura, yani tuzlu su hazırlayarak bu suyun içinde yumuşatabilirsiniz.
Kapalı kapta ve salamura suyu içinde satılan peynirler kendi salamura suyunun içinde tutulmalıdır. Suyu azalır ise, içme suyu eklenerek peynirin havayla teması kesilmelidir. Peynir dilimlenmeden saklanmalıdır, böylece dış ortamla teması en aza indirilmiş ve bozulma riski azaltılmış olur.
Önce ılık peynir altı suyunu derin bir kaba koyuyoruz. Üzerine toz şeker, tuz ve mayamızı ekleyip 1 dk bekletiyoruz. Yumurtaların beyazını, sıvı yağ ve unumuzu ekleyip yoğuruyoruz. 2 bardak undan sonra biraz kıvama dikkat ederek ekleyelim geri kalan unu. Hamur yumuşak ve hafif ele yapışır şekilde olmalı.
Şişme, peynirin yapımı sırasında, yani baskı, salamurada kalış veya imalathanede bekleme döneminde ortaya çıktığı gibi, bazen de soğuk hava deposunda veya olgunlaşma mahzenlerinde görülür. Peynirin imalatı sırasındaki şişme olayına “erken şişme” denir ve bunun amili koli bakterileridir.
Su en iyi çözücüdür. Bu sebeple tuz oranı çok fazla olan peynir, yeterli genişlikte bir kaba su koyularak bu suyun içerisinde bekletilebilir. Ancak bu işlemin günlük olarak yapılması gerekir. Özellikle kahvaltıda az tuzlu peynir tüketebilmek için, tüketilecek miktardaki peynirin geceden suda bekletilmesi gerekir.
KELLE (MIHALIÇ) PEYNİRİ
Beş kilo sütten bir kilo peynir elde edilir. Kısmen veya tamamen yağı alınmış yahut içine manda sütü karıştırılmış sütle yapılan kelle peynirleri hem renksiz, hem sert, hem de lezzetsiz ve ekşimtırak olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri