Peynir altı suyunu, bir sonraki peynir mayalama işleminizde sütü kesmek için kullanabilirsiniz. Fermante sebze ve meyvelerin yapılış aşamalarında bu suyu kullanabilirsiniz. Çorbaların içerisinde kıvam artırıcı olarak kullanabilirsiniz.
Peynir altı suyunun en yaygın kullanımı içilerek tüketilmesidir. Özellikle yemeklerden önce 1 bardak kadar peynir altı suyu tüketmek ve çok hastalığı önleyici özellik taşır.
Peynir altı suyu, peynirin yapım aşamasında süzülmesiyle elde edilir. Protein bakımından çok zengin olan peynir altı suyu, gıda ürünlerinde, tıp çalışmalarında, kozmetik alanında, hasta diyetlerinde ve hayvan beslenmesinde kullanılır.
Peynir altı suyunu buzdolabında süt saklama koşullarında 4-5 gün süre ile muhafaza edebilirsiniz. Suyu muhafaza ederken cam kavanozlarda saklamak önemlidir.
İlgili 15 soru bulundu
Peynir altı suyunun zenginliğini kekte de kullanmak istedim ve yumuşacık bir kek oldu. Yumurta ve şeker iyice çırpılır, yağ, peynir altı suyu eklenip karıştırılır, diğer malzemelerde eklenip çok az karıştırılır. Yağlanmış kek kalıbına hazırladığımız karışım dökülür. Önceden ısıttığımız fırında 180° pişirilir.
Peynir altı suyu ile hem daha pofuduk hem de daha lezzetli poğaçalara sahip olabilirsiniz. Pratik pofuduk poğaça tarifi için sizleri mutfağa kadar alalım.
Peynir suyunun içeriğindeki laktoferrin enzimi antibiyotik etkisi göstererek mikropların oluşumu önler ve mikropların atılmasına yardımcı olur. Yapılan araştırmalarda, düzenli tüketilen peynir altı suyunun kandaki iltihaplanmanın göstergesi olan C-reaktif protein seviyelerini düşürmede yardımcı olduğu görülmüştür.
Gıda alanında katkı maddesi olarak kullanılır. Meyve aromaları ile beraber tüketilen peynir altı suyu tozu, doğal bir protein içeceği olarak tüketilmektedir.
Cilt lekelerini önler ve cildin sıkılaşmasını sağlayarak parlaklık ve canlılık kazandırır. Ayrıca peynir altı suyu çok etkili bir antibiyotik özellik taşır. Peynir altı suyu sütteki minerallerin en faydalı hale geldiği safhadır.
Peynir altı suyunu, bir sonraki peynir mayalama işleminizde sütü kesmek için kullanabilirsiniz. Fermante sebze ve meyvelerin yapılış aşamalarında bu suyu kullanabilirsiniz. Çorbaların içerisinde kıvam artırıcı olarak kullanabilirsiniz.
Bu su ile ekmek yaptım. Elenmiş un maya şeker ve az miktar tuzu karıştırdım. Peynir suyunun tuzlu olduğunu göz önünde bulundurarak bir süre mayalayınca tadına bakıp kontrol ettim. Karışımı ılık su ve sıvı yağ ile özlü bir hamur oluncaya dek 10 dk mayaladım.
Önce ılık peynir altı suyunu derin bir kaba koyuyoruz. Üzerine toz şeker, tuz ve mayamızı ekleyip 1 dk bekletiyoruz. Yumurtaların beyazını, sıvı yağ ve unumuzu ekleyip yoğuruyoruz. 2 bardak undan sonra biraz kıvama dikkat ederek ekleyelim geri kalan unu. Hamur yumuşak ve hafif ele yapışır şekilde olmalı.
Un, yoğurt, yumurta ve ayırdığımız peynir altı suyunu bir kapta çırpıyoruz. Bu karışıma yavaş yavaş yumurtaları pişirmeden 4-5 kepçe çorba ekliyoruz. Daha sonra tam tersi, kepçe kepçe bu karışımın tamamını yavaşça çorbanın içine ekliyoruz. Tuzunu ekleyip son olarak 10 dakika daha pişiriyoruz.
Sizin olduğu gibi bitkilerin de protein ihtiyacını karşılar. Yetiştirdiğiniz bitkilerin diplerine de bir miktar peynir suyu dökebilirsiniz. Asit ihtiyacı olan bitkilerinizin yetişmesinde daha etkili olduğu bilinmektedir.
Peynir Altı Suyunun Tadı Nasıldır? Tatlandırılmamış taze peynir altı suyunun tadı yoğurt gibi hafif ekşidir. Toz ilave tatlar ile vanilya, çikolata, kahve, muz ve orman meyveleri gibi birçok aroma elde edebilirsiniz.
Whey protein, fitness hedeflerinize ulaşmada, ihtiyacınız olan takviye gıda olabilir. Yapılan araştırmalarda, peynir altı suyunun önemli miktarda vücut yağı kaybedilmesine ve kas artışı sağlanmasına yardımcı olabileceği bulunmuştur.
%0,8 protein, %4,5 laktoz ve %0,2 mineral ve tuz içeren peynir altı suyu, doğrudan kurutulabilir veya farklı ürün çeşitlerine ayrılabilir.
Asit ile çökertilen süt kesiğinin alt suyu ekşi, mayalanarak ayrılan whey peynir altı suyu ise tatlı ve probiyotik olur. Whey proteininin içerisindeki amino asitler kas yapılanmasında önemli rol oynar. Probiyotik bir besindir.
Diyetisyen.com.tr'nin haberine göre, yapılan çalışmalardan biri, obez erkeklerin ve tip 2 diyabetli erkeklerin, peynir altı suyu tükettikten sonra kan şekeri düzeylerinde iyileşme meydana geldiğini, diğeri peynir altı suyunun iştahı bastırmaya yardımcı olduğunu gösterdi.
Peynir altı suyu elde etmek için öncelikle peynir yapmalısın. Kulağa zor gelebilir, ama bunun için sütü limon ya da sirke gibi asitli bir maddeyle kestirmen ve süzmen yeterli. İşte, sütü kestirip süzdükten sonra üstte kalan nefis bir peynir, altta kalan biraz ekşi kokulu, sarımsı su ise peynir altı suyunun ta kendisi.
Yüksek protein içerdiğinden böbrek taşı oluşturma riski vardır. Aşırı peynir altı suyunun tüketimi, sağlık problemlerine sebep olabilir.
Peynir altı suyundan yapılan tereyağı
Günümüzde, normal süt seperatörleri kullanılarak peyniraltı suyundan krema ayrılmaktadır. Bu şekilde elde edilen krema, ısıtılıp eşitlendirildikten sonra, normal krema gibi tereyâğına dönüştürülür.
Su ılıyınca içerisine 2 su bardağı kadar peynir ya da yoğurt suyu ilave ederek 1 litreye tamamlayın. Ardından kavanozlara pay edin. İçerisine son olarak defne yaprağı, dereotu ya da tane karabiber de ekleyebilirsiniz. Ağzını sıkıca kapattıktan sonra 15 - 20 gün boyunca fermente olması için bekletin.
Öncelikle poğaçanın içerisinde beyaz peynir, eski kaşar peyniri veya tulum peyniri kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri