Süt ürünleri vitamin ve besinler açısından zengin olmasına rağmen, çok fazla süt, yoğurt ve peynir tüketmek zarar verebilir. Bu da böbreklerde stres yaratabilecek yiyeceklerde bulunan fosforun yüksek olması nedeniyle olur.
Bu nedenle sakatat, baklagiller, süt, peynir, çikolata gibi yüksek oranda fosfordan zengin gıda kaynaklarının sınırlandırılması gerekmektedir. Potasyum da fosfor gibi uzak durulması gereken bir mineraldir. Şeftali, erik, kayısı, mango, avokado, muz, kivi ve kuru meyveler potasyum açısından zengindir.
Sürekli olarak fazla tuzlu yemek tüketimi böbrek sorunlarının yanı sıra diğer sağlık sorunlarına da neden oluyor. Çünkü tuz alımı yüksek olduğunda, böbreklerin aşırı tuz salgılanması nedeniyle daha fazla çalışması gerekiyor.
Kızartma, fast food, işlenmiş gıdalar ve kırmızı et aşırı tüketildiğinde hipertansiyona, bu hastalık da böbrek yetmezliğine neden olur. Aynı zamanda kafein ve asitli içecekler de böbreklerin baş düşmanıdır. Böbrek vücutta oluşan atıkların atılmasından sorumlu olan organlarımızdan birisidir.
İlgili 18 soru bulundu
Taze meyve ya da sebzelerle karıştırılarak tüketilen yoğurt, meyvelerin C vitamini ve mineral etkileriyle birleşince böbrek fonksiyonlarını olumlu yönde etkiler. Çinko ve demir minerallerini fazlasıyla içeren kabak çekirdeği, omega 3 etkisi ile de böbrek hastalıklarında oldukça etkilidir.
Küçük böbrek rahatsızlıkları için önerilen limon suyu, asiditesi sayesinde böbrekleri temizlemeye yardımcı olur. Özellikle böbrek taşlarında etkilidir. Böbreklerin toksinleri atmasına yardımcı olan en iyi gıdalardan biri olan maydanoz, böbrek taşlarını ve idrar yolu enfeksiyonlarını giderir.
Karnabahar, C vitamini, folat ve lif açısından zengin bir kaynak olan böbrek dostu ve turplu bir süper besindir. Ayrıca karaciğer için önemli olan ve vücuttaki toksik maddeleri nötralize eden bileşikler içerir. Karnabahar, haşlanmış, beyazlatılmış, çiğ olarak veya salatalarda tüketilebilir.
YEMEK ARASINDA TÜKETİLEN YOĞURT, BÖBREĞİN DOĞAL İLACI
Kalsiyum ve D vitamini içeriği ile yoğurt, böbrek sağlığında önemli besinlerden biridir. Özellikle yemek aralarında tüketilen yoğurdun böbrek sistemini düzenleyici ve çalışmasına yardımcı etkisi mevcuttur.
İşlenmiş gıdalar ve fast food tarzı beslenme yerine taze sebze meyve ve ev yemekleri tüketilmelidir. Yeterli su tüketerek böbreklerinizi koruyun: Günde 1.5-2 litre su içmek böbrek sağlığı için önemlidir. Bu sıvı miktarı egzersiz, ateşli hastalıklar, hamilelik veya emzirme dönemlerinde artırılmalıdır.
Tam buğday ekmeği sağlıklı ve besleyicidir, ancak fazla miktarda yenilirse böbreklere zarar verebilir. Bunun nedeni, bu ekmek tipine dahil olan yüksek miktarda fosfor ve potasyumdur. Bir dilim tam tahıllı ekmek, her biri sadece 25 mg olan bir dilim beyaz ekmeğe kıyasla 70 mg potasyum ve 57 mg fosfor içerir.
MUZ. Böbrek sorunlarınız olduğundan şüpheleniyorsanız, sağlıklı kalmak için doğru beslenmek gereklidir. Bu da muz gibi yiyeceklerin tüketimini sınırlamak anlamına gelir. Çünkü muzda bulunan yüksek orandaki potasyum böbrekleri düzgün çalışmayanlar için zararlıdır.
7- BÖBREK SAĞLIĞI İÇİN RİSKLİ
Çeşitli çalışmaların böbrek ve safra kesesi sorunları olan kişilerin Limon suyu içmekten kaçınmaları gerektiğini gösterdiğini biliyor muydunuz? limon suyu, vücuttaki kalsiyum emilimini engelleyebilir ve böbrek durumunu ağırlaştırabilir.
Paketlenmiş gıdalar, dondurulmuş besinler ve fast foodlar, yüksek oranda sodyum içerdiği için böbrek hastaları için uygun değildir. Bu besinler aynı zamanda karbonhidrat bakımından da zengindir. Bu da kan şekerinin daha hızlı yükselmesine yol açar. Hazır meyve suları, yüksek oranda şeker içerir.
Yumurta beyazı
Yumurtanın sarısı da çok besleyicidir ancak beyazı yüksek kalitede böbrek dostu bir protein kaynağıdır.
Portakal tüketimi böbrek taşına da iyi gelebilmektedir. Portakalın içerdiği sitrat, böbreklerde kalsiyum birikimini önleyerek taş oluşumunun önüne geçebilmektedir.
BAL KABAĞI BÖBREK TAŞI OLUŞUMUNU ENGELLER
Balkabağı içerisinde yer alan kalsiyum, böbrek taşı oluşumunu önlemede yardımcıdır.
Ayrıca fosforu sınırlaması gereken ancak yüksek protein ihtiyacı olan böbrek hastaları için de idealdir. HAVUÇ Havuç sadece böbrek hastalığı değil aynı zamanda böbrek yetmezliği ve hipertansiyon hastalarının da tüketebileceği bir besindir.
Vücuttaki şişkinliği gidererek, dokularda ödem oluşmasını önler. İdrar söktürücü etkisi ile ödem atmaya yardımcı olduğu için zayıflamaya katlı sağlar. Felç ve inme riskini azaltır aynı zamanda da böbrek taşına iyi gelir. Böbrek sağlığını korur.
Maydanozun içeriğindeki flavonglikozidinden dolayı idrar söktürücü etkisi bulunuyor. Bu sayede maydanoz, böbrek taşı, safra kesesi ve enfeksiyonlarının tedavisinde yardımcı oluyor.
Çin Vuhan Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden araştırmacılar, fındık yemenin daha düşük kronik böbrek hastalığı insidansı ile ilişkili olduğunu ortaya koydu.
Böbrek taşı oluşumunu engelleyen limon suyu, vücuda yeni bir su kazandırır ve de idrarı sulandırır. Bu sayede de böbrek taşı oluşumunu engeller. Ayrıca limon suyu sindirime de çok yardımcı olmaktadır. Taze limon suyu tüketimi böbrekleri ve sindirim sistemimizi temizleyerek vücudun toksinlerini atmasına yardımcı olur.
Kızılcık böbrekler için iyi bir besindir çünkü idrar yolu enfeksiyonlarını önler, idrarı daha asidik hale getirir ve bakterileri mesaneden uzak tutmaya yardımcı olur. Ayrıca kanser ve kalp hastalıklarına karşı korunmaya yardımcı olurlar.
Araştırmaya göre sağlıklı böbrekler devamlı yeni hücreler üreterek devamlı olarak kendini yeniliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri