Kuru maddede en az yüzde 45 yağlı olan peynirler tam yağlı kategorisinde yer alırken, yüzde 45-25 yağlı olanlar yarım yağlı, yüzde 25-10 yağ içerenler az yağlı, yüzde 10 ve altında yağ içerenler ise yağsız şeklinde adlandırılacak.
100 gram kaşar peyniri ortalama 350 kalori içermektedir. Ayrıca; 26.99 gram protein, 2.56 gram karbonhidrat ve 26 gram yağ içermektedir.
Tam yağlı beyaz peynir etiketinde gördüğümüz “kuru maddede en az % 45 süt yağı içerir” ifadesi peynirin toplam kütlesindeki % yağ miktarını veya 100 gramındaki yağ miktarını göstermez. Yani 100 gramında 45 gramdan daha fazla yağ içerdiğini belirtmez.
Daha önce kuru maddede en fazla yüzde 30 yağ içeren peynirler için kullanılan ve halk arasında "light" olarak da bilinen yağı azaltılmış ifadesi, kuru maddede yüzde 25'in altında yağ içeren peynirler için kullanılabilecek.
Yeni düzenlemeyle peynirlerin içerebileceği maksimum tuz oranı mevcut uygulamaya göre %35 ila % 61 arasında değişen oranlarda azaltılıyor. Peynir üretiminde türüne göre değişmek üzere, kuru madde oranının % 3 ile 7,5'i arasında tuz kullanılabilecek.
İlgili 28 soru bulundu
Peynir partiküllerinin tamamen çözünmesi için bütirometre iyice çalkalanır ve 1300 devir/dakika'da 5 dakika santrifüj edilir. Bütirometre 65°C sıcaklıktaki su banyosuna tıpası aşağıda olacak şekilde yerleştirilerek 2–3 dakika bekletilir. Bütirometrenin yağ sütunundan yağ yüzdesi okunarak ürünün yağ içeriği belirlenir.
Örneğin; yumuşak peynirlerde düşük (4.6-4.7 pH), sert ve yarı sert peynirlerde ise biraz yüksek (4.7-5.1 pH) olmalıdır.
Yağsız peynir türleri arasında; mozzarella, mavi küflü, süzme, beyaz peynir, parmesan, ricotta, çedar, isviçre, keçi, lor, çeçil, burgu, sepet peynirler bulunur.
Peynir ne fazla sert, kuru, kırılgan, kolay ufalanabilir ne de çok yumuşak olmalı, hele süngerimsi yapıda hiç olmamalıdır. Peynirde küf, amonyak, yemimsi, sabunumsu ve mayamsı gibi kokular hissedilmemelidir. İdeal bir peynirin tadı ekşi, keskin, yakıcı, acı, metalik, mayamsı ve çok tuzlu olmamalıdır.
Bazı peynir türleri, kilo vermeye yardımcı olur ve bağırsak sağlığını destekler. Ayrıca kalp hastalığı riskini de azaltır. Bu yüzden bazı peynirler, diğer peynir çeşitlerine göre daha sağlıklıdır. Özellikle yağsız peynirler düşük kaloriye sahip olduğu için, diyet listelerinde de tercih edilebilir.
TAM YAĞLI SÜT BAZI HASTALIKLARA KARŞI YARDIMCI OLABİLİR
Ayrıca tam yağlı sütün birçok hastalıkla ilişkili olduğunu gösteren hiçbir bilimsel kanıt yoktur. Aksine tam yağlı süt ürünleri tüketimi ile hastalıkların ortaya çıkması arasında bir ilişki olmadığını gösteren çalışmalar mevcuttur.
Tam yağlı süt; 152 kalori, 8 gram protein ve 8 gram yağ içerir.
Yağsız süt:%0.5 ve daha az oranda yağ içermektedir. Yağ diğer besin bileşimlerine göre daha fazla yağ içerdiğinden ötürü, tam yağlı sütlerin kalorisi diğer sütlre nazaran daha düşüktür.Vitamin D ayrıca farklılık gösteren paremetrelerdendir.
Kadınlar için yaşamalarını sağlayacak gerekli yağ oranı yüzde 10 ile 12 arasındadır. Sporcu kadınlar için bu yağ oranı seviyesi yüzde 14 ile 20 arasında seyreder. Formunu korumak isteyen kadınların sahip olması gereken yağ oranı yüzde 21 ile 24 arasındadır.
Bu oran sporcularda %6-13 arasında seyrederken formda kalmak isteyenlerin vücut yağ oranları %14-17 arasında olmalıdır. %18-24 arası kabul edilebilir olarak görülürken %25-37 arası fazla kilolu olarak değerlendirilmektedir. %38 ve yukarısı ise obezite rahatsızlığına işaret eder.
Tam yağlı süt %2 oranında doymuş yağ içerse de, bünyesinde barındırdığı özel bileşenler nedeniyle sağlık için çok önemli bir kaynak konumunda yer almaktadır. Tam yağlı inek sütünün 100 gramında tekli doymamış yağ asidi ortalama 0,8 gram, çoklu doymamış yağ asidi ise 0,2 gram kadardır.
Olavidia adlı peynir, beş kıtada 40'tan fazla ülkeden 4 bin 79 oy içerisinde 103 oy alarak alarak birinci oldu. Dünyanın en güzel peynirinin seçildiği yarışmada, İspanya'dan yumuşak bir keçi peyniri 'en iyi peynir' ödülünü kazandı.
1-Taze peynirler kolay bozulur, olgunlaşmış peynirler daha dayanıklıdır. 2-Niteliksiz bir peynirin tadı ve aroması bozuk, kokmuş, lezzetsiz, sert ve keskindir. 3-Donuk, kirli beyaz renkli peynirler kaliteli değildir. 4-Peynirin içinin bazı kısımları pembe renkteyse almayın.
Süzme Peynir
İnek sütünden elde edilen ve birçok farklı versiyonu bulunan süzme peyniri besin değeri en yüksek peynirlerden biri. Yapılan araştırmalar 200 kalori değerindeki bir kase süzme peynirde ortalama 26-28 gram protein bulunduğunu gösterirken bu peynir türü güçlü bir kalsiyum, selenyum ve fosfor kaynağı.
Labne Peynir % 19,21 karbonhidrat, % 17,47 protein, % 62,88 yağdan oluşur.
ezine peyniri doğası gereği tam yağlı olarak üretilmekte olan ve beyaz peynir stantlarına uygun olarak hazırlanan bir peynir çeşididir. Ezine peynirinin diğer tüm peynirlerden farkı bu peynir çeşidinin sütünün diğerlerine göre tek bir noktadan üretiminin sağlanmasıdır.
Genelde ise son ürün olan peynirin pH'sı 5.0 - 5.3 arasında olmalıdır. Çünkü pH'nın 5'ten küçük olması durumunda peynirde bozulma yapan mikroorganizmaların gelişmesi ve aynı şekilde 5.3'ten büyük olması durumunda da patojen mikroorganizmaların gelişmesi sağlanmış olur.
Yeni düzenlemeyle peynirlerin içerebileceği maksimum tuz oranı mevcut uygulamaya göre %35 ila % 61 arasında değişen oranlarda azaltılıyor. Peynir üretiminde türüne göre değişmek üzere, kuru madde oranının % 3 ile 7,5'i arasında tuz kullanılabilecek.
Taze ve normal sütler kaynatıldığında pıhtılaşmazlar. Oysa asitliği yükselmiş sütler; sıcaklığın etkisiyle, kazein miselleri daha çabuk nötralize olur ve misellerin kolloidal durumu bozularak pıhtılaşma görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri