Beyaz Peynir: Yaklaşık olarak 100 gram tam yağlı beyaz peynir içerisinde, 300 kcal enerji, 16,01 gram protein, 23,55 gram yağ, 8,21 gram karbonhidrat ve 2,25 gram laktoz bulunur. Peynirde A, D, E ve K vitamini başta olmak üzere pek çok vitamin yer alır.
Peynir esas olarak protein, yağ, mineraller ve su içerir. Bunların yanında peynirde vitaminler organik asitler ve iz elementler de bulunur. Bunlar içerisinde protein ve yağ, hem peynirin yapısal özellikleri, hem de besin değeri üzerinde etkili olan iki önemli bileşendir.
Temel gıda malzemeleri arasında gelen peynire, her zaman her yerde ihtiyaç duyulmaktadır. Bu noktada işletmenizi açacağınız yerde oldukça rahat ilerleyebilirsiniz. Ancak peynirin hammaddesi süte ulaşımın kolay olması için süt üretiminin fazla olduğu bölgeleri tercih edebilirsiniz.
Beyaz peynir inek, koyun, keçi ve manda sütlerinden yapılabildiği gibi, bu sütlerin karışımından da yapılmaktadır. Peynire işlenecek süt taze olmalı ve içinde yabancı madde bulunmamalıdır.
Peynir birçok vitamin bakımından zengin olduğundan bahsetmiştik. A,C,D,E ve K vitaminleri bulundurarak insan vücudundaki ihtiyaçları karşılar. Bunun dışında B12 ve B6 vitaminleri de içerdiği için organizmaların sağlığı için faydalıdır. Peynir beyinden kemik sağlığına kadar insan vücuduna birçok faydası mevcuttur.
İlgili 45 soru bulundu
Süzme Peynir
İnek sütünden elde edilen ve birçok farklı versiyonu bulunan süzme peyniri besin değeri en yüksek peynirlerden biri. Yapılan araştırmalar 200 kalori değerindeki bir kase süzme peynirde ortalama 26-28 gram protein bulunduğunu gösterirken bu peynir türü güçlü bir kalsiyum, selenyum ve fosfor kaynağı.
Peynir, hücrelerdeki su dengesinin korunmasına yardımcı olan sodyum bakımından zengindir. Ancak çok fazla sodyum alımı da yüksek tansiyona neden olabilir ve ayrıca böbrek hastalıkları, kalp hastalığı ve osteoporoz ile ilişkilidir.
Peynir yedikçe veya süt içtikçe beyninizde morfin türevi olan kazomorfinler oluşur. Bu maddeler de beyinde hoşnutluk hissi oluşturur ve fiziksel olarak daha fazlasını istersiniz. Bu bağımlılık döngüsünü kırmak için tek yol, onu tamamen kesip atmaktır.
Yaklaşık 30 gr peynir, 150 mg kalsiyum içerir. Bu yüzden, mavi peynir tüketimi kemiklerinizi sağlıklı kılar ve osteoporoz gibi hastalıkların önlenmesine yardımcı olur. Hafızayı güçlendirir: İçerisinde bulunan besinler hafızayı güçlendirmeye ve hafıza problemleriyle mücadele etmeye yardımcı olur.
Köy peynirinin içeriğinde; kalsiyum, fosfor, magnezyum, demir mineralleri, A, C, D, E, K, B6 ve B12 vitaminleri ile yağ, protein ve laktoz (süt şeker) bulunur. İçeriği bu kadar çok zengin olan köy peyniri birçok hastalığa iyi gelmekte, önlemede etkili ve sağlıklı yaşam için yardımcı olmaktadır.
Kaşar peyniri, inek, koyun veya keçi sütü ile yapılan, hafif sarı renge sahip sert bir peynir çeşididir. Türkiye'de her sofrada yerini alan kaşar peyniri Yunanistan'da da sıklıkla tüketilen bir peynirdir.
Peynir kökeni oldukça eskiye dayanan bir yiyecektir. Peynir üretimine dair elde mevcut en eski arkeolojik bulgular M.Ö. 5000 yıllarına aittir ve günümüz Polonya'sında ortaya çıkarılmıştır. Çıkış noktaları Orta Asya, Orta Doğu ya da Avrupa olarak tahmin edilmektedir.
Beyaz peynir kalsiyum açısından zengin olduğu kadar, vitamin yönünden de oldukça zengin bir peynir çeşididir. İçerisinde A, B, C ve D vitaminleri bulunan beyaz peynir, bu vitaminler sayesinde bağışıklık sistemimizi güçlendirir. Güçlü bağışıklığa sahip olmak, kolay hasta olunmasının önüne geçmektedir.
En basit anlatımla süt ve süt ürünlerinde su dışında kalan miktara kuru madde deniliyor. Yağlı peynirlerde protein artı yağ miktarı, normal peynirlerde ise protein miktarı kuru madde olarak kabul edilir.
Peynirin yapısında süt yağı ve bununla bağlantılı olarak yağda çözünen vitaminler bulunmaktadır. İyi bir A ve B12 vitamini kaynağıdır. Peynir yağında doymuş ve doymamış yağ asitleri bulunur. İçerdiği yağ asitlerinin çoğunluğu kısa zincirli yağ asitleridir ve bu sayede vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir.
İspanya'dan yumuşak bir keçi peyniri, düzenlenen Dünya Peynir Ödülleri'nde 'en iyi peynir' ödülünü kazandı. Olavidia adlı peynir, beş kıtada 40'tan fazla ülkeden 4 bin 79 oy içerisinde 103 oy alarak alarak birinci oldu.
Günde 1 ya da 2 porsiyon tüketilebilir. Bir porsiyonu 1 bardak süt, 1 kase yoğurt, 100 gram kaşar peyniri ya da 50 gram beyaz peynire eşdeğerdir. Süt, kemik ve diş sağlığı için gerekli kalsiyumun en büyük kaynağıdır. Bol protein içerir.
Peynirde A, D, E ve K vitamini başta olmak üzere pek çok vitamin yer alır. Aynı zamanda 100 gram peynir içerisinde 422 gram kalsiyum bulunması, peyniri kemik ve diş sağlığı üzerinde olumlu etkileri ile bilinen önemli bir kalsiyum kaynağı haline getirir.
Süt kalsiyum deposu olan protein grubundan bir besin maddesidir. Kendisi gibi protein grubundan başka besinlerle birlikte tüketilmemesi gerekir. Örneğin; tavuk, balık, peynir, yumurta ve yoğurt süt ile birlikte tüketildiğinde alınan fazla protein vücutta toksik etki yaratabilir.
Tereyağı, ve zeytinyağının öneminden sık sık öneminden bahseden İç Hastalıkları Uzmanı Canan Karatay, Ülke TV'de Sıradışı programına çok özel açıklamalarda bulundu. Karatay, Çiğ sütle yararlı probiyotikleri vücuttan öldürmüş oluyoruz. Bu yüzden pastörize sütleri tüketmemeli, alınan çiğ sütü ise pişirerek içmelidir.
Yoğurt. Meyveler, peynir, yumurta, balık, sıcak içecekler, et, süt, patlıcangiller yoğurt ile birlikte tüketilmemelidir.
Karpuz-peyniri tek başına öğün olarak tüketmenin sakıncalarına değinen Yeşim Özcan, bu konuda "Karpuz, şeker oranı yüksek olduğundan insülin salgısını artırıp göbek çevresi yağlanmasına sebep olur. Peynirin fazla tüketilmesi de vücuda gereğinden fazla yağ ve tuz alınması, yani kilo anlamına gelebilir.
Taze peynirle gelen Brusella hastalığı
Enfeksiyonlu hayvanlardan elde edilen sütlerin yeteri kadar kaynatılmaması sonucu taze peynir tüketimi ile geçen hastalığa Brusella hastalığı denilmektedir. Enfeksiyon riskinde taşıyan hayvanların zamanında aşılanması bu noktada Brusella hastalığını önleyici bir tedbirdir.
Peki neden peynir? Bu durum, peynirdeki bazı vitamin ve besinlerden kaynaklanmaktadır. Örneğin, az yağlı peynirler, serotonin hormonunun salınımını destekleyen amino asit triptofanda özellikle yüksektir. Serotonin, vücudu gevşemeye teşvik eden bir nörotransmiterdir ve uyku döngünüzü yönetmenin ayrılmaz bir parçasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri