Peyzaj Mimarlığı Bölümü mezunları 1990 yılına kadar Ziraat Mühendisi ünvanı alırken bu tarihten itibaren Peyzaj Mimarı ünvanı almaya başlamıştır. Mayıs 1994 tarihinde TMMOB'de alınan kararla Peyzaj Mimarları Odası kurulmuştur.
Peyzaj Mimarı Bahçe, Park, Küçük alanların planlaması, kaldırım, döşeme, Çocuk ve Kent Parkı Elemanları gibi dış mekan ürünlerinin tasarlanması ve üretilmesi aşamalarında ana rol oynar. Peyzaj Mimarı Ziraat Mühendisi kadar Bitki bilgisine sahipken, mimar gibi proje bilgisine de sahiptir.
Peyzaj Mimarlığı; 1968 yılından itibaren ülkemizde ayrı bir bilim alanı olarak eğitimi verilen, Hukuki olarak 3458 Sayılı Mühendislik ve Mimarlık Hakkında Kanun`a tabi, mimarlık ve mühendislik ihtisasına sahip bir meslek disiplinidir.
Bahçe Bitkileri Bölümü Mezunları Üniversite Sonrası Kazandıkları Ünvanlar ve Yaptıkları İşler Nelerdir? Bahçe bitkileri programını bitirenlere "Ziraat Mühendisi" unvanı verilir.
Peyzaj mimarlığı bölümü, açık alanların planlanması, tasarlanması ve yönetimi ile ilgili bir disiplindir. Bu bölümde öğrenciler, bitki seçimi, bahçe tasarımı, peyzaj inşaatı, çevre tasarımı, peyzaj ekolojisi ve su kaynakları yönetimi gibi konuları öğrenirler.
İlgili 26 soru bulundu
Peyzaj Mimarı Ne Kadar Maaş Alır? Peyzaj Mimarı olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Peyzaj Mimarı maaşı 2023 verilerine göre ortalama 24.000 TL civarındadır.
Bilindiği üzere, peyzaj mimarları kamu kurum ve kuruluşlarında, Yüksek Öğrenim Kurulu (YÖK) tarafından açıklanan ve Devlet Personel Başkanlığı'nca da yürürlüğe sokulan bir kararla Teknik Eleman Kadrosunda Mühendis olarak atanmaktadırlar.
Lisans eğitimi, Bahçe Bitkileri, Bitki Koruma, Peyzaj Mimarlığı, Su Ürünleri Mühendisliği, Süt Teknolojisi, Tarım Ekonomisi, Tarım Makinaları ve Teknojileri Mühendisliği, Tarımsal Yapılar ve Sulama, Tarla Bitkileri, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme ve Zootekni olmak üzere onbir ayrı programda verilmektedir.
Ziraat Mühendisliği, tarımsal üretim ve işleme mühendisliğidir. Ziraat mühendisliği, mekanik, inşaat, elektrik, Gıda bilimi ve kimya mühendisliği prensiplerinin disiplinlerini tarım prensipleri bilgisi ile teknolojik prensiplere göre birleştirir.
Ziraat mühendisliği, tarla ve bahçe bitkileri de dahil olmak üzere tarımın tüm yönlerini kapsar. Tarımsal sorunlara çözüm üretmenin yanı sıra, hayvancılığın iyileştirilmesi ve beslenmesi alanında da görev alır.
Kamu kurumları, inşaat sektörü, mimarlık ofisleri ya da bireylerin özel mülkleri, Peyzaj Mimarları'nın çalışma alanları içerisinde yer alır.
Yine aynı karar doğrultusunda Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığı'nın (mülga) Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'ne yazdığı 16.08.2006 gün ve 17384 sayılı yazıda peyzaj mimarlarının "mühendis" kadrolarında istihdamının mümkün olduğu belirtilmiştir.
Zira bu husus geçmişten beri süre gelen ve birçok kez değişikliğe uğrayan bir konu olarak karşımızda duruyor. Öncelikle Peyzaj Mimarı kadrosunun Teknik Hizmetler Sınıfına ait bir kadro olduğunu net olarak söyleyebiliriz. Bu husus YÖK kararıyla da sabittir.
Peyzaj mimarlığı; fiziksel çevrenin işlevselliğini ve yaşam kalitesini arttırmak amacıyla, doğal ve kültürel peyzajları koruma ve yönetme ilkesinden hareket edilerek, arazinin planlanması, tasarlanması, onarılması ve yönetimini içeren uygulamalı bir bilim dalı ve meslek disiplinidir.
Ziraat Mühendisi Ne Demek? Ziraat mühendisi, mühendislik teknolojisi ve biyoloji biliminden faydalanarak toprak ve suyun korunması, tarımsal ürünlerin işlenmesi ile ilgili tarımsal sorunlara çözümler üretir.
Yukarıda yer verilen Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı gereğince 2 sayılı CBK kapsamında yer alan kamu kurum ve kuruluşlarının, peyzaj mimarlığı öğrenimi gerektiren hizmetleri karşılamak için bu bölüm mezunlarını mimar kadrolarına atamaları mümkün bulunmaktadır.
2023 yılı itibari ile 31 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Ziraat Yüksek Mühendisi maaşları 24390 TL'dir. En düşük Ziraat Yüksek Mühendisi maaşı 19510 TL iken, en yüksek Ziraat Yüksek Mühendisi maaşı 60000 TL'dir.
Ziraat mühendisleri, genellikle Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı kamu kurumlarında veya özel sektörde çalışırlar. Başlangıç seviyesinde bir ziraat mühendisinin brüt aylık maaşı genellikle 15.000 TL ile 21.000 TL arasında değişebilir. Daha deneyimli bir ziraat mühendisinin maaşı ise 30.000 TL'ye kadar çıkabilir.
Bitki Koruma Bölümü 4 yıllık bir program çerçevesinde Entomoloji ve Fitopatoloji konularında ziraat mühendisi yetiştirmektedir. Programın ilk iki yılı, tarım biliminin temel zorunlu derslerinden oluşmaktadır.
Bölümün Amacı
Tarla bitkilerindeki temel bilgilerle donatılmış, alanındaki problemleri analiz ederek bilimsel çözümler getirebilen, gelişmiş teknolojileri alanına uyarlayabilen ve etik değerleri özümsemiş Mühendis yetiştirmektir.
7472 sayılı Ziraat Yüksek Mühendisliği Hakkında Kanun'un 1 inci maddesi, Ziraat Fakültelerinden mezun olanların "Ziraat Mühendisi" unvanı taşıyacaklarını hükme bağlamış olup, konuyla ilgili sorun yaşayan üyelerimizin öncelikle 7472 sayılı yasa hükmünü ilgililere hatırlatmaları gerekmektedir.
Tarımın sürdürülebilirliği tarım politikasının varlığı yanında gençlerin tarımın içinde yer alma isteklerine de bağlıdır. Ayrıca yanlış uygulanan tarım politikaları sebebiyle çiftçimizi üretimden uzaklaştırması, ziraat mühendisliğine olan ilgiyi de azaltan önemli bir faktördür.
Peyzaj Mimarlığı (SAY) - KPSS-2 : KPSS121 (Ortalaması) | Mezun Başarı Atlası
Bölümümüz yetenek sınavı ile öğrenci almamaktadır ve el çizimi geliştirilebilen ve sonradan edinilebilen bir kazanımdır. Dolayısıyla “el çizimim kötü ise mimar olamam” düşüncesi kesinlikle yanlıştır.
Üniversitelerin dört yıllık lisans programından mezun olan kişilere peyzaj mimarı, iki yıllık önlisans programından mezun olanlara peyzaj teknikeri, yüksek lisans (master) programlarından mezun olanlar ise peyzaj yüksek mimarı unvanı alırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri