SGK sağlık kuruluşlarına, kök hücre vericisi kardeş doğmasına yönelik PGT tetkikleri için 9 bin 831.47 TL, sağlam çocuk doğmasına ilişkin PGT tetkikleri için 9 bin 247.87 TL, sağlam çocuk doğmasına yönelik tüp bebek tedavisi için de 5 bin 771.33 TL ödeme yapacak.
PGT ile elde edilen ve transfer edilmeyen sağlıklı embriyo veya embriyoların freezing işlemi, IVF deneme hakkının bulunması durumunda Kurumca karşılanır.
Merkezimizde PGT-A olgularında ideal olarak en az 2 tane blastosist aşamasına ulaşmış embriyo olması seçim yapabilme yönünde uygun görülmektedir. Ancak çoğu yaş faktörü olan birçok vakada biyopsi için uygun sadece bir tane blastosist gelişimi gerçekleşmektedir.
Donmuş embryo transferi ücreti
Bu işlem 10 dakikalık bir işlemdir, her merkez hemen embryoları vermektedir. Bu şekilde alınan embryolar merkezimize getirilerek işleme başlanır. Yukarıda belirttiğim gibi donmuş embryo transferi için ilaçlar 500 600 TL civarındadır. İşlemin için alınan total ücret 5500 TL civarındadır.
Yine de bu testlerin kromozomal hastalıklar dışında yer alan gen hastalıklarını (SMA, Talesemi, Kistik Fibrosis gibi) ayırt etmediği ve bu hastalıkların taranması için ek testler yapılması gerektiği unutulmamalıdır. NGS tekniği uygulandığında sonuçlar yaklaşık olarak 14 gün içerisinde sonuçlanmaktadır.
İlgili 40 soru bulundu
Kromozomal veya genetik hastalık taşıyan çiftler, kısırlık gibi sorunlara sahip olmasalar dahi, tüp bebek tedavisi ve ardından gelişen embriyolara PGT yönteminin uygulanması sayesinde sağlıklı birer çocuk sahibi olabilirler.
Biyopsi yapmaya uygun kalitede olan embriyoların trofoektoderm tabakalarına biyopsi işlemi yapılarak hücre örnekleri alınmakta ve sonra embriyolar tek tek dondurulmaktadır. Genetik tarama yapılmasının ardından normal kromozomal dizilime sahip embriyo saptanır ise dondurulmuş embriyo transferi yapılması planlanmaktadır.
Tedavi fiyatları çiftin kaç kere deneme yapabileceğine, ilk seferde tutup tutmadığına göre değişebilmektedir. 2023 yılı için ortalama olarak tüp bebek fiyatları 28.000 TL – 37.000 TL arasında değişmektedir.
Tüp bebek tedavilerinde SGK dan yararlanabilmek için;
Mevcut evliliklerinden çocuk sahibi olmamak, Her iki eşten birinin En az 5 yıllık SGK'lı olmak ve en az 900 gün prim gün sayısına sahip olmak, Gebe kalmaya engel herhangi bir hastalığa sahip olmamak, Heyet Raporu almak gereklidir.
2. gün değerlendirilmiş embriyoda 3-4 hücreli, ölü kısım oranı %5-10 ya da daha az olarak saptanmış (4/1, 4/2a) embriyoların kaliteli olduğundan bahsedebiliriz. 3. gün değerlendirmesi sonrasında da embriyo 7 ila 8 hücreli ise ve fragmantasyonu ne kadar az ise o kadar kaliteli olarak kabul edilir.
PGT, genetik bir hastalığı olan çiftlere veya kalıtsal bir hastalık için taşıyıcılık saptanmış olup sağlıklı çocuk sahibi olmak isteyen çiftlere sıklıkla önerilir. Günümüzde en sık olarak tek gen hastalıkları veya kromozom bozukluğu saptanmış çiftlerin çocuklarında uygulanmaktadır.
PGD özellikle tek gen hastalığı (kistik fibrozis, talasemi/orak hücreli anemi, hemofili, dengeli yapısal kromozom bozukluğu.. gibi) riski taşıyan çiftlere uygulanmaktadır.
PGT Testi Nasıl Yapılır? Test uygulaması için elde edilen embriyoların her birine, belirli olgunluğa eriştikten sonra biyopsi yapılarak hücre örneği alınır ve laboratuvar ortamında analizi yapılır. Bu işlem embriyo için zararlı değildir. Yaklaşık 6-12 saat sonra, yapılan incelemenin sonucuna erişilebilmektedir.
Evet, PGT (Preimplantasyon Genetik Tanı) ile cinsiyet belirlemek mümkündür. Ancak Türkiye'de yasal değildir. Öncelikler bebek sahibi olmak isteyen çiftlerin genetik tarama yaptırmaları gerekir.
Tüp bebek tedavisinde oluşan ve sağlıklı görünen embryoların kromozomal yapılarının sağlıklı olup olmadığını (anöploidi) değerlendirme işlemidir. Anöploidi sperm veya yumurtada olabildiği gibi döllenmeyi takiben embryoda da oluşabilir.
Yumurta dondurmak masraflı bir işlem olarak biliniyor. İşlem devlet hastanelerinde yapılıyor. Ancak SGK gibi sağlık güvenceleri bu masrafı karşılamıyor.
Evet, tüp bebek tedavisinde SGK desteğinden de faydalanabilirsiniz.
Merkezde, Sağlık Uygulama Tebliği'nde (SUT) belirtilen şartlara uygun kişilere katkı payı ödemesiyle bu tebliğe uymayanlara ise ücretli olarak tüp bebek tedavisi uygulanıyor. SUT'a uygun olanlar ilaç masraflarının yüzde 20'sini öderken, uygun olmayanlar ise ilaç giderlerini kendisi karşılıyor.
IVF tedavisine başlanan kadının IVF uygulama tarihinde (embriyo transferinin yapıldığı tarih) 39 yaşından gün almış olması durumunda, IVF tedavisine ait bedeller Kurumca karşılanmaz.
Tüp bebeğin tutma oranı 35 yaş altında ilk denemede %60, 40 yaş sonrası denemelerde tutma oranı %20 seviyesindedir. Başarı şansını birçok etmen etkilemektedir.
Genel olarak ilk embriyo transferi sonrası gebelik pozitifliği genç bir hastada yaklaşık olarak yüzde 50 ve üzerindeyken, eve canlı bebek götürme oranı 35 yaşından genç olan kadınlarda yüzde 35-38, 40-42 yaşında yüzde 9-10 kadardır.
Embriyo transferi sonrası tutunma yaklaşık olarak transferin 2.günü başlar, transferin 6-7. gününe kadar devam eder. Embriyonun rahim iç zarına tutunma sürecinde çok sayıda moleküler düzeyde mekanizma rol oynamaktadır.
PGT embriyoya zarar verir mi sorusunun yanıtı her ne kadar “hayır” olsa da PGT sonrasında oluşabilecek birtakım dezavantajlı durumlar mevcuttur: Çok düşük oranda da olsa (<0.1%) embriyonun işlem sırasında teknik nedenlere bağlı olarak zarar görebilme ihtimali vardır.
Embriyoların anne rahmine yerleştirilmeden önce genetik açıdan ve kromozomlar yönünden incelenmesi işlemine PGT denir. İnceleme işlemi için biyopsi embriyonik gelişimin 3 farklı döneminde yapılabilir.
Preimplantasyon Genetik Tanı (PGT)= İmplantasyon Öncesi Genetik Tanı Tüp bebek tedavisinde elde edilen embriyoların rahime transferinden önce genetik sorunlarını saptamak ve bu sorunların doğacak çocuğa geçmesini önlemek amacıyla uygulanan bir tekniktir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri