Kayseri'nin meşhur yemekleri arasında en başta gelen lezzet Kayseri mantısıdır. Pastırma, Pöç, Nevzine, Aside, Yağlama, Kurşun Aşı, Kayseri Tiridi, Çiriş Yemeği, Cıvıklı, Örgülü Pilav, Tahinli Yaprak Sarması, Çemenli Ekmek, Kayseri Katmeri, Yoğurt tatlısı bunların arasında sayılmaktadır.
Develi cıvıklısını tam anlamıyla tatmak isteyenler Ayhan Usta'ya mutlaka uğramalı. Develi halkı ve Kayseri'de yaşayan kişiler tarafından özellikle hafta sonu yaz kış tıklım tıklım doluyor. Develi cıvıklısı dışında birçok pide çeşitleri mevcut. Ayrıca kiremitte kaşarlı mantarını mutlaka denemelisiniz.
İlgili 17 soru bulundu
İlçemize özel tatlardan birisidir. Cıvıklı ismini etin çift bıçak altında kıyılarak yapılması sonucu etin yağınında çift bıçak darbeleri ile erimesi sonucu cıvığından CIVIKLI adını almıştır. Ayrıca Develi Belediyesi tarafından 2008 yılında "Develi Cıvıklısı" patentini almıştır.
Kayseri'den alabileceğiniz hediyelik eşyalar şunlardır:Soğanlı bez bebekleri, Bünyan halısı, Yahyalı halısı, Pastırma, Mantı, Kayseri maketleri, sedef ürünleri ve gilaburu meyvesi.
Kayseri gezinizde bu mekânları ziyaret ederek gece hayatına siz de eşlik edebilirsiniz. Kayseri'de gece geç saatlerde eğlenebileceğiniz mekânlar şunlardır:Seyir Teras Kafe, Kale Roof Bar, Roof Lounge, Ozzy Club, Yeşilgöl Night Club ve Gönül Kahvesi.
Kayseri'nin meşhur tatlısı nevzine, orijinalinde 3 çeşit yağın karışımıyla yapılan çok lezzetli bir tatlıdır. Bu tarifte herkese hitap etmesi için yağ oranı yeterince azaltılmıştır. Lezzetinden bir şey kaybetmemiştir emin olabilirsiniz :) Tahin ve pekmezin uyumunu Türk milleti olarak iyi biliriz.
Kayseri mutfağının öne çıkan bazı bilindik lezzetleri ise şunlardır: Yağlama, arabaşı çorbası, pöç, yağ mantısı, kurşun aşı, kâğıtta pastırma, tahinli katmer, güveç, içli köfte, etli yaprak sarma, Develi cıvıklısı, nevzine tatlısı, gilaburu suyu ve elde kesme kadayıfı.
İkonik gezi noktaları; Kışın yapılabilecek en iyi aktivite olan kayak için Erciyes Kayak Merkezi ön plana çıkıyor olup, muhteşem kalıntıları ile Soğanlı Vadisi, tarihi atmosferi en iyi yansıtan Kayseri Kalesi, sıcak havalarda ferahlayabileceğiniz Kapuzbaşı Şelalesi, şehri keşfedebileceğiniz Kayseri Arkeoloji Müzesi ...
Kayseri Meydanı Kazancılar Çarşısı'na girdiğinizde sizi birçok pastırma ve sucuk satan işletmeler karşılıyor. Ancak genelde Şahin Sucukları ve Başyazıcı markalarından alışveriş yapılıyor. Şahin Sucukları televizyonlarda sık olarak karşınıza çıktığı için aşına olabilirsiniz.
Kayseri'nin Neyi Meşhur? Kayseri Kapadokya Peri Bacaları, genel olarak tarihi dokusu, pastırması, mantısı ve daha pek çok lezzeti ile yöresel mutfağı gibi detaylar dolayısıyla çok ünlüdür.
Geldik Kayseri deyince akla gelen ilk lezzete, yani mantıya! 36 çeşidi yapılan mantının yukarıda da bahsettiğimiz gibi en meşhur olanı etli mantı. Ancak Kayserililer mantıyı günlük hayatta yediğiniz mantıyla karıştırmayın diyor. Kayseri mantısı çok hafif çorba gibi salçalı bir suyun içinde servis edilirmiş çünkü.
Varsak Türkmenleri, Halaç Türkleri, Ahıska Türkleri, Yörükler, Karapapak Türkleri, Türkmen Alevileri, Yerli Türkler, Erzurum Oltu ve Horosan Göçmeni Türkmenler, Kars Göçmeni Türkmenler, Bulgaristan ve Yunanistan Göçmeni Türkler. Yani Kayseri'de birçok Türk halkı bir arada yaşamaktadır.
İlimiz toprakları genel olarak tarıma elverişli olup konveksiyonel tarım modeli benimsenmiştir. Modern tarım tekniklerinin uygulandığı İlimizde, ağırlıklı olarak, buğday, arpa, şekerpancarı, çerezlik ayçiçeği, çerezlik kabak, patates, baklagiller, yem bitkileri, elma, üzüm yetiştiriciliği yapılmaktadır.
kayseri ve yöresine has, konuşma biçimi. bazen de r harfinin yerinede i harfi kullanmışlardır. gibi sözcüklerde olduğu gibi.
Türkiye'nin toplam nüfus bakımından en kalabalık 14. şehri olup yüzölçümü olarak Türkiye'nin en büyük 8.ilidir. İç Anadolu'nun büyük ticaret ve sanayi merkezidir. Kayseri komşu illeri arasında; Niğde, Sivas, Adana, Yozgat, Kahramanmaraş ve Nevşehir yer almaktadır.
Roma devrinde şehre imparator şehri anlamında Kaisareia adı verilmiştir. Bu isim Araplarca Kaysariya şeklinde kullanılmıştır. Türkler Anadolu'yu fethettikten sonra kente Kayseriye adını vermişler ve bu isim, Cumhuriyet dönemiyle birlikte Kayseri şeklini almıştır.
Kayseri mutfağı; mantı, katmer, yağlama, gözleme, yağ mantısı, su böreği gibi hamur işleriyle ün salmış bir mutfaktır. Bugün, sarımsaklı yoğurt ve sumak ile servis edilen Kayseri Mantı'sının ünü tüm Anadolu'ya yayılmıştır. Mantı deyince ilk akla gelen ilimiz Kayseri'dir.
Cıvıklı, Kayseri'nin Develi ilçesine mahsus bir pidedir. Hamurun üzerine serilen ve etin satır ile kıyma haline getirilerek ve koyun yağından özel olarak yapılan malzemesinin fırında (özellikle taş fırında) pişirilmesiyle yapılır.
MEŞHUR DEVELİ CIVIKLISI FERMANI
Koyunun bel ve kaburga etlerinin sinirleri alındıktan sonra çift bıçak ile elde doğranıla, bir günlük beklemeye bırakıla. Bir gün sonra hazır et içine ince kıyılmış soğan katıla. Şayet arzı edilirse domates ve biberde ince ince doğranıp cıvıklı eti ile karıştırılıp harman edile.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri