Plug-in hybrid elektrikli araçlar, genellikle kısaltılarak hibrit veya hafif hibrit araçlardan ayırabilmek için PHEV olarak anılır.
BEV: Akülü elektrikli araçlar, HEV: Hibrit elektrikli araçlar, PHEV: Plug-In Hibrit elektrikli araçlar. MHEV: Yarı Hibrit Elektrikli Araçlar.
Hibrit arabalar kendi kendini şarj etme özelliğine sahip. Ancak plug-in, yani kablolu hibrit arabalarda durum biraz daha farklı. Plug-in hibrit arabalar (PHEV), hibrit teknolojisinin tüm işlevlerine sahip olmakla birlikte harici bir elektrik kaynağından da şarj edebilme avantajı sunuyor.
Hibrit ve Plug-in hibrit araçların arasındaki en temel fark elektrik motorudur. Plug-in araçlarda elektrik motoru birincil güç kaynağıyken, hibrit otomobillerde elektrik motoru yalnız düşük hızlarda aracı kullanmayı sağlar. Bu sebeple Plug-in hibrit araçlarda kullanılan elektrikli motor daha maliyetli ve büyüktür.
Elektrikli otomobiller (Electric Vehicles: EV), günümüzde; Hibrit otomobiller (HEV), Prizle şarj edilebilir hibrit otomobiller (PHEV) Hafif hibrit otomobiller (MHEV)
İlgili 43 soru bulundu
Geleneksel hibritler
Araca güç vermek için hem benzinli motoru hem de elektrik motorunu kullanırlar. Ancak plug-in hibritlerin aksine, bataryaları harici bir prize takılarak şarj edilemez. Bataryalarına tekerlekleri, frenleri ve motorları güç sağlar.
Plug-in Hybrid araçların hibrit otomobillerden ayrılan en belirgin özelliği, şarj edilmeleridir. Bu otomobillerde, elektrikli araçlarda olduğu gibi bir şarj kablosu bulunur. Bataryanın şarj edilme imkanı bulunmadığı durumlarda ise araç benzin motoru ile çalıştırılabilir.
Plug-in hibrit teknolojisi, araçların bataryalarının boyutuna bağlı olarak yalnızca elektrik modunda 30 ila 50 km arasında mesafe kat edebilmesine olanak tanır. PHEV'ler, kentlerde yaşayan ve kısa mesafeler kat eden sürücüler için (örneğin, ofis çalışanları için) son derece uygundur.
LEXUS NX SUV “EN İYİ HİBRİT OTOMOBİL” SEÇİLDİ
Lexus NX, 2022 Auto Express Yeni Otomobil Ödülleri'nde sınıfında en iyi premium SUV seçilerek ödülün sahibi oldu.
Full hybrid (veya E-Tech full hybrid) aracınız varsa, sürüş sırasındaki kinetik enerjiyi ve içten yanmalı motoru kullanarak şarj edilir. Batarya siz fren yapar ve yavaşlarken tamamen otonom bir şekilde şarj edilir.
Plug-in hybrid araçlar, harici bir güç kaynağından şarj edilebilen, yüksek gerilimli bir bataryaya sahiptir. Batarya yalnızca elektrikli kısa bir sürüş menzili için yeterli şarja sahiptir. Ayrıca elektrikli motorun içten yanmalı motoru desteklediği hibrit sürüş için de kullanılır.
Motor farkı: HEV motorlardan farklı olarak MHEV motorlu araçlar, içten yanmalı motora destek verir. Tam hibrit araçların benzinli ya da dizelli motora ihtiyacı olmaz. Hareketi tek başına sağlayabilir. Doğa dostu: Mild hybrid modeller çevreci olsa da tam hibrit araçlar daha doğa dostudur.
Jeep® e-Hybrid sistemi, park etme dahil olmak üzere düşük hızdaki manevraların tamamen elektrik modunda gerçekleştirilmesine olanak tanır. Birinci viteste ve geri viteste, e-Creep modu devreye girerek sessiz ve emisyonsuz manevraları garanti eder.
ELEKTRİKLİ ARAÇ TİPLERİ
HEV: Motor ve elektrikli motor bir araya getirilmiştir. Batarya motor ve geri kazanımlı fren tarafından şarj edilir. • PHEV: Motor ve elektrikli motor bir araya getirilmiştir. Batarya, harici bir kaynaktan ve geri kazanımlı fren aracılığıyla şarj edilir. • BEV: Klasik bir motor yoktur.
e:HEV hibrit teknolojisi, yüksek verimliliği her zaman keyifli bir sürüş deneyimi ile birleştiriyor. Sistem, birbiriyle uyum içerisinde çalışan kompakt ve güçlü elektrikli motor, yüksek verimlilik seviyesine sahip 1.5 litrelik benzinli motor, lityum iyon batarya ve şanzımandan oluşuyor.
Özellikle şehir içinde yoğun trafikte araç kullanılacaksa hibrit otomobiller, benzinli ya da dizel araçlara göre çok daha az yakıt tüketir. Şehir dışında da hibrit otomobiller, dizel ya da benzinli otomobillere göre daha avantajlıdır. Fakat aradaki fark çok büyük değildir.
Hibrit otomobiller birden fazla enerji kaynağı kullanır: Aracı hareket ettirmek için benzinli veya dizel motor, elektrik motoruyla birlikte çalışır. Bu, aracın daha az benzin yakmasını sağlayarak sadece yakıt kullanan geleneksel motorlara kıyasla daha iyi yakıt verimliliği sağlar.
Kullanım şeklinize göre oldukça değişmekle birlikte, Toyota Hybrid 100 km'de ortalama 5-5.3 litre civarı benzin tüketiyor.
Hibrit motorlar genellikle araçların ilk çalışma anında devreye girer. Belirli bir hızın üzerine çıkıldığında görevini benzinli motora devreder.
Son seçenek standart prizdir ve 2,3 kW (10 A) gücüyle en yavaş seçenek olduğundan yalnızca ara sıra gerektiğinde kullanılmalıdır. Aracınızı her gün tamamen şarj ederseniz yakıt tüketiminiz önemli ölçüde azalır. plug-in hybrid aracın bataryası her gün tamamen şarj edilecek şekilde tasarlanmıştır.
2. Elektrikli Araba Evde Şarj Edilir mi? Evet, edilebilir.
ARACINIZI BİR SONRAKİ İSTASYONDA ŞARJ EDİN
Birçok halka açık otoparkta, alışveriş merkezinde ve otoban servis istasyonlarında bulunan şarj noktaları, aracınız park halindeyken şarj etmeyi kolaylaştırır. Ofiste birkaç saatiniz varsa iş yerinde şarj işlemi öğle arasına kadar aracınızın tamamen şarj olmasını sağlayabilir.
Geleneksel hibrit elektrikli araç sistemlerinde, tekerlekler bir elektrik motoru ve bir benzinli motor tarafından çalıştırılır. Ancak e-power sisteminde benzinli motor tekerleklere bağlı değildir, sadece pili şarj eder. Tam bir elektrikli aracın aksine, güç kaynağı sadece pil değil aynı zamanda da motordur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri