Pi sayısı, bir çevrenin çevresi ile çapı arasındaki ilişkiyi gösteren matematiksel bir sabittir. Çapı mümkün olduğu kadar çok kez çevrenin çevresine sığdırmakla ilgilidir. Sabit diyoruz çünkü Pi(π) sayısı dünyadaki her çevre için aynıdır yani bu sayı her zaman 3.14'e eşittir.
Keşfedildiği günden beri Pi sayısı; mühendislik, inşaat, GPS, simülasyon, radyo, TV, telefon, enerji üretimi gibi bir çok alanda hayatımızdadır.
Bir dairenin çevresinin çapına oranını temsil etmek için Yunanca π harfinin bilinen en eski kullanımı 1706'da Galli matematikçi William Jones tarafından yapılmıştır. Kalkülüs'ün icadı kısa sürede π'nin yüzlerce basamağının hesaplanmasına yol açtı, bu tüm pratik bilimsel hesaplamalar için yeterliydi.
π ile temsil edilen: Arşimet sabiti (pi sayısı)
Π doğal ve reel dünyanın derin manalar taşıyan irrasyonel bir sayısıdır. Ses dalgalarından okyanus dalgalarının ritmine kadar, geometride olduğu gibi, evrenin her yerinde hazır ve nazırdır. Pi sayısının virgülden sonraki basamakları, tamamen rastlantı olarak görünen şekilde sonsuza doğru akar.
İlgili 32 soru bulundu
Pi sayısına dair ilk hesaplamalar, MÖ. 2000 yılında Babilliler tarafından yapılarak Pi sayısı 3.125 olarak bulunmuştur. Ancak Eski Mısırlılar, hesaplamalar sonucu Pi sayısını 3.143 olarak kullanmıştır. Plato ise, Pi sayısının 3.146 olduğunu hesaplamıştır.
Guinness Rekorlar Kitabı'na verilen sertifikaya göre Pi sayısının şimdiye kadar hesaplanan en son 10 basamağı 7817924264 oldu. Pi sayısı bir dairenin çevresinin çapına bölünmesinden elde ediliyor. Bir tekrar dizilimi tespit edilemeyen Pi sayısının sonsuz olduğu belirtiliyor.
Ancak Euler 1737 yılında pi sayısının bu sembolünü resmi olarak kabul etmiştir. 2. Pi π sayısı genellikle 3,14 olarak bilinir ki bu doğrudur. Ancak pi π sayısının bir diğer ifade edilişi de p=22/7'dir.
M.Ö 2000 yılları zamanında Babiller; π= 3,175 Antik Mısırlılar; bir anlamda 3, 1605 sayısını yaklaşık olarak kullanmışlardır. Bu dönemlerde tüm çemberlerin çevresinin çapına bölümünün sabit bir sayıya eşit olduğu fark edilmişti.
Pi sayısı bir dairenin çevresinin çapına bölünmesinden elde ediliyor. Bir tekrar dizilimi tespit edilemeyen Pi sayısının sonsuz olduğu belirtiliyor. Bilim insanları ilk 10 basamağı 3.141592653 olan Pi sayısının rekorunu zorlamaya devam ediyor.
Pi sayısı nasıl keşfedildi sorusuna yönelirsek aslında Arşimet'ten önce M.Ö. 1650 yıllarında Mısırlılar tarafından kullanıldığı düşünülüyor. Hatta öyle ki Mısır Piramitlerinin inşasında bu özel sayıdan yararlanıldığı varsayılıyor.
Düz bir zeminde tam düzgün bir çember çizmek her zmaan bu oranı ve pi sayısını verir. Çember büyüsün veya küçüksün fark etmez. Çünkü burada düz bir çember icin bir oran ve orantı kuralı vardır. Bu yüzden pi sayısı 5 değil 3,14....
Pasifik Okyanusu'nda bir Bengal kaplanıyla hayatta kalmaya çalışan Pi Patel'in hikayesinin anlatıldığı “Pi'nin Yaşamı” filmi gerçek oldu.
Arşimet (Antik Yunanca: Ἀρχιμήδης (y. MÖ 287, Siracusa - y. MÖ 212 Siracusa), Antik Yunan matematikçi, fizikçi, astronom, filozof ve mühendis.
Yunanca çevre anlamına gelen περίμετρον kelimesinin ilk harfi olan π ile gösterilir. Pi sayısı, irrasyonel bir sayıdır. Ondalık tam bir sayı olarak bitmez (¼ = 0,25) ya da sonsuza kadar tekrar etmez (1,66666…). Arşimet sabiti ya da Ludolph sayısı olarak da isimlendirilir.
Pi sayısının yaklaşık değeri bir çemberin etrafına ve içine çizilen iki çokgenin çevresi bulunarak hesaplanabilir. Arşimet de bu yöntemi kullanmıştı.
Pi sayısının ilk kez nerede kullanıldığı tam olarak bilinmese de yapılan çalışmalar neticesinde Babiller ve Mısırlıların böyle bir matematiksel sabitin farkına vardıkları bilinmektedir. Elimize geçen en eski tarihsel metinlere göre Babiller pi sayısını 3,125; Mısırlılar ise yaklaşık olarak 3,16 olarak belirlemişlerdir.
Pi (π) sayısı, bir dairenin çevresini (2πr) çapına (2r) böldüğümüzde elde ettiğimiz orandır. Bir dairenin büyük veya küçük olmasıyla değişmeyen π sayısı, her daire için sabit bir sayıdır. Yaklaşık olarak 3,14'e eşit kabul ettiğimiz irrasyonel π sayısının gerçek değeri aslında sonsuz uzunluktaki sayılardan oluşur.
Pi Günü, ünlü matematik sabiti π sayısının anısına özel kabul edilmiştir ve her yıl 14 Mart tarihinde saat 1.59 itibarıyla kutlanmaktadır. Bunun sebebi ise Amerikan tarih formatında bu günün 3.14'ün 1.59 olarak geçmesi ve bunun pi sayısının en yaygın kullanımını anımsatmasıdır.
Pi radyan neye eşittir? Sol tarafta sadece pi radyan kalır. Sağ tarafta ise 360 bölü 2 Eşittir 180 Buradaki birim halen derece. Yani pi radyan eşittir 180 derece.
Bir diğer ifadeyle, 2. sınıfta öğrenim gören bir öğretmen adayının pi sayısını bu kategori dâhilinde “Değeri 3.14 olan sayı” şeklinde tanımladığı görülmüştür.
Türkçedeki /p/ sesine karşılık gelir. Pi olarak adlandırılır ve matematik terimi olarak da kullanılmaktadır. Yunanca okunuşu pî (Piy), Türkçe okunuşu pi, İngilizce okunuşu pi (Pay) ve Arapça okunuşu pï (pïy) şeklindedir.
Pi sayısının en yaygın kullanımı π=3.14 şeklindedir. Uzun hali ise π=3,141592653589793238462643383... şeklinde devam etmektedir.
Sabit diyoruz çünkü Pi(π) sayısı dünyadaki her çevre için aynıdır yani bu sayı her zaman 3.14'e eşittir. Bu videoda minikler, kolay ve eğlenceli hesaplamalarla Pi'nin matematiksel bir sabit olduğunu gösteren birkaç örneğe bakacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri