Kas kasılması veya kontraksiyon, kas dokusunda bulunan aktin ve miyozin arasındaki çapraz köprülerin kullanılması ile bir gerginlik yaratılması. Bu gerginlik durumunda, kas uzama, kısalma gösterdiği gibi boyutu değişmeyebilir. İsteğe bağlı kasılma merkezi sinir sistemi tarafından kontrol edilir.
Kaslarda meydana gelen kasılma durumu ağrı ya da sızı gibi bir durum meydana gelir. Spazmın oluştuğu alanda hareket kısıtlı hale gelmektedir. Hareket esnasında çok ciddi ağrılar söz konusu olmaktadır. Böyle bir durum ile karşı karşıya kalan kişilerin o bölgeyi hareketsiz bırakarak spazmın geçmesini beklemesi gerekir.
➢Kasların kasılması ile; iskelet sisteminin hareketi, kanın kalpten damarlara pompalanması, kan damarlarının çaplarının değişmesi ve dolayısıyla damar sistemi içinde kan akımı hız ve basıncının düzenlenmesi, sindirim sistemi içindeki sindirim materyallerinin hareketi gibi olaylar gerçekleşmektedir.
Kasların temel amacı hareketliliği sağlamaktır. Kasların hareket esnasında beyinde bulunan kaslara gönderdiği gevşeme sinyali zamanında ulaşmazsa veya kaslar hareket esnasında gevşemeden, kasılırsa bu aniden vücuda saplanan kramp sancılarına neden olacaktır.
Kas ve sinirlerde oluşan sakatlıklar; spor yaparken ya da ters bir hareket sonucu zedelenen kas ve sinirlerin uygunsuz ve kontrolsüz olarak kasılmasına neden olmaktadır. Kaslara aşırı yüklenilmesi; sıcak ve nemli ortamda çok fazla çalışarak kasları yormakta kasılmaları da meydana getirebilmektedir.
İlgili 42 soru bulundu
Kas spazmlarını anında rahatlatan hiçbir hap veya enjeksiyon yoktur. Bu nedenle yapabilecek en iyi şey, etkilenen kası germek ve ona masaj yapmaktır. Spazm bacaktaysa, kalkıp dolaşmak iyi gelebilir. Buz veya ılık bir banyo yapmak ya da bir termofor kullanmak gibi sıcak uygulamaları denenebilir.
Kas spazmları genellikle kendiliğinden düzelir. Durmaları birkaç saniye hatta birkaç dakika sürebilir, ancak genellikle tedaviye ihtiyaç duymazlar. Bol su içmek dehidrasyona bağlı kas kramplarını hafifletmeye yardımcı olabilir.
Kalsiyum, potasyum içeren besinler tüketerek, Kasılma olan bölgeye kasın gevşemesi için kompres uygulayarak, Tropikal kremler ile kasılmanın meydana geldiği bölgeye 20 dakika boyunca masaj uygulaması yaparak. Kas gücü gerektiren bir aktiviteye başlamadan önce mutlaka ısınma egzersizleri yaparak engelleyebiliriz.
Kas spazmı genellikle bacak ve baldır bölgesinde görülür. Zaman zaman da bel, boyun ve sırtta da yaşanması muhtemeldir.
Kas gerginliği ödem toplanması sonucu oluşursa bu bölgeye buz torbaları konulabilir. Bu doğal yöntem kas gerginliğini de azaltacaktır. Ayrıca gergin kasın yumuşaması için zeytinyağı ve nane yağı karıştırılarak sürülmelidir. Bu karışım ile masaj yapmak kas gerginliğini de azaltır.
Kas ağrısı kasta ağırlık hissi, hassasiyet, sertlik, tutukluk, spazm,kramp,yanma hissi olarak belirebilir. Kas ağrısı genelde hastayı uykudan uyandırmaz.O kası kullanma ile ağrı artar.
Literatürde kas kasılmasıyla ilgili farklı sınıflandırmalar mevcuttur. En temel üç kasılma türü; izometrik, konsentrik ve eksantrik kasılmadır. Bunların haricinde, izokinetik, izoinertal ve izotonik kasılma türleri de tanımlanmıĢtır.
Kas Seğirmesi Nasıl Geçer? Kas veya kas grupları beslenme, stres ya da aşırı kafein tüketimi sonucu kasılabilir. Bu duruma neden olan etkenlerden uzak durulması halinde geçicidir. Ancak uzun süreli devam eden seğirmelerin altta yatan nedeni bir hastalık veya sinir sistemi bozuklukları olabilmektedir.
Kas ağrısı, enfeksiyon, yaralanma ya da bir hastalık nedeniyle eklemlerde ortaya çıkan ve boyun, sırt ve bacaklar başta olmak üzere vücudun her yerini etkileyebilen sağlık sorunu belirtisidir. Ağrı hafif olabileceği gibi keskin bir şekilde de hissedilebilir.
Vitaminlerin vücutta olması gerekenden az olması, kas spazmı problemine neden olabilir. Özellikle D, B1, B5 ve B6 vitaminlerinin eksiklikleri, kramp oluşumuna neden olabilir.
Kas ağrılarında gidilmesi gereken bölüm dahiliye bölümüdür.
Evet, çoğu kas spazmı kendi kendine geçer. Kas spazmları genellikle anlık ve kısa süreli olur. Kaslar aniden ve şiddetli bir şekilde kasılır, ardından genellikle birkaç saniye veya dakika içinde kendiliğinden gevşerler. Bu tür kas spazmları, genellikle zararsızdır ve kendiliğinden geçerler.
Kas spazmını gidermenin en iyi ve doğal yolu çoğunlukla sadece dinlenmektir. Ağrılı kası fazla yormayın, bolca sıvı alın ve iyi bir uyku çekin. Sıcak veya soğuk paketler kullanmak da kas ağrısını azaltabilir. Dinlenmeyi çok da abartmamak gerektiğini unutmayın.
Kas gerilmesi genel olarak 5 saat boyunca sürer. 5 saatten sonra uygulanan tedavi yöntemleri ile de kas gevşemeye başlar. Ancak bu süreç içerisinde kişilerin hareketlerinde dikkat olması gerekir. Gerilen kaslara zarar vermemek için yavaş hareket edilmeye özen gösterilmelidir.
Sürekli kas ağrısı olur mu? Kas ağrısı kısa sürede geçebileceği gibi sürekli de olabilir. Sürekli olan kas ağrısı, kronik bir hastalığın işareti olabilir. Kas yaralanmaları, kas spazmı, fibromiyalji (kas romatizması), kas ve iskelet sistemi bozuklukları (skolyoz, osteoartrit gibi) kronik kas ağrılarına neden olabilir.
Kas gerginliğinde bir kas şiddetli zorlanmadan dolayı aşırı gerilir. Bu nedenle kas gerginliği kasın aşırı gerilmesi olarak da adlandırılır. Futbol gibi depar, hızlı duruş veya yön değişiklikleri içeren sporlarda yaygındır. Aşırı gerilmeden (şişme) dolayı miyofibrillerde çok küçük hasarlar oluşur.
Distoni, kasların istemsiz olarak kasıldığı, tekrarlayan bir hareket bozukluğu olarak tanımlanabilmektedir. Özellikle Parkinson hastalığı, esansiyel tremor gibi hastalıklardan sonra en çok görülen hareket bozuklukları arasında yer almaktadır.
Kaş rengi açmak, doğal kaş renginin ortalama 3-4 açık tonuyla boyanmasıdır. Evde kaş rengi açmak, kaş kalemi, kaş jeli gibi makyaj malzemeleri ile yapılabildiği gibi saç boyasıyla da kaş rengi açılabilir. Kaş rengi açmaya başlamadan önce kaşlarında kalıcı mı yoksa geçici bir etki mi istediğine karar vermelisin.
Antispazmodik Kas Gevşetici İlaçlar
Klorzoksazon, tizanidin, siklobenzaprin gibi moleküller bu gruptaki ilaçlar arasındadır. Tizanidin aynı zamanda kas spastisitesi tedavisinde de kullanılır. Tizanidin hem omurilik hem de beyin kaynaklı spastisite tedavisinde tercih edilebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri