Benmerkezcilik (Egosantrizm); Piaget' in teorisinde günlük dilde kullanılan 'kendini düşünme' anlamında kullanılmaz. Buradaki benmerkezcilik, çocuğun kendi bakış açısı ile bir başkasının bakış açısı arasında ayırım yapamamasıdır.
Jean Piaget tarafından 1926 yılında ortaya atılan benmerkezci (egosantrik) dönem, 2-6 yaş arasındaki çocukların düşünce ve dil kullanımında benmerkezci tutum sergilediği bir dönemdir.
Geçmiş çağlardaki "Dünya'yı evrenin merkezi kabul etme" anlayışı ve "yalnızca gözümle gördüğüme inanırım, Dünya düzdür" anlayışı insanlardaki egosantrizm eğiliminin örnekleri olarak gösterilir. Aynı şekilde evrende canlıların yalnızca yeryüzünde olduğu görüşü de benmerkezcilik kapsamında değerlendirilebilir.
Benmerkezcilik- Egosantrizm
Benmerkezci konuşma genellikle üç ila dört yaşlarında sıkça gözlenen ve çocukların “ben” kelimesi üzerine kurgulanan konuşmalarıdır. Benmerkezci düşünce ise; çocuğun diğerinin bakış açısını almada yaşadığı güçlük olarak tanımlanmaktadır.
Benmerkezci ön yargı, insanların yaşamlarındaki olayları incelerken veya olayları başkalarının bakış açısından görmeye çalıştıklarında kendi bakış açılarına çok fazla güvenmelerine neden olan bilişsel bir ön yargıdır.
İlgili 33 soru bulundu
Benmerkezci davrandıkları dönem özellikle 3 yaşa kadar çok belirgindir. Zaman içinde giderek azalan bir şekilde yaklaşık okul çağına kadar sürebilir. Okulöncesi çocuklar aslında düşünce olarak, olaylara bakış açısı olarak sadece kendi açılarından durumu değerlendirebilirler.
Duygularınınsa başkaları tarafından anlaşılmasının güç olduğunu, bu duyguların ona özgü duygular olduğunu düşünür. Ergen, kendisini merkez alarak etrafındaki herkesin olumlu veya olumsuz şekilde kendisiyle ilgilendiği algısına sahip olabilir. Dolayısıyla “benmerkezci'' bir süreç yaşanması doğaldır.
Bir psikoloji terimi olarak benmerkezcilik, nam-ı diğer egosantrizm, “Başkasının görüş ya da düşüncesinin kendininkinden farklı olabileceğini anlayamamak” olarak tanımlanıyor. Bu anlamda benmerkezcilik bir tür körlük, çünkü kişi kendini evrenin merkezine koyduğu için kendininkinden başka algıların varlığını göremiyor.
Doğumsal benler, çocuğun bedeni gelişip büyüdükçe, onun- la orantılı olarak büyüme gösterir. Erişkin yaşta ulaşacakları nihai büyüklüklerine (çaplarına) göre 4 gruba ayrılır. 40 cm'den büyük olanlara “dev doğumsal ben” denir (Resim 4).
Benlik kavramı nedir ? Bir çocuk çok erkem yaştan itibaren, kendi imgesini veya resmini oluşturmaya başlar. Bu imge veya resim genellikle çocuğun ''benlik kavramı '' olarak adlandırılır. Benlik kavramı, büyük oranda çocuğun yaşamında ki önemli insanların çocuğa nasıl davrandıklarına dayanır.
Piaget, yaptığı gözlemler ve elde ettiği deneysel verilerden yola çıkarak bütün çocukların konuşmalarını ikiye ayırmaktaktadır: İlki “benmerkezci konuşma”dır.
Piaget'e göre bilişsel gelişim, organizmanın doğumundan ölümüne kadar farklı gelişim aşamalarından geçerek düzenli olarak niteliksel bir değişim içine girmesidir. 1920'lerden beri Piaget çalışmalarında çocuğun zekâsını incelemiştir. Piaget'e göre zekâ, zekâ testlerinden alınan puan değildir.
Piaget kalıtım ve çevre etkileşimini savunsa da, kuramın temelinde biyolojinin etkisini görmek olanaksızdır. düzenleme yeteneğine sahip olduklarını ve bu mekanizma sayesinde hayatta kaldıklarını savunur. Bu uyum sağlama yeteneğinin de kalıtım ile çevre arasındaki temel etkileşim olduğuna inanır.
Piaget, öğrenmeyi yaşa bağlı bir süreç olarak kabul eden zihinsel gelişim kuramına dayalı olarak açıklamıştır.
Piaget'in Dört Bilişsel Gelişim Dönemi
Piaget, söz konusu bireylerin bilişsel gelişim sürecinin sırayla ilerlemesi gerektiğini düşünür. Piaget'in gelişim dönemleri; duyusal-motor dönem, işlem öncesi dönem, somut işlemler dönemi ve soyut işlemler dönemi olarak sıralanır.
Asimetrik görünümlü, beş milimetreden büyük ve rengi koyu kahverengi, siyah, açıkkırmızı gibi iki ya da daha fazla renkli benler riskli olabilir. Bütün bu belirtilerin yanında üzerinde kanama, kabuklanma, tahriş olduğunda iyileşmenin gecikmesi gibi durumlarda dikkat edilmelidir.
Her yaşta yeni ben çıkabilir. Bazı benler kendiliğinden dejenere olup yok olur. Ben sayısı genetik yapımıza bağlıdır. Beyaz ırkta erişkin yaşta 20-50 adet ben bulunur.
Benler doğumsal olabileceği gibi zaman içerisinde de ortaya çıkabilmektedir. Ailesel yatkınlık, hayat boyu maruz kalınan güneş ışığı benlerin oluşmasında ana temel sebeplerdir. Güneş maruziyeti ile derimizde korunma amacı ile melanosit hücrelerinin sayıları artar ve gruplaşma eğilimi yani ben oluşumu tetiklenir .
Ben-merkezcilik, aynı zamanda kişinin her şeyde kendi mantığına ve duygularına göre hareket etmesini de içerir. Ben-merkezli kişiye göre dünyanın merkezinde kendisi vardır ve diğer her şey onun etrafında döner. Herkesin onunla hemfikir olduğuna dair bilişsel yanılgılara sahiptir.
Benmerkezcilik bencillik değildir, fakat çocuğun olayları kendine yönelik anlaması veya çocuğun olayları kendini merkeze koyarak anlamasıdır. Benmerkezcilik, küçük çocuğun sınırlı olan düşünme kapasitesinin temelini oluşturur. Benmerkezcilik, ayrıca dikkati odaklamanın bir çeşididir.
DOĞUŞTAN VEYA SONRADAN KÖRLÜK SEBEPLERİ NELERDİR? Genetik, akraba evlilikleri, anne adayının hamilelik sırasında geçirdiği hastalıklar, prematüre doğum sonucu temel göz dokularının oluşmaması, optik sinir ve retinanın gelişim bozuklukları ve hastalıkları, doğuştan körlük nedenidir.
İlk Çocuklukta Gelişim (2-6 Yaş: Okul Öncesi Dönem)
UYUM: Bilişsel gelişim bir denge kurma sürecidir. Bu dengeleme sürecinin kesintisiz ilerleyebilmesi için karşılaşılan yeni durum, olay, nesne ve varlıklara uyum sağlamak gerekir. ZEKA: Bireyin çevreye uyum sağlayabilme yeteneğidir.
Sihirli Düşünce: Az gelişmiş bilince karşın çok fazla gelişmiş hayal gücünün sonucunda ortaya çıkan düşünce şeklidir. Çocuklar kavramları ve çevrelerinde gelişen olayları bu düşünce biçimine bağlı olarak gerçek ötesi olarak düşünürler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri