Depremler imar uygulamalarını tartışmaya açarken, taşıyıcı sistem olan perde duvarın (perde kolon) da binaların depreme karşı dayanıklılığını artırdığını gösterdi.
Tij delikleri, özellikle beton perdelerde, yalıtım altında zayıf noktalar oluşturmaktadırlar. Uygun biçimde kapatılmamaları halinde, ileride yalıtımın delinmesine sebep olurlar. Bu deliklerin tamiri için rötre yapmayan ve mevcut betona mükemmel aderans sağlayan dolgu malzemesi kullanmak gerekir.
Kolona, tavana delik açılması kabul edilemez.
"Çok önemli taşıyıcı görevini görür"
Perde betonun temelden sonra kullanılan ve binayı ayakta tutmak için yapılan bir çalışma olduğunu vurgulayan Avcı, "Depreme dayanıklıdır. İnşaatlardaki pere betonların sonradan kırılmaması lazım. Çünkü binada çok önemli taşıyıcı görevini görür.
İlgili 18 soru bulundu
Perde beton, kirişlerden aldığı yükü temele ileten bir yapı elemanıdır. Çoğumuzun bildiği gibi kolonlar da yükü temele aktarırlar. Ancak kolon, binanın düşey yükünü taşırken perde beton duvar ise deprem, rüzgar gibi binanın maruz kaldığı yatay yükü taşır.
Perde betonlar; sismik kuvvetlere ve güçlü yanal rüzgârlara maruz kalma ihtimali olan yüksek katlı yapılar için kritik bir yapı malzemesi. Perde betonlar, deprem anında tüm enerji ve yükü taşıyarak, depremin şiddetine göre hasar görmeden veya az bir hasarla depremden çıkmanızı sağlayabiliyor.
TV için kolona deleceğin deliğin kolona bir zararı olmaz.
Konulacak dubelin çapı ve ne kadar derine gireceği, kolonun özellikleri(boyutu, beton tipi vs) önem arz etmektedir. Fakat ne olursa olsan taşıyıcı elemanlara(kolon, kiriş, döşeme, temel) bir işlem yapılması önerilmez.
Yönetmeliğe göre kirişin herhangi bir şekilde delinmesi mümkün değil.
Beton perde duvara delik açmak doğru bir iş değildir. Eğer bu konuda tam emin olmak istiyorsanız bir inşaat mühendisine gösteriniz. Bununla beraber size "açabilirsiniz, birşey olmaz" diyen inşaat mühendisleri de çıkabilir.
Perde duvar davranışı kolon, kiriş ve yüksek kirişlerin davranışından farklıdır. Bu farklılık perde duvarların geometrisinden, sınır elemanlardan ve yüklemeden kaynaklanmaktadır. Perde duvarlar kolonlara göre daha narin elemanlar olmakla birlikte, kiriş ve yüksek kirişlere göre de farklı yüklemelere maruz kalabilirler.
Perde duvar delme çeşitli cihazlarla mümkündür. En uygun yöntem belirlenerek, fiyat saptanması gerçekleştirilmektedir. Binanın proje yapılandırılması göz önüne alınarak, gerekli cihazların temini sağlanmaktadır.
Temellerde kullanılan bağ kirişlerine deprem (ya da zelzele) kirişi adı da verilir. Yatay olanlarına kiriş, dikey olanlara ise kolon denir. Kolon ve kirişler deprem anında ortaya çıkan tüm enerjiyi taşır; kolonlar genellikle kirişlerden gelen yükleri temele, dolayısı ile zemine aktarırlar.
Perde, Kesme rijitliği, Deprem yükü, Süneklik, Eğilme momenti Türkiye Bina Deprem Yönetmeliğine (TBDY) göre perdeler, deprem yönüne paralel kenarı diğer yöndeki kenarının en az altı katı olan düşey taşıyıcı sistem elemanlarıdır.
Perde kalınlığı kat yüksekliğinin 1/20'sinden az olamaz. Perdede Maksimum Pursantaj Aşıldı. Boyut oranı 6'dan büyük olan kolonlar perde olarak modellenmelidir. Perde kalınlığı kat yüksekliğinin 1/20'sinden az olamaz.
Taşıyıcı sistemlerin (kolon, kiriş, döşeme, perde) her hangi bir yerinde hasar meydana gelebilir, delinebilir, boru geçirilmiş olabilir. Böyle durumlarda taşıyıcının en güçsüz kısmı orası olur. Böyle durumlarda problemli kısımlar epoksi macunlar ile kapatılır.
Adından da anlaşılacağı gibi çelik dübel, diğer dübel çeşitlerine nazaran daha sağlamdır. Doğal olarak bu dübellerin taşıma kapasitesi de fazladır. Korozyona karşı ayrıca dayanıklı olan çelik dübeller, genellikle beton zeminde tercih edilir.
Eğilme kırılması, kolona gelen artan eğilme momenti sonucu kolon uçlarında ortaya çıkan mafsallaşma ile belirginleşir. Mafsallaşma sürecinde, ilk olarak kolonun bir yüzeyinde deprem kuvvetinin etkisiyle çekme çatlakları oluşurken, sonrasında da karşı tarafta basınçtan dolayı ezilme meydana gelir.
Binalar kolon kesilmesiyle çökebilir, bina üzerinde yer alan bütün kolon ve kiriş elemanlarının kendine özel görevleri bulunmaktadır, bunları kaldırıp yerine farklı daha küçük veya farklı malzemeden yapılmış eleman koymak yapısal sürekliliği bozar; bu inşaat mühendisliğinde kabul edilemeyecek bir hatadır" dedi.
Genel hatlarıyla betonarme kolonlarda 4 çeşit hasar meydana gelmektedir. Bunlardan eğilme kırılması, deprem etkileri ile kolona gelen eğilme momentinin artması sonucu kolon uçlarında mafsallaşma meydana gelmesi ile oluşur (Şekil a).
Depremde en alt katta oturmak belki de sadece deprem anında çabucak dışarıya çıkmanız açısından mantıklıdır. Bir evi taşıyan binanın temeli ve kolonlardır. Bu sebeple temelin iyi mühendisler tarafından inşa edilmesi oldukça önemlidir. Ayrıca sağlam olması da önemlidir.
Ancak uygulamadaki aksamalar göz önüne alındığında bir kolonun en kısa kenarının en az 40 cm olması gerektiği ortada. Bu nedenle de en küçük kolon boyutunun 40 cm x 40 cm olması gerekiyor. Yani örneğin; yapınızın bodrum dahil yüksekliği 30 metre ise; bir kolonun dar kenarı en az 60 cm olmalı.
Perde duvarlar yatay yük taşıyan yapı elemanlarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri