Piaget, işlem terimini mantıksal düşünme olarak tanımlamaktadır. Bu dönemde çocuğun eylemleri düşüncelere dayalıdır fakat belli bir mantıksal düşünceden de yoksundur. Bu nedenle bu dönem “işlem öncesi” olarak adlandırılır.
Bilişsel gelişim, çocuğun görme, işitme, tat ve koku alma, dokunma duyularıyla çevresini keşfetmesi, dil gelişimi, etrafın farkına varma ve problem çözme becerisi geliştirmesi gibi alanları kapsamaktadır. Çocuğun duyuları yoluyla dünyayı kavraması zihinsel gelişimi için önemlidir.
Soyut İşlemsel Dönem (11 Yaş ve üzeri) Piaget'e göre soyut işlemlerin gelişimi 11 ile 14 yaş arasındaki bir devrede başlar. İşlem öncesi bir çocuk eliyle nesnelerin yerini değiştirip, belirli bir sıraya koyabilir.
Piaget'ye göre bilişsel gelişim birbirini iz- leyen, birbiri içine geçmiş aşamalardan oluşur ve her aşamada farklı zihinsel özellikler geliştirilir. Bu dönemler şunlardır; 1- Duyusal-Motor Dönem, 0-2 yaş. 2- İşlem Öncesi Dönem, 2-7 yaş.
İlgili 34 soru bulundu
Piaget'e göre bilişsel gelişim, organizmanın doğumundan ölümüne kadar farklı gelişim aşamalarından geçerek düzenli olarak niteliksel bir değişim içine girmesidir. 1920'lerden beri Piaget çalışmalarında çocuğun zekâsını incelemiştir. Piaget'e göre zekâ, zekâ testlerinden alınan puan değildir.
kuramı bilişsel gelişim konusuna açıklık getiren, çocuk ve ergenlerin zihinsel süreçlerini tanımlayan oldukça etkileyici bir kuramdır. Piaget'ye göre çocuk, çevresini inceleyen aktif bir araştırmacı gibidir. Çocuğun gözlediği her şey, her uyaran zihninde bir şema oluşturur.
Piaget'nin bilişsel gelişim kuramı, temel olarak genetik epistemoloji iddiasından oluşmaktadır. Genetik Epistemoloji tezi ile insan bilişini, bilgiyi, öğrenmeyi ve gelişimi irdeler.
Soyut İşlemler Dönemi (11 yaş ve üzeri)
Piaget'in zihinsel gelişimin son dönemi olarak nitelendirdiği bu aşama 11 yaşlarından sonradır. Ergenlik döneminin başlangıcından itibaren çocukların düşünme biçimleri, yetişkinlere benzer hale gelir.
Duyusal-Motor Dönemi (0-2 yaş) İşlem Öncesi Dönem (2-7 yaş) Somut İşlemler Dönemi (7-11 yaş) Soyut İşlemler Dönemi (11-yetişkinlik)
(Senemoğlu, 2004). Bilişsel gelişim öğrenme, anlama, dikkatini verme, algılama, bellek, problem çözme, mantık yürütme ve yaratıcılık becerilerini kapsar.
Bilişsel beceriler; dikkati, belleği, alınan bilginin işlenmesini, yürütücü işlevleri, sezgiyi ve diğer birçok yetiyi içerir. Bilişsel gelişim, zekânın temelini oluşturur. Zekânın sözlük anlamı, yeni durumları öğrenebilme anlayabilme ve yeni durumlarla baş etme becerisini tanımlar.
Piaget'ye göre gelişim, kalıtım ve çevrenin etkileşiminin bir sonucudur. Bilişsel gelişimi etkileyen ilkeleri de şöyle belirlemektedir. (1) Olgunlaşma; (2) Yaşantı; (3) Uyum; (4) Örgütleme ve (5) Dengeleme.
Piaget'ye göre bilişsel gelişim dört evreden oluşmaktadır (İnanç vd., 2015). Bunlar; Duyu Hareket Dönemi, İşlem Öncesi Dönem, Somut İşlemler Dönemi ve Soyut İşlemler Dönemidir. Duyu – Hareket Dönemi: Bebeğin doğumundan yaklaşık iki yaşına kadar devam etmektedir.
c- Kurallı Oyun: Piaget'e göre bu oyun şekli 12 yaşından sonra yani somut işlemler aşamasından sonra ortaya çıkmaktadır. Çocuk oyunda artık daha mantıklı, daha sosyaldir ve zihninde gerçekler daha da kesinleşmiştir. Ayrıca egosantrizm ve fantezi (hayal-imge) oyunlar azalmış ve oyun belirli kurallara bağlanmıştır.
Pi- aget'e göre düşünce ve dil gibi bilişsel yetiler, biyo- lojik yapı üzerinde, fiziksel gelişime paralel, çevre ile etkileşim ve deneyim yoluyla aşamalı olarak gelişir (1). Öğrenme, bireyin çevresi ile etkileşimi sonucu kazandığı değişikliklerdir.
Piaget (1999) bilişsel gelişimin; fiziksel olgunlaşma, deneyim, toplumsal akta- rım ve dengelenme süreçlerinden oluşan bir bütün olduğunu belirtmektedir. Piaget'e (1977) göre, bu dört etmen çocuğun gelişiminin hızını ve bir evredeki kalış süresini belirlemektedir.
BİLİŞSEL GELİŞİM. Biliş, ileri zihinsel süreçleri içerir. Zihinsel süreçler; dikkat, algı, bellek, dil gelişimi, okuma ve yazma, problem çözme, anımsama, düşünme, akıl, yaratıcılık vb. birçok özelliği içermektedir.
Bilişsel gelişim anne karnında başlar ve yetişkinliğe kadar devam eder. Özellikle doğumdan sonraki ilk yıllarda bilişsel gelişim oldukça hızlıdır.
“Burnu havada, küçük görmek” gibi deyimleri kelime anlamlarıyla algılarlar (Özdemir ve diğerleri, 2012). 7 yaşından itibaren korunum kavramı kazanılır. Nesneler farklı gruplara ayrılırken nesnelerin arasındaki bağlantılarını da göz önünde bulundurmaya başlarlar (Yüksel, 2015).
Piaget kalıtım ve çevre etkileşimini savunsa da, kuramın temelinde biyolojinin etkisini görmek olanaksızdır. düzenleme yeteneğine sahip olduklarını ve bu mekanizma sayesinde hayatta kaldıklarını savunur. Bu uyum sağlama yeteneğinin de kalıtım ile çevre arasındaki temel etkileşim olduğuna inanır.
Zihinsel işlevler, algı, bellek, akıl yürütme, düşünme, okuma, yazma, yaratıcı düşünme gibi faaliyetleri kapsar ve bunların her biri kişinin çevresini ve dünyayı yorumlamasıyla gelişir. Çocuğun doğduğu andan itibaren bilişsel gelişiminin desteklenmesi, bütün hayatının temelini oluşturması açısından önemlidir.
Soyut İşlemler Dönemi (12 yaş üzeri)
Bilişsel gelişimin bu dönem ergenliğin başlangıcı olarak kabul edilir. 0-6 yaş döneminde sonra bilişsel gelişimin en hızlı olduğu dönemdir. Somut kavram ve deneyimlerden soyuta doğru bir geçiş söz konusudur. Problemlerdeki değişkenler arasında farklı ilişkiler bulabilir.
Piaget gelişimde biyolojik etkenlere önem verirken; Vygotsky toplumsal etkenlere önem vermektedir. Ona göre dil sayı, sanat gibi araçlar, kültürün düşünceyi kavrama, düzenleme ve geçişini sağlama yoludur. kapasitelerin bütünleşerek içsel konuşmaya başladığına dikkat çeker.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri